Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εξελίξεις στο έργο Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών

Την Τετάρτη 2-11-2011 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπό τον Υφυπουργό κ. Θάνο Μωραΐτη με αντικείμενο το έργο Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ειδικής Γραμματέως ΕΣΠΑ, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων (ΥΠΥΜΕΔΙ), του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων (ΥΠΕΚΑ) και στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων...
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν συνάντηση της Βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελας Γκερέκου με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοιδη και τον Υφυπουργό κ. Θάνο Μωραΐτη στην όποια η Βουλευτής ενημερώθηκε για τις πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Η διαδικασία δημοπράτησης του έργου ενσωματώνει τις έξης παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
1. το έργο ύδρευσης της νήσου Κέρκυρας και Παξών αποτελεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο έργο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα παροχής καλής ποιότητας νερού για όλους τους οικισμούς της νήσου
2. Το μέγεθος του έργου είναι τέτοιο που σε περίπτωση που δημοπρατηθεί ενιαία καθίστα οριακή την ολοκλήρωση του εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
3. η χρήση δύο πηγών νερού, επιφανειακού και υπόγειου από διακριτά επιμέρους τμήματα του συνολικού έργου διευκολύνει την δυνατότητα χωριστής αντιμετώπισής τους.
Κατόπιν τούτων αποφασίστηκαν τα εξής:
η άμεση (εντός 2 εβδομάδων) υποβολή Τεχνικού Δελτίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα εξής επιμέρους έργα:
• Το υποέργο ύδρευσης της νήσου Παξών που μπορεί αυτοτελώς να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες προαπαιτήσεις. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 14.300.000 Ευρώ.
• Τα έργα που τροφοδοτούνται με υπόγειο νερό, η Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού Χρυσηϊδας και η Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού Νεοχωρακίου θα αποτελέσουν επίσης τα έργα α’ φάσης που μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο ΕΠΠΕΡΑ.
• Το συνολικό κόστος του έργου της Χρυσηϊδας με κάποια απαιτούμενα έργα της δεξαμενής Ποταμού και των αγωγών που ανέρχεται σε περίπου 15.700.000 Ευρώ και το συνολικό κόστος του έργου της Νεοχωρακίου με τα έργα των δεξαμενών και των αγωγών μεταφοράς που ανέρχεται σε περίπου 8.500.000 Ευρώ.
Στόχος είναι να γίνει άμεση ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του παραπάνω προτεινόμενου έργου συνολικού π/υ 38.500.000 Ευρώ, για το οποίο δεν απαιτείται διαδικασία υποβολής Φακέλου Μεγάλου Έργου στις υπηρεσίες της ΕΕ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης τροποποιεί εντός του μήνα Νοεμβρίου το Τεχνικό Δελτίο Μεγάλου Έργου για τα υπολειπόμενα έργα με στόχο έως το τέλος Νοεμβρίου-πρωτες ημέρες Δεκεμβρίου να έχει υποβληθεί επισήμως ο Φάκελος Μεγάλου Έργου στις υπηρεσίες της Ε.Ε.