Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓ.Α.Κ. ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε) της ΕΡΓ.Α.Κ. και στο πλαίσιο των επαφών για αλληλοενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα και συντονισμό του εργατοϋπαλληλικού κινήματος, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7/2, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, συνάντηση αντιπροσωπίας της Σ.Ε της ΕΡΓ.Α.Κ. αποτελούμενη από τον Μάριο Άνθη και τον Μιχάλη Κιτσώνη με αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Ένωσης Νίκο Ποζίκη και τα μέλη του Δ.Σ Σπύρο Αγάθο και Σωκράτη Σπυράκο. Τα μέλη της Σ.Ε της ΕΡΓ.Α.Κ. ενημέρωσαν για τους στόχους και....

τους σκοπούς της ΕΡΓ.Α.Κ, που επέβαλλαν και την ίδρυσή της στα τέλη του Δεκέμβρη 2011, για την άμεση ανάγκη ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και του κινήματος αντίστασης με βάση την αρχή της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων και του συντονισμού της δράσης του εργατικού κινήματος, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία που οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση που τους οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία. Εκ μέρους της ΕΡΓ.Α.Κ. τέθηκε ευρύτερα το ζήτημα της σημερινής κοινωνικής κατάστασης που όλα δείχνουν ότι θα χειροτερεύσει την επόμενη περίοδο.
Τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρθηκαν σε βασικές θέσεις και επιλογές του συνδικαλιστικού κινήματος των Αστυνομικών δηλώνοντας και επαναλαμβάνοντας την διακηρυγμένη θέση τους ότι ο κλάδος των αστυνομικών αποτελεί τμήμα του ευρύτερου εργατικού κινήματος, και που η Ομοσπονδία του κλάδου έχει διατυπώσει με τη θέση «είμαστε και εμείς λαός». Στη συνέχεια ανέπτυξαν αναλυτικά και ενημέρωσαν τα μέλη της Σ.Ε της ΕΡΓ.Α.Κ. σχετικά με βασικά κλαδικά και τοπικά προβλήματά τους:
1) Οι περικοπές που έχουν επιβάλλει η Τρόικα και η κυβέρνηση στους μισθούς του Δημοσίου είναι για τους αστυνομικούς υπαλλήλους της τάξης του 40% ρίχνοντας τον εισαγωγικό μισθό στα 660€. Παράλληλα δεν τους καταβάλλονται χρονοεπιδόματα και ωριμάνσεις καθώς και μέρος από τις αποζημιώσεις λόγω μετακινήσεων. Αναφέρθηκαν στην υγειονομική περίθαλψη τους, που χαρακτήρισαν πλημμελή και στο θέμα των ταμείων που η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει ακόμα στα ταμεία χωροφυλακής.
2) Θεσμικά η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος.. Στο πλαίσιο των πολιτικών του μνημονίου, επιχειρήθηκε στοχοποίηση του κλάδου, ότι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, αποκρύπτοντας ότι ο αστυνομικός κλάδος έχει υποχρεωτική 6ημερη εργασία, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες το προσδόκιμο ζωής είναι 10 χρόνια μικρότερο από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.
3)Σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα είναι πολλά. Η Κέρκυρα αποτελεί πύλη εισόδου στη χώρα από τη Δύση, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Παρόλα αυτά η αστυνομική δύναμη υπολείπεται κατά 30% από το οργανόγραμμα του 1996, ενώ νέες υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί από τότε, όπως ΕΠΤΑ, ΟΠΚΕ κλπ. Καθώς και σημαντικό πάρεργο όπως έλεγχος οικοδομικών αδειών, ηχορύπανση, δικαστήρια κ.α. επιβαρύνουν το έργο των αστυνομικών υπαλλήλων. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον και το έργο της φύλαξης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, έργο - σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών υπαλλήλων - τεχνολογικά παρωχημένο και αχρείαστο, που το κόστος της φύλαξής του είναι μεγαλύτερο και από την κατασκευή του! Ακόμα και τώρα, 10 αστυνομικοί, δηλ. η δύναμη ενός αστυνομικού τμήματος.. ασχολείται με την φύλαξη του ΧΥΤΑ.. Τέλος κάθε Κυριακή το 50% της αστυνομικής δύναμης απασχολείται με τη περιφρούρηση αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των ιδιωτικών εταιρειών (ΠΑΕ – ΚΑΕ) του χώρου, σε μία περίοδο που η εγκληματικότητα αυξάνει ραγδαία.
4) Για το στεγαστικό των τοπικών υπηρεσιών, οι εκπρόσωποι της Ένωσης των Αστυνομικών δήλωσαν ότι θεωρούν πρόκληση να δαπανούνται περί τα 360.000€ ετησίως σε ενοίκια, χρήματα που πάνε στις τσέπες τοπικών ιδιοκτητών - οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, σε μία περίοδο που περικόπτονται μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, ενώ υπάρχουν όχι μόνο κενά δημόσια κτήρια αλλά και ιδιόκτητα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αυτό στη περιοχή του Ίψου. Παράλληλα ένα σημαντικότατο κονδύλι της τάξης 9,5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία Αστυνομικού μεγάρου, που θα έλυνε το πρόβλημα στέγασης, χάθηκε λόγω σκοπιμοτήτων των τοπικών παραγόντων και της αδιαφορίας τους.
5) Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών κατήγγειλαν ότι τα περισσότερα υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας συμπεριλαμβανομένων και των βαρέων οχημάτων δεν έχουν ελεγχθεί και είναι σε κακή κατάσταση . Το 1/3 των οχημάτων, ακόμα και αυτά που κάνουν μεταγωγές στην Αθήνα κλπ έχουν προβλήματα. Τα αστυνομικά οχήματα δεν ελέγχονται την στιγμή που οι αστυνομικές αρχές ελέγχουν τα οχήματα των πολιτών. Για να υπογραμμίσουν το μέγεθος του προβλήματος μας τόνισαν ότι δεν έχουν καλυφθεί ούτε οι δαπάνες για καύσιμα προηγουμένων ετών. Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών τόνισαν ότι έχουν κάνει πρόταση για την απευθείας προμήθεια καυσίμων για όλα τα δημόσια οχήματα, μέσο κρατικών πρατηρίων. Τέλος ενώ οφείλονται στους αστυνομικούς υπαλλήλους περί τα 50 εκ. ευρώ από μετακινήσεις, αυτοί αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους έξοδα μέρος του εξοπλισμούς τους.