Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΜΕ: Στηρίζουμε την κινητοποίηση του ΜΑΣ την Πέμπτη 24 Γενάρη 10:30 το πρωί στην πλατεία ΣΑΡΟΚΟ-Αγώνας κόντρα στο Σχέδιο Δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων

Η ανεργία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ειδικά για τη νέα γενιά που το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 60%. Η ανεργία δε δημιουργήθηκε στην κρίση. Είναι στο DNA του εκμεταλλευτικού συστήματος και σε συνθήκες κρίσης οξύνεται. Μήπως όταν...
υπήρχε ανάπτυξη δεν υπήρχε ανεργία;

Το Εθνικό σχέδιο δράσης για την «απασχόληση» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί βόμβα στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις. Αποτελεί τη βάση για μια κατάσταση που θέλουν να παγιωθεί, συνέχεια της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που χωρίζει τους νέους σε πάνω των 25 ετών με μισθό 586 ευρώ το μήνα και σε κάτω των 25 ετών με 511 ευρώ. Γυρνάμε δεκαετίες πίσω που το βασικό σύνθημα στα συνδικάτα για τους νέους εργάτες ήταν «ίση αμοιβή για ίση εργασία».
Το μέλλον που προδιαγράφουν με τα προγράμματα δεν αντιμετωπίζει την ανεργία. Θέλουν τους νέους εργάτες και την νεολαία να μαθαίνει στην προσωρινή δουλειά, στα ψίχουλα, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην ελεημοσύνη. Να μαθαίνει να λειτουργεί ατομικά, να λειτουργεί ασυνδικάλιστη. Να χτυπιέται σταθερά ο κατώτερος μισθός ανεξαρτήτως της εξευτελιστικής μείωσης που υπάρχει σήμερα, να πηγαίνει με όχημα τους νέους συνεχώς παρακάτω. Να τσακίζονται οι συλλογικές συμβάσεις. Να μην υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, να συνηθίζει στη μαύρη εργασία.
Η κυβέρνηση με το σχέδιο για την ενίσχυση δήθεν της απασχόλησης των νέων, αξιοποιεί την ανεργία για να επιδοτήσει επιχειρηματικούς ομίλους στους κλάδους της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, των υπηρεσιών Υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Ωφελούνται τα αφεντικά που μπουκώνουν με παχυλές επιδοτήσεις και εξασφαλίζουν τσάμπα εργαζόμενους, συνηθίζοντας παράλληλα στην εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαπαλλαγή.
Προσφέρουν κατάρτιση με τζάμπα εργασία.
Και μετά σε ρίχνουν ξανά στην ανεργία.
Η «απασχόληση» και η κατάρτιση δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Μας καταδικάζουν στην μόνιμη περιπλάνηση από την ανεργία στην κακοπληρωμένη δουλειά με ημερομηνία λήξης, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Όταν λένε «να ξεμπερδεύουν με αγκυλώσεις του παρελθόντος» εννοούν να ξεμπερδεύουν με κάθε συλλογικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αξιοποιούν την ανασφάλειά σου να εξασφαλίσεις ένα μεροκάματο για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις από το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή.
Την ίδια ώρα που βλέπουμε γύρω μας να βάζουν λουκέτο εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρομάγαζα κάτω από την εξουσία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, μιλάνε για «νεανική επιχειρηματικότητα», καλούν τον άνεργο να γίνει επιχειρηματίας. Είναι κοροϊδία.
Η επίθεση αυτή αφορά όλη την εργατική τάξη, όλους τους νέους, είτε είναι άνεργοι, εργαζόμενοι, είτε είναι ακόμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί κάθε νέο και νέα εργαζόμενη που θα μπει στα Προγράμματα να πάει με το κεφάλι ψηλά. Από την πρώτη στιγμή να οργανώσουν την πάλη τους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να γίνουν η μάχιμη δύναμη τους. Να παλέψουν μέσα από τις γραμμές τους, συλλογικά για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Με συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επαγγελματική σχολή και Πανεπιστήμιο, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της αντεργατικής βόμβας που θέλουν να μας πετάξουν.
Καλούμε τη νεολαία και τα σωματεία σε συμμετοχή και στήριξη της πρωτοβουλίας του ΜΑΣ για κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Γενάρη 10:30 το πρωί στην πλατεία ΣΑΡΟΚΟ και στη συνέχει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ
Nα παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζόμενων στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα σε χώρους που εργάζονται νέοι με προγράμματα και καθεστώς μαθητείας.
Διεκδικούμε:
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους: για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας κα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές- σπουδαστές να δουλεύουν 6ώρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
  • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.