Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δ. Κερκυραίων στο κέντρο της προσοχής του Χ. Χαραλάμπους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα τα «τεράστια τα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Κερκυραίων» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης και Νίκος Μωραΐτης. Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν τα εξής:
«Από το 2003 στο Δήμο Κερκυραίων λειτουργεί Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί» που αποτελείται από τέσσερις (4) παιδικούς σταθμούς και ένα (1) βρεφονηπιακό. Φιλοξενούνται 340 και πλέον νήπια και 14 βρέφη.
Το προσωπικό του Νομικού Προσώπου με όλες τις σχέσεις εργασίας (μόνιμοι, απασχολούμενοι με σύμβαση έργου, τετράωρη απασχόληση και με προγραμματική σύμβαση από την Αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου Κερκυραίων),αποτελείται από 43 υπαλλήλους το οποίο, βέβαια, δεν επαρκεί για τον μεγάλο αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται.
Η περιουσία του Νομικού Προσώπου, κινητή και ακίνητη είναι σχεδόν μηδενική γι’ αυτό και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι τεράστιο.Οι κτιριακές υποδομές που λειτουργούν οι σταθμοί δεν είναι ιδιόκτητες και είναι ακατάλληλες σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που έγινε το 2002. Η μία μονάδα λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο (1.100 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα), η δεύτερη μονάδα στεγάζεται σε κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου το οποίο απαιτεί μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ), η τρίτη σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.(πρώην ΚΕΓΕ) ενώ οι άλλες 2 μονάδες στεγάζονται σε παλιά κτίρια του Δήμου και χρειάζονται για συντήρηση πολλές χιλιάδες Ευρώ κάθε χρόνο. Ειδικά υπάρχει ανάγκη για άμεση επισκευή του κτιρίου Βασιλάκη περίπου 100.000 ευρώ
Το νομικό Πρόσωπο καλείται να καταβάλλει 35.000 ευρώ για επιδότηση πρώτης κατοικίας, (αυτό καταβάλλεται για πρώτη φορά) ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη 70.000 ευρώ για εφάπαξ υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται. Συνολικά και με τους μετριότερους υπολογισμούς τα πάγια έξοδα αυτού του ΝΠΔΔ είναι 1.300.000 Ευρώ. ( το 2007 το ποσό αυτό ήταν 1.270.000 Ευρώ).Η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις 871.716 ευρώ. Καλύπτεται δηλ. μόνο η μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων και πέραν τούτου ουδέν. Είναι ολοφάνερο πως για την ομαλή λειτουργία των δημοτικών σταθμών του Δήμου Κερκυραίων χρειάζεται γενναία, μόνιμη και σταθερή αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
Ερωτάται ο κ Υπουργός, αν προτίθεται να δώσει ως έκτακτη επιχορήγηση, 400.000 ευρώ συνολικά για αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών των παιδικών σταθμών και αν σκοπεύει να αυξήση σε μόνιμη βάση την κρατική επιχορήγηση στο ύψος των πραγματικών ετήσιων δαπανών του ως άνω ΝΠΔΔ ;».