Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Τοκογλυφία, ναρκωτικά, παράνομη μεταφορά επιβατών- Πρώτος απολογισμός για τους αστυνομικούς της γειτονιάς

Συνελήφθησαν την 8-6-2010 και ώρα 12:15’ στην Κέρκυρα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας έξι (6) ημεδαποί για εκβίαση, τοκογλυφία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελία ημεδαπού ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του και....
των μελών της οικογενείας του, και την απαίτηση των ως άνω δραστών να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ, σχεδιάστηκαν δύο αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, να παραλαμβάνουν από τον καταγγέλοντα προσημειωμένες συναλλαγματικές.
Σε γενόμενες σωματικές έρευνες στους δράστες, ανευρέθησαν τα κάτωθι:
• Πέντε (5) προσημειωμένες συναλλαγματικές
• Έντεκα (11) συναλλαγματικές διαφόρων εκδοτών
• Τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα


Από την προανάκριση προέκυψαν τα ακόλουθα:
- Πέντε (5) εκ των δραστών, οι οποίοι τυγχάνουν πολύ κοντινοί συγγενείς είχαν συγκροτήσει δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα και δρώντας από τις αρχές μηνός Αυγούστου του έτους 2008 έως και σήμερα επεδίωκαν τη διάπραξη των κακουργηματικών κατ’ επάγγελμα τοκογλυφικών πράξεων και της κακουργηματικής εκβίασης, σε βάρος του καταγγέλοντα.
- Ένας (1) εκ των δραστών, την 24/05/2010 υπεξαίρεσε από κατάστημα γεωργικών και ηλεκτρικών μηχανημάτων, μία (1) μπετονιέρα, ένα (1) τροχό κοπής μάρκας HITACHI και μία ηλεκτροκόληση χρηματικής αξίας περίπου 1300 ευρώ, προφασιζόμενος ότι θα τα μισθώσει για 5 ημέρες έναντι του ποσού των 150 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια πούλησε σε άλλο άτομο.
- Την 02/04/2010 ένας εκ των δραστών, υπεξαίρεσε το Ι.Χ.Ε αυτ/το, μάρκας MAZDA 323, ιδιοκτησίας του καταγγέλοντα, ως αντάλλαγμα στις μηνιαίες τοκογλυφικές του αξιώσεις. Το εν λόγω όχημα ανευρέθη κατασχέθηκε και αποδόθηκε νομότυπα.
Ανωτέρω δράστες θα οδηγηθούν στην κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας. Προανάκριση ενεργείται από την Υ.Α. Κέρκυρας.




Συλλήψεις δύο ατόμων για κατοχή ναρκωτικών από Αστυνομικούς της Γειτονιάς


Συνελήφθησαν την 8-6-2010 και ώρα 19:30’ στην πόλη της Κέρκυρας από Αστυνομικούς της Γειτονιάς, δύο αλλοδαποί, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια περιπολίας στον τομέα δράσης τους, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, εντόπισαν ανωτέρω δράστες να κινούνται ύποπτα και προέβησαν σε έλεγχο αυτών, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε να κατέχουν δύο
 φιξάκια κοκαΐνης και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Ακολούθησε έρευνα στις οικίες των δραστών, σε μία εκ των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα φιξάκι κοκαΐνης.
Ανωτέρω συλληφθέντες θα οδηγηθούν κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.


Στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας αντεγκληματικής πολιτικής 2010-2014, από την 18/01/2010 λειτουργεί στην πόλη της Κέρκυρας ο θεσμός ‘‘Αστυνομικός της Γειτονιάς’’.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της δράσης του ανωτέρω θεσμού, λαμβάνοντας υπόψη τους πίνακες αποδοτικότητάς τους, τα ευμενή σχόλια των πολιτών, των τοπικών φορέων και των Μ.Μ.Ε. της Κέρκυρας, κρίνονται ικανοποιητικά.
Ενδεικτικά, παρατίθενται αποτελέσματα από την καθημερινή δράση τους, κατά το πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους, σχετικά με τις κάτωθι θεματικές ενότητες.
Παροχή βοήθειας και συμπαράστασης στα μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων :
 Θύμα από πυροβόλο όπλο (1)
 Θύμα από φθορές σε εργοστάσιο (1)
 Θύματα κλοπής (9)
 Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων (4)
 Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ενηλίκων (4)
 Θύμα από απειλή (1)
 Γνήσια υπογραφής (112)
 Βοήθεια και συμπαράσταση αναπήρων (4)
 Βοήθεια σε άτομα με οικονομικά προβλήματα(4)
 Βοήθεια σε αλλοδαπούς(4)
Εποικοδομητικές–ενημερωτικές διαλέξεις σε σχολεία, συλλόγους , κοινωνικές ομάδες
 Ενημέρωση για το νέο θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς
 Ναρκωτικά
 Ενημέρωση μαθητών σχετικά με τον Κ.Ο.Κ.
 Ενημέρωση για πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων
Η ενημέρωση έγινε σε ιδρύματα (2), Εκκλησιαστικές αρχές (4), Συλλόγους (7)
Σχολεία (17), Ομάδα διάσωσης(1), επιχειρήσεις καταστήματα (160), Οικίες (59)
Παρεμβάσεις μείζονος σημασίας
 Ενημέρωση προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για μέτρα φύλαξης και προστασίας των σχολείων από τους φύλακες.
 Ενημέρωση αρμόδίων Υπηρεσιών για απομάκρυνση στύλων από το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας προς αποφυγή ατυχημάτων




Συλλήψεις για ναρκωτικά


Συνελήφθη πρωινές ώρες της 05.06.2010 από αστυνομικούς της Ο.Ε.Π.Τ.Α. /Α.Δ. Κέρκυρας στο Κοντόκαλι Κέρκυρας 46χρονος αλλοδαπός κάτοικος Γουβιών Κερκύρας, γιατί σε έλεγχο που του έγινε, διαπιστώθηκε να κατέχει ενάμιση γραμμ. (1,5 γραμμ.) περίπου κατεργασμένης κάνναβης (χασίς) και δεκαεπτά (17) δισκία κωδείνης.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν. Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας.






Συλλήψεις ατόμων για παράνομη μεταφορά επιβατών με κόμιστρο


Συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 08/06/2010 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Κέρκυρας 59χρονος αλλοδαπός υπήκοος και 50χρονος ημεδαπός, για παράβαση άρθρου 18 του Ν.1903/90 (διενέργεια μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο η οποία έχει ανατεθεί σε άλλο φορέα ή πρόσωπο ).
Ειδικότερα σε έλεγχους που πραγματοποιήθηκαν έξω από τον Αερολιμένα Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», διαπιστώθηκε να ενεργούν ως οδηγοί, σε επιβατική μεταφορά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας εταιρείας που είχε καταλύματα και να μεταφέρουν με κόμιστρο τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της τιμής στο ολικό πακέτο διαμονής των επιβαινόντων.