Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΕΝΑΚ:ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ- ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΑΚ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Στις 27/8 το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) συζητά επιτέλους το θέμα του αιολικού πάρκου στον παντοκράτορα, δηλ. τις 12 ογκώδεις ανεμογεννήτριες που η γερμανική πολυεθνική ENOVA θέλει να τοποθετήσει στη ψηλότερη βουνοκορφή της Κέρκυρας, ως υποτιθέμενη «επένδυση» στην «πράσινη» ενέργεια, γεγονός που στις πραγματικές του διαστάσεις σημαίνει την πραγματοποίηση μιας κανονικής «αρπαχτής» σε βάρος της Κέρκυρας και του κερκυραϊκού λαού. (Υπενθυμίζουμε ότι η....
πρώτη μεγάλη και καθοριστική φυσική καταστροφή του Παντοκράτορα έγινε στην Ενετοκρατία, όταν οι παρεμβάσεις – φωτιές των Ενετών κατάστρεψαν ολοσχερώς και ανεπανόρθωτα την χλωρίδα του βουνού). Είναι γνωστό ότι το ζήτημα του αιολικού Παντοκράτορα αποτελεί πρόκριμα και αφετηρία ευρύτερων εξελίξεων, καθώς εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις εταιρειών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αρκετά σημεία της βόρειας κορυφογραμμής.
Καταρχήν η ΕΝΑΚ υπογραμμίζει ότι – επιτέλους – το τεράστιας σημασίας αυτό θέμα, τίθεται στο ΠΣ μετά από συστηματικές απόπειρες να μην συζητηθεί. Οι πολιτικές ευθύνες για αυτή τη σκόπιμη κωλυσιεργία βαραίνουν, άμεσα ή έμμεσα, διάφορες πολιτικές δυνάμεις και πρέπει να αποδοθούν, όμως κάτι τέτοιο δεν σχετίζεται με την συγκεκριμένη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα που η ΕΝΑΚ απευθύνεται σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους μαζί και στο καθένα ξεχωριστά για να τους υπενθυμίσει:
1) Κατανοούμε ότι έχει ασκηθεί ενορχηστρωμένη ευρύτερη πίεση και προπαγάνδα τόσο από τους έχοντες συμφέροντα, όσο και από τους πολιτικούς εκφραστές των πολυδαίδαλων συμφερόντων δηλ. το μπλοκ εξουσίας (που τώρα έγινε οικολογικό!) προκειμένου να στηρίξετε αυτές τις «καθαρές πράσινες επενδύσεις» των εταιρειών που αφορούν «το καλό του τόπου μας».
Η δική μας γνώμη είναι να μην ενδώσετε σε όλα αυτά και να μετρήσετε σωστά την δυνατή νόμιμη και δίκαιη φωνή της τοπικής κοινωνίας, του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ), των πρώην ΔΣ της επίμαχης περιοχής, των συλλόγων, των κινήσεων και κινημάτων.
2) Η μακρόχρονη καταστροφή ( οικονομική – περιβαλλοντική) που μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου στον Παντοκράτορα καταρχήν και αλλού μετέπειτα, αυτή η καταστροφή θα αποτελέσει μια πραγματικότητα από αυτές που δεν επιδέχονται διορθωτικών κινήσεων εκ των υστέρων. Με αυτή την έννοια, αναλαμβάνετε διαχρονικές και τεράστιες ευθύνες, ευθύνες κολοσσιαίες για το μέλλον του τόπου, ευθύνες που αναπόφευκτα και δικαιωματικά θα σας ζητούνται από τους κατοίκους αυτού του τόπου.
3) Η ΕΝΑΚ εκτιμά ότι οι γενικεύσεις σχετικά με τα ευρύτερα οικονομικά – περιβαλλοντικά προβλήματα είναι άκαιρες στη συγκεκριμένη στιγμή. Επίκαιρο, πρωταρχικό και σημαντικό είναι, το ΠΣ και κάθε Σύμβουλος ξεχωριστά να αναλάβει τις ηθικές και πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν για να αποτραπεί ( και στο ΠΣ, όπως έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο) μια μοιραία και ολοσχερής επιδείνωση και εκτίναξη των ήδη συσσωρευμένων προβλημάτων, μια επιδείνωση καθοριστικής αρνητικής σημασίας για τον τόπο. Στην περίπτωση του αιολικού πάρκου Παντοκράτορα, δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι η ιστορία αυτού του τόπου θα κρίνει και θα ξανακρίνει την συλλογική σας απόφαση που θα είναι και απόφαση του καθενός ξεχωριστά.