Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συμπαράταξη Ευθύνης: Ένα ακόμα πλήγμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απόφαση για τη διαθεσιμότητα.

Η απόφαση της Κυβέρνησης, μέσα από το νέο Μνημόνιο, να προχωρήσει στην υλοποίηση του οριζόντιου μέτρου της διαθεσιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων, αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είναι φανερό ότι αποτελεί τον πρώτο και κύριο στόχο των Μνημονιακών...
 κυβερνήσεων και της Τρόικας.
Τα πλήγματα που δέχεται τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνεχή και εξοντωτικά. Αφού  προηγήθηκε η στοχοποίηση της, ως μία από τις κύριες αιτίες για τα δεινά της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ακολούθησε η οικονομική της «ασφυξία» με την περικοπή του μεγαλύτερου μέρους των κρατικών χρηματοδοτήσεων, αλλά και με τη μεταφορά σε αυτήν πολλών νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, έρχεται τώρα το καθεστώς της διαθεσιμότητας, για να την οδηγήσει τόσο σε πλήρη αποδυνάμωση, όσο και σε απαξίωση στα μάτια του σκληρά δοκιμαζόμενου Έλληνα πολίτη.   
Διότι είναι εύκολα αντιληπτό, πως οι χιλιάδες διαθεσιμότητες που θα συνοδευτούν και από αντίστοιχες απολύσεις, θα δημιουργήσουν μιαν εκρηκτική κατάσταση στους Δήμους, με συνέπεια τη διάλυση των υπηρεσιών τους, αλλά και την αποδιάρθρωση των οργανισμών τους.
Και όλα τα παραπάνω, τη στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες, τόσο για να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος μέσα από τις δομές και τις δράσεις της, όσο και για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη, υποκαθιστώντας σε πολλά σημεία, την ολοένα και μεγαλύτερη ανυπαρξία της Πολιτείας.
Είναι βέβαια ευνόητο, ότι αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς σειράς σημαντικών τομέων δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η μετακόμιση του αντίστοιχου κόστους παροχής υπηρεσιών, στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας.
Για τους λόγους αυτούς, η «Συμπαράταξη Ευθύνης»:
-         εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενάντια στο ισοπεδωτικό και οριζόντιο μέτρο της διαθεσιμότητας
-         και πιστεύει ότι αποτελεί χρέος, τόσο του Δήμου Κέρκυρας, όσο και όλων των Δήμων της χώρας, η ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη του προσωπικού τους, από την επερχόμενη λαίλαπα των απολύσεων
Τέλος, η «Συμπαράταξη Ευθύνης» καλεί τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κέρκυρας, όσο και τις Δημοτικές Παρατάξεις -μέσα από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα 19 Νοεμβρίου-, να στείλουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, με το οποίο:
-         η υπεράσπιση των εργαζομένων δε θα περιορίζεται πλέον σε δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά θα «θωρακίζεται» με απόφαση του κυρίαρχου θεσμικού οργάνου του Δήμου
-         και θα δηλώνεται η ανάγκη, να σταματήσει ο πάσης φύσεως εμπαιγμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις ισοπεδωτικές αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. .