Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αρχισαν οι..."αγωνιστικές κινητοποιήσεις" στο Δήμο Κέρκυρας με...επιστολές στους υπουργούς του ΛΑΟΣ

Κέρκυρα 16 Νοεμβρίου 2011
Αρ. Πρωτ.


Προς: τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη
Υφυπουργό Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που σας ανέθεσε ο Πρωθυπουργός σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Ελπίζω η παρουσία σας να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση των παρακάτω προβλημάτων που θα σας αναφέρω και άπτονται της δικής σας αρμοδιότητος.
1. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Η Νέα Δημοτική Αρχή είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αντιλαμβανόμενη το....
οξύ πρόβλημα της εγκατάλειψης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί που από το 2002 και μετά παραμένουν χωρίς φορέα διαχείρισης.
Μέχρι σήμερα το ΥΘΥΝΑΛ επικαλούμενο τη μη ύπαρξη νομικού πλαισίου και μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ουσία του θέματος, απορρίπτει το αίτημα.
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τα προβλήματα οξύνθηκαν μεγάλες ποσότητες φυκιών και άμμου συσσωρεύτηκαν στα λιμάνια της Λευκίμμης, του Αγ. Στεφάνου, του Μαθρακίου, του Πετριτή και της Αστρακερής, καθιστώντας τη λειτουργία τους απόλυτα προβληματική, χωρίς να υπάρχει φορέας διαχείρισης να επιληφθεί. Υπάρχει σωρεία επιστολών μου προς το ΥΘΥΝΑΛ, με τις οποίες; εκφράζω την αγωνία μου αλλά και την αδυναμία μου, ως Δημοτική Αρχή να επέμβω, χωρίς όμως να έχω βρει ουσιαστική ανταπόκριση.
Η από 24/10/2011 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αντί να λύνει το θέμα ριζικά, λειτουργεί ως συνήθως πυροσβεστικά δημιουργώντας συγχρόνως πολλά ερωτηματικά.
Το πρώτο σκέλος της απόφασης (Α) είναι σε θετική κατεύθυνση, αφού μετά από πιέσεις, ορίζει τον ΟΛΚΕ, ως φορέα διαχείρισης του Λιμένα Ερείκουσας, δίνοντας τη δυνατότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, μην λαμβάνοντας για άλλη μια φορά υπ’ όψιν τον φυσικό αρμόδιο που θα πρέπει να είναι ο Δήμος της Κέρκυρας.
Το δεύτερο σκέλος (Β), πιστεύω ότι επαναφέρει τα όρια της Λιμενικής Ζώνης σ’ αυτά που περιγράφονται στο άρθρο 2 του υπ’ αριθμ. 390/20-09-1993 (τ. Α-165) Π.Δ., δυνάμει του οποίου το τότε Λ.Τ. Κερκύρας και Παξών είχε στα όρια δικαιοδοσίας του, τα παράλια ολόκληρου του Νομού Κερκύρας.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει την εκχώρηση του ΟΛΚΕ κατά 100% στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, μήπως με τη συγκεκριμένη παράγραφο, υποθηκεύουμε και τα παράλια του νησιού μας.
Γι’ αυτό κ. Υπουργέ σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το θέμα εισερχόμενος στην ουσία του προβλήματος, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν και την άποψη του Δήμου Κέρκυρας που επιγραμματικά είναι:
Το διαχειριστικό πλέγμα ΔΗΜΟΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ-ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά για την επίλυση των προβλημάτων στα Περιφερειακά Λιμάνια του νησιού.
2. Διοικητικό Συμβούλιο ΟΛΚΕ Α.Ε και σύνθεσή του.
Ήδη από τριμήνου εκκρεμεί ο ορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από παραίτηση μελών του προηγούμενου, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καλή μέχρι σήμερα συνεργασία του Δήμου με τον ΟΛΚΕ, που είναι απολύτως απαραίτητη, αφού μεγάλα τμήματα της Λιμενικής Ζώνης ευρίσκονται στον πυρήνα του αστικού ιστού της πόλης μας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΥΘΥΝΑΛ, θα πρέπει έγκαιρα να απεντάξει από τη Λιμενική Ζώνη αρμοδιότητας του ΟΛΚΕ Α.Ε. τα παραπάνω τμήματα, προ της παραχώρησης της Ανωνύμου Εταιρείας σε επενδυτές.
Ως προς τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, νομίζω, ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στα προβλεπόμενα στο ν. 2932/2001 (Ά 145), με συμμετοχή των φορέων (Δήμαρχος Κερκύρας, Δήμαρχος Παξών) σ’ αυτήν.
Δυστυχώς, η μονοπαραταξιακή σύνθεση που επελέγη το 2004, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έφερε στον τρόπο διοίκησης των οργανισμών.
Κύριε Υπουργέ,
Προσπάθησα συνοπτικά να σας παρουσιάσω τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και είναι της απολύτου αρμοδιότητάς σας και να προσθέσω ότι είμαι στη διάθεσή σας, οποτεδήποτε για κάθε διευκρίνιση.
Επίσης, πιστεύω ότι μία συνάντηση στο Υπουργείο θα μου δώσει την ευκαιρία να σας ενημερώσω αναλυτικότερα και να σας πείσω για το δίκαιο των απόψεών μας.








Ο Δήμαρχος Κέρκυρας




Ιωάννης Τρεπεκλής