Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Απαντήσεις- έκπληξη από το Δήμαρχο Κερκυραίων για Δένδια κλπ κλπ κλπ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ στα τοπικά Μ.Μ.Ε σχετικά με τον φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, δήλωσε τα εξής:
«Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τον Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, η επισήμανση τοπικού τηλεοπτικού καναλιού, ότι δεν έπραξα κάτι υπέρ ενός σχεδίου για τον φορέα Υλοποίησης που κατέθεσε το 2009 ο κ. Δένδιας, είναι ακόμη μια παράλογη και περίεργη υπόθεση. Όντως ο κ. Δένδιας, πραγματικά ασχολήθηκε με το....
 Σχέδιο Διαχείρισης και την προώθησή του στο ΥΠΠΟ, κατέθεσε και σε εμένα την πρότασή του, η οποία πήρε αμέσως τον δρόμο της για συζήτηση στο ΔΣ και λόγω της προεκλογικής περιόδου που επήλθε, η συζήτηση εκείνη δεν έγινε ποτέ. Ο κύριος Δένδιας, υπουργός τότε, ήταν σε συνεχή επαφή με τον τότε Υπουργό Πολιτισμου. Και άλλη φορά έχω επισημάνει την φροντίδα του κ. Δένδια και την τακτική αδιαφορία του ΥΠΠΟ. Θα ήταν παράλογο να φταίει και γι’ αυτό ο Δήμαρχος Κερκυραίων. Εάν το σχέδιο Δένδια είχε υιοθετηθεί από την τότε Κυβέρνηση, δεν θα συναντούσε κάποια αντίδραση από πλευράς μας. Η υπόθεση αυτή απεναντίας επιβεβαιώνει ότι ανεξάρτητα της κυβερνητικής πολιτικής, η πολιτική των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, έχει μερικά άκρως υπερκομματικά χαρακτηριστικά…»


Σε σχετική ερώτηση για τα νέα δεδομένα που επιφέρει η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση με τον νόμο «Καλλικράτη» και την δική του συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές ο κ. Μικάλεφ δήλωσε:


«Νέα δεδομένα έχουν ενεργοποιηθεί στις τοπικές κοινωνίες, όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον για τον «Καλλικράτη» και τις προοπτικές που δημιουργούνται και διαφέρουν από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως την γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Υπάρχει ανάγκη για αυξημένη επίγνωση των νέων ευκαιριών αλλά και των διαδικασιών που απαιτούνται στο άμεσο μέλλον, επειδή σε πολλά ζητήματα, ο «Καλλικράτης» απαιτεί να υπάρχει υπέρβαση των κατεστημένων νοοτροπιών και ξεπέρασμα των παραδοσιακών ρόλων στους οποίους είναι συνηθισμένη η κοινή γνώμη και οι δημότες.
Νέες σχέσεις αναπτύσσονται ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες, ανάμεσα στα έργα που προωθούνται και στις διαδικασίες που αναμένεται να τηρηθούν. Πολλά ζητήματα που έμεναν σε εθελοντική βάση, είναι πλέον υποχρεώσεις, ενώ πλήθος ρυθμίσεων συμβάλει στην διαφάνεια των δημοτικών ενεργειών, αλλά απαιτεί και μια εγρήγορση εκ μέρους των δημοτικών υπηρεσιών.


Σε κάθε περίπτωση, καλώ τους πάντες σε μία ενεργό συμμετοχή στα πεδία του νέου νόμου και των νέων ρυθμίσεων, τόσο τους υποψηφίους αιρετούς αντιπροσώπους της κοινωνίας μας, όσο και τους δημότες του νησιού, που καλούνται να παρακολουθούν με άμεση προσοχή τα τεκταινόμενα ενώ προχωρούμε προς τις εκλογές της 7η Νοεμβρίου, ώστε να συντελέσουν με την γνώμη και τις απόψεις τους στην ομαλή και αβίαστη μετάβαση από το παλαιό σύστημα αυτοδιοικητικής διαχείρισης στο νέο».