Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Διαβάστε μία ανακοίνωση που τα λέει όλα

Ένα δισεκατομμύριο ψέματα και μερικές αλήθειες !
(…με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις της Διαμαντοπούλου)
ελάτε να πούμε ψέματα δέκα σακιά γιομάτα…


«έχουμε δεσμευτεί ότι το 1 δις της πρώτης χρονιάς αφορά τις αποδοχές των εκπαιδευτικών και για τεχνολογική υποστήριξη των σχολικών μονάδων»


«Ολοήμερο σχολείο σημαίνει μόνιμοι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση. Τέρμα στους ωρομίσθιους, ποτέ ξανά ωρομίσθιοι στο δημόσιο ολοήμερο σχολείο»
Άννα Διαμαντοπούλου, Ιούνιος 2009, ομιλία στην 78η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (Διδασκαλικό Βήμα αρ.1150)....



Τον περασμένο Ιούνη, στην 78η Γ.Σ. της ΔΟΕ, μέσα σε θυελλώδη χειροκροτήματα (μαντέψτε ποιοι χειροκροτούσαν) και σε θυελλώδεις διαμαρτυρίες (μαντέψτε ποιοι διαμαρτύρονταν) η κ. Διαμαντοπούλου μοίραζε υποσχέσεις και ελπίδες δεξιά κι αριστερά. Σήμερα οι παραπάνω δηλώσεις φαντάζουν κακόγουστο αστείο.


Σήμερα, με το πρόσχημα των μαθητών και των υπαρκτών προβλημάτων της δημόσιας παιδείας, δηλώνει ότι «πολιτική είναι το επίμονο και επίπονο τρύπημα σκληρών επιφανειών», προετοιμάζει άγριες περικοπές διορισμών και προσλήψεων, μοιράζει ψίχουλα αντί για αυξήσεις, ενοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς για τα κενά των σχολείων, κατηγορεί τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές για «βύσματα», «κονέ» και «άκρες», εξυμνεί τον άκρατο ανταγωνισμό μεταξύ των αδιόριστων, ωραιοποιεί τον καθολικά ανυπόληπτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, διεκδικεί μεγαλύτερο ιδεολογικό έλεγχο στην εκπαίδευση και την επιλογή των εκπαιδευτικών, απαξιώνει ακόμη περισσότερο τα πτυχία, ανοίγει την πόρτα των σχολείων στις διεφθαρμένες τοπικές αρχές, διατηρεί την ωρομισθία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και επιδιώκει να δώσει κι άλλη εξουσία στους μανδαρίνους της κρατικής παιδαγωγικής σε βάρος της παιδαγωγικής ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.


Στόχος της δεν είναι μόνο οι ωρομίσθιοι, αναπληρωτές και νεοδιόριστοι, αλλά όλοι οι εκπαιδευτικοί. Επιδίωξη της είναι να αποσπάσει ό,τι μπορέσει από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Δεν θα την αφήσουμε.


ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ


«Χιλιάδες κενά σε όλη τη χώρα τα αντιμετώπισα -να σας το πω δημοσίως- με λάθος τρόπο. Δηλαδή, ζήτησα αμέσως πιστώσεις... Αυτό δεν μπορεί να ξαναγίνει.»


«Οι προσλήψεις στο εξής θα γίνονται μόνο με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ… Στους πίνακες των αναπληρωτών, θα μπαίνουν μόνο άνθρωποι που έχουν περάσει στο ΑΣΕΠ… Στον ίδιο τον χώρο της εκπαίδευσης… πρυτανεύουν τα «κονέ», «τα βίσματα» και οι «άκρες»…


«Θα διατηρηθούν (οι ωρομίσθιοι) μέσα σε πρώτη φάση γιατί είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα…»


«Υπάρχει και νόμος. Δηλαδή στην Ελλάδα ο εκπαιδευτικός μπαίνει σε μια δοκιμαστική διαδικασία για 2 χρόνια. Απλά ο νόμος αυτός δεν υλοποιήθηκε ποτέ…να προχωρήσουμε στους όρους της ουσιαστικής εφαρμογής του «Δόκιμου εκπαιδευτικού».»


«Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου μπορεί να γίνεται από σώματα τα οποία μπορεί να είναι και πανεπιστημιακοί, μπορεί να είναι και παιδαγωγοί, ή να είναι και σύμβουλοι.»


«Ξαναγράφουμε από την αρχή το κεφάλαιο που αφορά τον εργασιακό βίο και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών…»


«Η πεποίθηση, ότι ένα πτυχίο από μόνο του αποτελεί διαβατήριο για την απασχόληση διαψεύδεται καθημερινά».


«Να βρούμε τους τρόπους που θα κάνουν τους γονείς να συμμετάσχουν πιο άμεσα, πιο αποφασιστικά, πιο αντιπροσωπευτικά στη διαμόρφωση και την υλοποίηση των αποφάσεων που αφορούν την κάθε σχολική κοινότητα αλλά και συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας εργαλεία ηλεκτρονικής δημοκρατίας, τα οποία στο μέτρο που αξιοποιηθούν σωστά και στοχευμένα μπορούν να δημιουργήσουν στους γονείς, σε όλους τους γονείς, το αναγκαίο αίσθημα ικανότητας για συμμετοχή και δραστηριότητα προς όφελος των παιδιών τους.»


Με τα διοικητικά όργανα της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος των δήμων και των νομαρχιών στην εκπαίδευση, τόσο στο επίπεδο της καθημερινής εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων όσο και σε αυτό του σωστού σχεδιασμού και της αποτελεσματικής υλοποίησης των σχολικών υποδομών.


Ή αυτή ή εμείς !


Η κ. Διαμαντοπούλου, από την πρώτη της κιόλας συνέντευξη ως υπουργός παιδείας ξεκίνησε ήδη μια απίστευτη εκστρατεία συκοφάντησης των εκπαιδευτικών. Μας δείχνει με το δάχτυλο και ισχυρίζεται ότι εμείς φταίμε για όλα τα δεινά του δημόσιου σχολείου. Ότι η λύση στα εκπαιδευτικά αδιέξοδα είναι να εξετάζουν ξανά και ξανά τον εκπαιδευτικό, να τον αξιολογούν, να του καταστήσουν σαφές ότι η δουλειά του εξαρτάται από την προσαρμοστικότητα του στις επιλογές τους, να καταργήσουν για τρία χρόνια το δικαίωμα μετάθεσης, να εισβάλλουν στα σχολειά με σώματα επιθεωρητών και να τα περικυκλώσουν με κάθε λογής πρόθυμους να επιτηρούν τη σχολική ζωή


Ή αυτοί ή εμείς !


Την ίδια στιγμή, ανοίγουν συνολικά οι ασκοί του Αιόλου για τους εκπαιδευτικούς αλλά και γενικά για τους εργαζόμενους. Αυξήσεις κοροϊδία, νέο ασφαλιστικό, νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (δηλ. μείωση αποδοχών), αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες, αύξηση έμμεσων φόρων. Με απίστευτη αλαζονεία απέναντι στον κόσμο της εργασίας, οι κυβερνώντες πράττουν ό,τι ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενοι : Μας στέλνουν το λογαριασμό της κρίσης και μάλιστα φουσκωμένο !


Αγώνες τώρα !!


Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ολιγωρίας. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη! Πρέπει να βγούμε σε αγώνες τώρα! Εμείς ήμασταν εδώ και σταθήκαμε απέναντι σε όλο το Πάνθεον των Υπουργών που δοκίμασαν να κάνουν πράξη τα «όνειρα» της Διαμαντοπούλου. Ήμασταν εδώ, απέναντι στον Κοντογιαννόπουλο, στον Αρσένη, στη Γιαννάκου. Είμαστε εδώ και μετά από αυτούς και θα είμαστε εδώ όταν η κ. Διαμαντοπούλου ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της. Με την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση που μας δίνει ο μόχθος μας και το μεράκι μας μέσα στις σχολικές τάξεις, με την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια που κανένας υπουργός και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τσαλαπατήσει. Με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της συλλογικότητας μας : Δεν θα περάσουν !