Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στην διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ:
Και μόνο, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το Υπουργείο ενοποιήθηκε και λέγεται Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, εκφράζει, κατά την άποψή μας, την κυρίαρχη άποψη με την οποία βέβαια διαφωνούμε κάθετα. Η άποψη αυτή λέει ότι ο πολιτισμός είναι μέσο για να αποκτήσει χρήματα το κράτος, είναι μέσο του τουρισμού εκμεταλλεύσιμο είδος. Εμείς...
διαφωνούμε κάθετα με αυτό. Εμείς λέμε ότι και αν ακόμα από τον πολιτισμό δεν βγάζαμε ούτε ένα ευρώ, θα έπρεπε και να το διατηρήσουμε και να το συντηρήσουμε, διότι είναι η κληρονομιά μας, όπως είπαν οι προλαλήσαντες, ο ελληνικός λαός κατά καιρούς έχυσε το αίμα του. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάνης ότι, αγωνιστές του ‘21 έδιναν μολύβι στους τούρκους για να τους σκοτώνουν, για να χαλούν τον Παρθενώνα. Αντί όλων αυτών, κυρία Πρόεδρε, βλέπουμε ότι πριν λίγο καιρό να περνά διάταξη που όπου με τρεις χιλιάδες ευρώ, ο καθένας μπορεί να γυρίσει ότι θέλει στον Παρθενώνα. Βέβαια, εμείς διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον, όταν τα βάζουμε με τα πανό του ΠΑΜΕ. Και όταν υπάρχει, κύριε Υπουργέ, η διαφήμιση της κόκα κόλα, όπου ενώ μας δείχνει ωραία και καλά της καρυάτιδες, ξαφνικά οι καρυάτιδες μετατρέπονται σε μπουκάλια της κόκα κόλα, δεν λέμε τίποτα. Ή όταν η κυρία Λοπέζ γυρίζει στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, διαφημιστικό για οίκο μόδας.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι το ότι έγινε και στην Πινακοθήκη και στην Ολυμπία δεν είναι η αρχή. Έχουν γίνει πολλές φορές κλοπές. Χαρακτηριστικό, πριν μερικά χρόνια, όπου ληστές άδειασαν το μουσείο, αν θυμάμαι καλά, των Μυκηνών και βέβαια είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και θα συνεχιστεί όσο και εμείς εδώ πέρα, μετά από το έγκλημα αν ερχόμαστε και άλλοι κάνουν την αυτοκριτική τους, άλλοι παραιτούνται και βέβαια ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται την παραίτηση. Κύριε Υπουργέ, εγώ είμαι από την Κέρκυρα. Η Κέρκυρα είναι από μόνη της, και η πόλη και ύπαιθρος, ένα ολόκληρο πολιτιστικό μνημείο. Υπάρχουν πάρα πολλά μουσεία, το αρχαιολογικό, το μουσείο του Μον Ρεπό, το Ασιατικό, της Αντιβουνιώτισσας και πολλά άλλα. Υπάρχουν τα δύο φρούρια της πόλης. Υπάρχουν κάστρα όπως είναι το Αγγελόκαστρο και το κάστρο Γαρδίκι και δεν θα επεκταθώ. Η ίδια η πόλη, η παλαιά πόλη, έχει γίνει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο και για όλα αυτά
ουσιαστικά, ενώ τα περισσότερα καταρρέουν, το Υπουργείο δεν δίνει ή ελάχιστα χρήματα δίνει
Μην απορείτε, κύριε Υπουργέ, 8,5 εκατομμύρια ξαφνικά βρήκατε να δώσετε στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, όταν αποφάσισε σε έναν άσχετο χώρο, όπως είναι το Νέο Φρούριο, να μας κάνει το Μουσείο Τυπογραφίας. Υπάρχει σε σύσταση η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, η οποία ουδέποτε έλαβε υπόσταση και δεν ξέρουμε γιατί, όταν είχε πολιτιστικό μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ την Παλιά Πόλη, υπάρχουν οι δύο Εφορείες των Προϊστορικών και Κλασσικών Χρόνων και η 21 Ε.Β.Α., που έχουν προϊστάμενους με περγαμηνές, με διδακτορικά, με ουσιαστικό έργο, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν στρατιώτες. Το μόνο, που καταφέρατε να κάνετε, είναι να θέσετε τη μια από τις δύο προϊστάμενες σε εφεδρεία, ουσιαστικά, αφήνοντας ακέφαλη τη μια Εφορεία, αφού, όπως σας είπα, είναι τόσα τα πολιτιστικά μνημεία στην Κέρκυρα, που δεν μπορεί η μια προϊσταμένη να προΐσταται και στις δύο Εφορείες.
Τελειώνω με ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Πέρυσι βρήκατε τη μεσοβέζικη λύση - δεν ξέρω πόσο ορθόδοξη ή ανορθόδοξη ήταν - να μετατρέψετε 47 συμβασιούχους, που δούλευαν μέχρι τότε στο Ελληνικό Καζίνο της Κέρκυρας και το οποίο ξεπουλήσατε όσα χρήματα κέρδιζε μια χρονιά, αυτούς, λοιπόν, τους συμβασιούχους στην Ελληνική Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, που ανήκει στο Υπουργείο σας, ουσιαστικά, τους μετατρέψατε χωρίς εκπαίδευση σε φύλακες. Εν πάση περιπτώσει, οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν με αρκετή επιτυχία. Το ερώτημα είναι, γιατί με αυτούς τους 47, οι οποίοι πληρώνονται τώρα και με ασφαλιστικά μέτρα, δεν συνεχίζετε τη σχέση αυτή εργασίας, αφού, βέβαια, μέσα από μια ταχύρυθμη διαδικασία εκπαίδευσης τους εκπαιδεύσετε σε φύλακες. Οι φύλακες στην Κέρκυρα είναι ελάχιστοι, η φύλαξη είναι ελλιπέστατη και έστω και με αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο να μπορέσει να δοθεί μια κάποια λύση. Σας ευχαριστώ.