Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η Α. Γκερέκου για το έργο ύδρευσης Κέρκυρας Παξών

Αναφορικά στη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση του έργου ύδρευσης Κέρκυρας – Παξών, διευκρινίζονται τα παρακάτω:
Η πρόταση για το έργο της Ύδρευσης Κέρκυρας - Παξών υπεβλήθη για ένταξη από τον αρμόδιο φορέα στην Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης 2007 – 2013 του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ τον Μάιο του 2009.
Το έργο, όμως, είχε υποβληθεί για.......
ένταξη με σοβαρότατες ελλείψεις στο θέμα των απαλλοτριώσεων και των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων.
Πιο συγκεκριμένα, από τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις συνολικής εκτάσεως 815 στρεμμάτων δεν είχαν κηρυχθεί οι απαλλοτριώσεις για 440 στρέμματα ενώ η αρμόδια Διεύθυνση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είχε προβεί στην κατάθεση του σχετικού ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ως προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Περιβαλλοντικών Όρων, προέκυψε η ανάγκη τροποποίησής τους μόνο για τα έργα της Κέρκυρας λόγω της αλλαγής των αδειοδοτημένων δανειοθαλάμων, μετά την απαγόρευση, από τους τοπικούς φορείς, της λειτουργίας του λατομείου Χωροεπισκόπων που είχε εγκριθεί ως κατάλληλο για την λήψη των αδρανών.
Η κυβέρνηση μας προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση όλων των παραπάνω εμποδίων για την έναρξη υλοποίησης του έργου, εκδίδοντας ΚΥΑ στις 12-8-2010 για τις υπόλοιπες απαλλοτριώσεις συνολικής έκτασης 440 στρ. περίπου και επισπεύδοντας τις διαδικασίες για τον καθορισμό προσωρινών τιμών.


Παράλληλα συντάχθηκε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εξεδόθη νέα ΚΥΑ περιβαλλοντικών όρων στις 21-10-2010. Το Υπουργείο μας προκειμένου να διασφαλίσει την πληρότητα του φακέλου και συνακόλουθα την έγκριση του από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέβαλε "άτυπα" στην ΕΕ στις 22/11/2010 όλα τα στοιχεία του Έργου, ώστε να επιλυθούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές διάφορα ζητήματα που είχαν προκύψει σε τεχνικές συναντήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Συνεπώς, η ιστορία του έργου καταδεικνύει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «ενέταξε» το έργο χωρίς ώριμες μελέτες, αλλά καθαρά για ψηφοθηρικούς και εντυπωσιοθηρικούς λόγους. Η δε κινητικότητα που επιδεικνύουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιείται καθαρά στο επίπεδο των εντυπώσεων και δεν προσφέρει τίποτε στην πρόοδο του έργου.


Είναι γνωστό ότι τα συναρμόδια υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, συντονίζουν τις δράσεις τους και τα ζητήματα αυτά πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν και σε τυπικό επίπεδο. Πραγματοποιούμε μια δύσκολη, αλλά συστηματική προσπάθεια να διορθώσουμε τα προβλήματα και να βάλουμε μπρος ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Κέρκυρας και των Παξών.


Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση δεσμεύεται, ότι θα υποβάλλει επισήμως το φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ταχύτερο - και σε κάθε περίπτωση εντός του 2011 - και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου μέσα στην τρέχουσα Προγραμματική Περιόδο.