Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Εργασίες αποτύπωσης 24 οικισμών της Κέρκυρας από 185 φοιτητές του Ε.Μ.Π.

Σε αποτύπωση εικοσιτεσσάρων παραδοσιακών και με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία οικισμών του νομού μας προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες 185 φοιτητές και επιβλέποντες καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού προγράμματος σε συνεργασία με την Αντινομαρχία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας.

Η υλοποίηση του προγράμματος το οποίο αφορά στην ιστορική ανάλυση, την αρχιτεκτονική αποτύπωση, την ανάλυση στη δομή, στην οικοδομική και τεχνοτροπία των οικισμών, έγινε στο νησί μας μετά από πρωτοβουλία της Αντινομάρχη Μερόπης Υδραίου η οποία ήρθε σε επαφή με τους υπευθύνους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το σκοπό αυτό. Η πρόταση της Αντινομαρχίας, η οποία ανέλαβε και τον όλο συντονισμό, έγινε θερμά αποδεκτή και υλοποιήθηκε σε 24 ιδιαίτερα ενδιαφέροντες οικισμούς του νησιού μας.
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής Κώστας Καραδήμας και στόχος του σχετικού μαθήματος είναι οι σπουδαστές και σπουδάστριες να αναλύσουν μορφολογικά, τυπολογικά και κατασκευαστικά τους επιμέρους παραδοσιακούς οικισμούς με ουσιαστικό όφελος αφενός μεν την καταγραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφετέρου δε την εξοικείωσή τους με τους παραδοσιακούς μας οικισμούς και τις ιδιαιτερότητές τους.
Το μάθημα είναι πολύ δημοφιλές στους φοιτητές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των φοιτητών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα στο νησί μας, περιλαμβάνονται και 25 σπουδαστές από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που ήρθαν εδώ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.
Η προσπάθεια εστιάστηκε στην μελέτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος και των πλέον αξιόλογων οικισμών του νομού μας οι οποίοι έχουν ιστορικούς πυρήνες και δεν είναι ιδιαίτερα αλλοιωμένοι. Μετά την καταγραφή, προβλέπεται ανάλυση των δεδομένων και διάσωσή τους σε αρχειακή μορφή, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει δυνατότητα προστασίας και αποκατάστασής τους.
Επίσης, προβλέπεται σε συνεργασία με την Αντινομαρχία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος να πραγματοποιηθούν και εκθέσεις παρουσίασης του υλικού τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και σε περιφερειακούς Δήμους.
Σε δηλώσεις της η Αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση του προγράμματος στο νομό μας, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει ένα σημαντικό απόκτημα για τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές.
Παράλληλα ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την θετική ανταπόκριση στην πρόταση της Νομαρχίας και την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια παραμονής της ομάδας στην Κέρκυρα, ενώ συγχρόνως εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τους Δήμους οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στον συντονισμό και τις μεταφορές των φοιτητών στους κατά τόπους οικισμούς, γεγονός το οποίο αποδεικνύει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Υδραίου, το κοινό ενδιαφέρον για τη διάσωση της πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
Η Αντινομάρχης αποχαιρέτησε την πολυπληθή μελετητική ομάδα χθες το πρωί κατά την αναχώρησή της από την Κέρκυρα και ευχήθηκε σύντομα τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής να δημοσιοποιηθούν.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Καραδήμας ευχαρίστησε θερμά τόσο το Νομάρχη Στέφανο Πουλημένο όσο και την Αντινομάρχη για την σημαντικότατη βοήθεια την οποία προσέφεραν, ώστε να είναι άψογες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν οι φοιτητές και οι επιβλέποντες καθηγητές τους.