Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ για την αύξηση της ανεργίας

Νέα δραματική αύξηση σημείωσε η ανεργία το Μάη του 2012, ως αποτέλεσμα του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον περσινό Μάη κατά 311.041 ή 37,2%. Συνολικά το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτιναχθεί στο 23,1%....
Η ανεργία θερίζει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Ενδεικτικό είναι ότι η ανεργία στους νέους έχει φθάσει το 54,9% και στις γυναίκες το 26,8%.
Η δραματική αύξηση της ανεργίας, καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, κάνει ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, που μεταξύ άλλων προβλέπει:
• Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
• Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, ο οποίος για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στα 1.120 ευρώ.
• Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δε βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
• Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
• Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
• Οσο διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
• Στο διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
• Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.
• Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.
Ας αφήσει επομένως η κυβέρνηση τα δάκρυα για το δράμα των ανέργων και τις ανούσιες διακηρύξεις κατά της ανεργίας και να πάρει μέτρα προστασίας και ανακούφισης των οικογενειών τους.