Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Η πορεία των πολεοδομήσεων από τη Μερόπη Υδραίου

Ενημέρωση για την πορεία των πολεοδομήσεων των περιαστικών περιοχών της πόλης πραγματοποίησε η Αντινομάρχης Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Μερόπη Υδραίου σε σημερινή συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε για θέματα αρμοδιότητάς της.
Η Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε στην πορεία των Πολεοδομικών Μελετών των Πολεοδομικών Ενοτήτων Αγ. Σπυρίδωνα, Κωτσέλα, Μαντουκιού και Καθολικών Καλογραιών καθώς και στις ενέργειες που έχουν γίνει για επαναδημοσίευση του Οικισμού των Γουβιών. Επίσης, αναφέρθηκε σε επαφές τις οποίες είχε στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να....
 καταστήσει σαφή και να τονίσει ακόμη περισσότερο, την αντίθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της Κέρκυρας εν γένει για την εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Βορειοδυτική Κέρκυρα.
Ειδικότερα:


Για την Π.Ε. Αγ. Σπυρίδωνα


Για την Πολεοδομική Ενότητα Αγίου Σπυρίδωνα η Αντινομάρχης επεσήμανε ότι η Αντινομαρχία Χωροταξίας και Πολεοδομίας έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προωθηθούν και ολοκληρωθούν όλα τα απαιτούμενα στάδια των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποστολή του σχετικού φακέλου στο αρμόδιο Υπουργείο και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Όπως επεσήμανε, η τελική φάση της μελέτης στάλθηκε στο Δήμο Κερκυραίων τον περασμένο Μάιο για τη σχετική ανάρτηση και υποβολή τυχόν ενστάσεων, ωστόσο ο σχετικός φάκελος δεν έχει ακόμη αποσταλεί στη Διεύθυνση Χωροταξίας της Νομαρχίας. Αφού αποσταλεί, ο φάκελος ολοκληρωμένος, θα προωθηθεί στο Υπουργείο για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο δρόμο από τη Βίλλα Ρόσσα προς το υπό ανέγερση Δικαστικό Μέγαρο - ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην Πολεοδομική Ενότητα Αγ. Σπυρίδωνα - η Αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου δήλωσε ότι η Αντινομαρχία έκανε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επί σειρά ετών δεν είχαν προωθηθεί. Προχώρησε στην εξασφάλιση της πίστωσης, στην ανάθεση και στην εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης της Πολεοδομικής Ενότητας Αγ. Σπυρίδωνα. Όμως, πριν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής, ο δρόμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.


Πολεοδομικές Ενότητες Κωτσέλα, Μαντουκιού και Καθολικών Καλογραιών


Η Αντινομάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στην πορεία των Πολεοδομικών Μελετών των Πολεοδομικών Ενοτήτων Κωτσέλα, Μαντουκιού και Καθολικών Καλογραιών.
Για την Πολεοδομική Ενότητα Κωτσέλα, επεσήμανε ότι αναμένεται εντός των ημερών η υπογραφή των πρακτικών του Συμβουλίου Χωροταξίας του Νομού (ΣΧΟΠ) και αμέσως μετά ο φάκελος της μελέτης θα αποσταλεί στο Δήμο Κερκυραίων για ανάρτηση και υποβολή τυχόν ενστάσεων. Σημείωσε επίσης ότι παράλληλα εκπονείται ήδη και η γεωλογική μελέτη.
Για την Πολεοδομική Ενότητα Καθολικών Καλογραιών η Μερόπη Υδραίου ανέφερε ότι έχει ήδη ανατεθεί στο μελετητή η πολεοδόμηση και του εναπομείναντος τμήματος της συγκεκριμένης πολεοδομικής γειτονιάς, το οποίο περιλαμβάνει και τμήμα του εξωτερικού δακτυλίου της πόλης.
Ως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ο μελετητής να καταθέσει το σχετικό φάκελο στην Διεύθυνση Χωροταξίας και αμέσως μετά θα προωθηθεί στο Δήμο Κερκυραίων για ανάρτηση και υποβολή ενστάσεων.
Σε ότι αφορά την τελευταία κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της Πολεοδομικής Ενότητας Καθολικών Καλογραιών που αφορά 36 οικοδομικά τετράγωνα και 1000 δικαιώματα, αναμένεται η μεταγραφή τους από το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο.
Για την Πολεοδομική Ενότητα Μαντουκιού η Αντινομάρχης ΧΩΠΕ ενημέρωσε ότι έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο και πλέον ο φάκελος βρίσκεται στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα έχει αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου και η Γεωλογική Μελέτη.


Σε διαδικασία επαναδημοσίευσης ο Οικισμός Γουβιών


Η Αντινομάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο θέμα θεσμοθέτησης του Οικισμού των Γουβιών. Όπως έκανε γνωστό ο συγκεκριμένος Οικισμός έχει τεθεί σε διαδικασία επαναδημοσίευσης.
Ήδη η Διεύθυνση Χωροταξίας έχει αποστείλει ολοκληρωμένο φάκελο στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου στη συνέχεια να ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και κατόπιν να υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.


Ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη ΒΔ Κέρκυρα


Η κ. Υδραίου προχώρησε και σε δηλώσεις για το θέμα της εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Βορειοδυτική Κέρκυρα τονίζοντας για μια ακόμη φορά την κάθετη αντίθεση της ίδιας αλλά και του Νομαρχιακού Συμβουλίου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επεσήμανε ότι έχει ήδη επισκεφθεί δύο φορές το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο οποίο τόνισε την αντίθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων, των Κοινοτικών Συμβουλίων των Διαπόντιων Νησιών και των λοιπών φορέων και κατοίκων της περιοχής στην συγκεκριμένη εγκατάσταση. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προχώρησε και σε αποστολή του σχετικού φακέλου με τις αρνητικές αποφάσεις του συνόλου των φορέων στον Γενικό Επιθεωρητή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να λάβει λεπτομερή γνώση και η ίδια Υπουργός κ. Μπιρμπίλη.
Τόνισε τέλος ότι ενδεχόμενη εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην περιοχή θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τον τουρισμό και την οικονομία της Βορειοδυτικής Κέρκυρας αλλά και για όλο το νησί.