Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Επιστολή Τρεπεκλή στονΥφ. Περιβάλλοντος για τους υδρογονάνθρακες

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη έστειλε χθες ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ζητώντας ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Η επιστολή του Δημάρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή έχει ως εξής:
«Κύριε Υφυπουργέ,
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση της...
 κατάθεσης ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες, εξειδικευμένες στις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.
Για το θέμα μάλιστα είχατε ενημερώσει σε δημόσια συνεδρίαση, στις αρχές Φεβρουαρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, υποσχόμενος πως το 5% των προσδοκώμενων εσόδων θα πηγαίνει ως ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Κύριε Υφυπουργέ,
Επειδή η όποια καθυστέρηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ιονίων Νήσων μπορεί να αποβεί καταστροφική για την οικονομία και το περιβάλλον των νησιών μας, σας ζητώ και εκ της θέσεως του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, την ίση αντιμετώπιση των Ιονίων Νήσων με την Δυτική Ελλάδα.
Θα θέλαμε λοιπόν, να καθορίσετε μια συνάντησή μας προκειμένου να έχουμε ενημέρωση αφενός για τα ακριβή σημεία του Ιονίου Πελάγους, όπου θα διεξαχθούν οι έρευνες και αφετέρου για τα ανταποδοτικά οφέλη από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Επιπλέον θεωρούμε ότι χρειάζεται η συνάντηση αυτή να προγραμματιστεί άμεσα, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας, που κυρίως εδράζονται στην εισαγωγή όρων και προϋποθέσεων ασφαλείας, ώστε οι όποιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων γίνουν στην περιοχή του Ιονίου να σεβαστούν το ευαίσθητο περιβάλλον και την ιδιαίτερη τουριστική κίνηση.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, σας παρακαλούμε για την όσο το δυνατόν συντομότερη απάντησή σας,
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας
Ιωάννης Τρεπεκλής».