Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013

Αποτέλεσμα της ουσιαστικής συνεργασίας που είχε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος και ο αιρετός Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου Σπύρου ήταν η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007-2013 των παρακάτω τριών σημαντικών έργων της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, τα οποία έχουν αξιολογηθεί θετικά από την....
 Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
1. «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ» Προϋπολογισμού 4.785.000,00 Ευρώ
Πρόκειται για μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής που συνδυάζει θερινό και χειμερινό θέατρο, κατασκευής των αρχών του 1900, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης,
Το έργο περιλαμβάνει τρία υποέργα και μέσω αυτού προβλέπεται να γίνουν επεμβάσεις ενίσχυσης της στατικότητας του κτιρίου, ανακατασκευή της χειμερινής και θερινής σκηνής, καθώς επίσης και της πλατείας, ανακατασκευή της στέγης της θερινής σκηνής όπως υπήρχε στο παρελθόν και των άλλων στεγών. Επιπλέον, προβλέπονται εγκαταστάσεις όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, προμήθεια 220 καθισμάτων του χειμερινού θεάτρου και 312 καθισμάτων του θερινού κινηματογράφου.
Με την ολοκλήρωση της πράξης θα έχουμε σε πλήρη λειτουργία το θέατρο «Φοίνικας», συνολικής δυναμικότητας 690 θέσεων, αποτελούμενο από χειμερινό και θερινό θέατρο με κοινή σκηνή, επιτρεπόμενης και της μεμονωμένης ή της παράλληλης λειτουργίας. Επίσης, ο θερινός «Φοίνικας» θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ως θερινός κινηματογράφος.


2. «ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ» Προϋπολογισμού 250.920,00 Ευρώ
Τέσσερα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης προβλέπεται να υλοποιηθούν στους τέσσερις Δήμους της Περιφέρειας.
Με την εντασσόμενη πράξη, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή θα εκπονήσει για λογαριασμό των πόλεων που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση, υποστηρικτικές Μελέτες οι οποίες θα αποτελέσουν το αναγκαίο υπόβαθρο για την εκπόνηση Επιχειρησιακών Σχεδίων από τους Δικαιούχους Δήμους. Τα προσχέδια που κατατέθηκαν στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή από τους Δήμους των τεσσάρων πόλεων/πρωτευουσών είναι:
• Λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση παλιάς πόλης Κέρκυρας (Δήμος Κερκυραίων)
• Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Λευκάδας (Δήμος Λευκάδας)
• Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του αστικού ιστού και της περιαστικής ζώνης Αργοστολίου (Δήμος Κεφαλονιάς)
• Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Ζακύνθου (Δήμος Ζακυνθίων)
H Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει την υποχρέωση εκπόνησης τεσσάρων Μελετών Ο.Σ.Α.Α (η πράξη θα υλοποιηθεί με τέσσερα υποέργα), μία για κάθε πόλη (Κέρκυρα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ζάκυνθος). Η ανάθεση του έργου θα γίνει μετά από διεθνή διαγωνισμό.


3. «ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ – ΧΑΜΗΛΗ ΖΩΝΗ» Προϋπολογισμού 5.953.200,00 Ευρώ
Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης (μήκους 23.319μ) στη χαμηλή ζώνη της πόλης του Αργοστολίου προς αντικατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος του υφιστάμενου παλαιού δικτύου, το οποίο αφενός μεν παρουσιάζει πολλαπλά λειτουργικά προβλήματα με κυριότερο αυτό των διαρροών, αφετέρου δε αποτελείται από αμιαντοσωλήνες σε ποσοστό περίπου 95% του μήκους του.
Ακόμα προβλέπεται να κατασκευαστεί ανεξάρτητος, σε σχέση με το λοιπό δίκτυο, αγωγός για την μελλοντική τροφοδοσία της προβλήτας των κρουαζιεροπλοίων. Επίσης θα κατασκευασθούν και τα τμήματα των αγωγών της υψηλής ζώνης, που προβλέπεται να τοποθετηθούν σε δρόμους, από τους οποίους θα διέλθουν και αγωγοί της χαμηλής, ώστε να αποφευχθούν διπλές διανοίξεις ορυγμάτων.
Όλα τα παραπάνω εντασσόμενα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 78,88%.