Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Οι βασικές θέσεις της ΝΔ για το φορολογικό

Η φορολόγηση 15% (flat tax) των επιχειρήσεων με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση και να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά, ο εντοπισμός και η καταπολέμηση κάθε εστίας φοροδιαφυγής, η συγκέντρωση όλων των φόρων της περιουσίας σε έναν φόρο, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν τις βασικές θέσεις της ΝΔ στην συζήτηση για την...
αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, στον αρμόδιο τομεάρχη Φορολογικών Θεμάτων της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση και τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Μανούσο Ντουκάκη.


Οι αλλαγές που προτείνουμε, θα συμβάλουν αποτελεσματικά τόσο στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, όσο και στους νέους στόχους που θέτει το Νέο Πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Ωστόσο οι βασικές κατευθύνσεις του φορολογικού έχουν ήδη τεθεί από την τρόικα και πάνω σε αυτό το δεδομένο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη.


Η τρόικα και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην αυτοτελή φορολόγηση του ενοικίου με συντελεστή 20%, γεγονός που θα αποτελέσει νέα επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.


Προωθούνται επίσης η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι τόκοι στεγαστικών δανείων και τα ιατρικά έξοδα, ενώ φαίνεται ότι θα καταργηθεί και το ευνοϊκό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης κατά 30% που ισχύει για τα νησιά.


Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τελικά ως προς τη διαδικασία ενσωμάτωσης όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία σε έναν, και πιο συγκεκριμένα στο χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ν.Δ. θέλει να καταργηθούν τόσο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) όσο και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και να δημιουργηθεί ένας νέος, Ενιαίος Φόρος, ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι θέτει ως προαπαιτούμενο ότι όποιο και αν είναι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη 2,3 δισ. ευρώ ετησίως, όπως έχει προβλεφθεί από το Μνημόνιο.


Η μείωση του ΦΠΑ που βρίσκεται στο 23% φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Προωθείται όμως η αύξηση στις τιμές εκκίνησης του ελάχιστου κόστους οικοδομής, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κτισμάτων ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ που καταβάλλεται για κάθε νεόδμητη κατοικία.

ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr