Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

«Καμπανάκι» από τον Σ. Βόσδου για το Γ!ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ προς φορείς


Πραγματοποιήθηκε στο Φαληράκι η ενημερωτική ημερίδα για το ΕΣΠΑ με την παρουσία όλων σχεδόν των άμεσα ενδιαφερόμενων. Στο περιθώριο της ημερίδας ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σωτήρης Βόσδου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για θέματα που αφορούν την πορεία του Γ! ΚΠΣ που τελειώνει στο τέλος του 2008, αλλά και για θέματα που αφορούν την έναρξη ουσιαστικά της Δ! Προγραμματικής Περιόδου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά ο κ. Βόσδου, σε δηλώσεις τόνισε: «Η ημερίδα έχει σκοπό να ενημερώσει αυτούς οι οποίοι μπορούν να είναι τελικά ωφελούμενοι των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ τόσο για την ενεργοποίηση του πολύ δε περισσότερο για την εξειδίκευση του προγράμματος. Και όταν λέμε εξειδίκευση, εννοούμε ότι θα πρέπει να περιγράψουμε μέσα στο πρόγραμμα, όλες τις δράσεις που θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε. Αν έχουμε υπόψη μας ένα έργο προτεραιότητας για την περιφέρεια μας, αν δεν περιγράφεται μέσα σε αυτό εδώ το κείμενο της συμφωνίας δε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Αυτή είναι η έννοια της ημερίδας. Με μία διαβούλευση με τους τελικά ωφελούμενους ώστε από την επεξεργασία των στοιχείων και την πρόταση της Διαχειριστικής Αρχής να μας καταθέσουν προτάσεις στο άμεσο μέλλον ώστε να τα συμπεριλάβουμε μέσα στην εξειδίκευση του προγράμματος. Η εξειδίκευση του προγράμματος σχετίζεται και με τις πολιτικές των υπουργείων. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με το Υπουργεία που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ ώστε να καθορίσουμε και τις πολιτικές και τις προτεραιότητες σε κάθε περιφέρεια και βεβαίως να μη ξεφεύγουμε από τους στόχους του προγράμματος και τη γενικότερη πολιτική της χώρας μας. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις κατευθύνσεις που έχει το ΕΣΠΑ.

ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ

Σχετικά με τα χρέη που έχουν οι Δήμοι και πώς θα μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα ΕΣΠΑ, ο κ. Βόσδου διευκρίνισε ότι «ιδία συμμετοχή απαιτείται μόνο για επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες έχουν έργα ΒΙΟΚΑ και έχουν υποχρέωση καταβολής. Αυτές είναι ΑΕ και πρέπει να εισπράττουν για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Επίσης υπάρχει το Θησέας, που αποτελεί ένα εργαλείο προετοιμασίας για το ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις αυτές να πραγματοποιηθούν και να εκπονηθούν μελέτες για έργα τα οποία θα μπορούσαν να εκτελεστούν με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικούς πόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για την τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμους και νομαρχίες. Μία απλή σύγκριση των κονδυλίων πριν από το 2004 και μετά το 2004 θα το πιστοποιήσει. Είναι σίγουρο ότι τα χρήματα δεν επαρκούν. Οι ανάγκες της χώρας μας είναι μεγάλες και γι’ αυτό θα πρέπει να καθορίσουμε τις προτεραιότητες που θέτουμε όλοι, ο καθένας ξεχωριστά, και να συγκεράσουμε τις απόψεις για να δούμε ποια είναι τα έργα για να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα. Είναι επίσης γεγονός ότι οι συνδυασμένες ενέργειες όλων των φορέων θα μας δώσουν ευεργετικά αποτελέσματα καθώς έχει προϋπολογιστεί στην περιφέρεια μας οι συνολικές χρηματοδοτήσεις για την 4η προγραμματική περίοδο να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ». Στο σημείο αυτό ο κ. Βόσδου σημείωσε: «Δεν υπήρξε καμία ολοκληρωμένη μελέτη που να μη χρηματοδοτήθηκε από το Γ! ΚΠΣ. Αντιθέτως στα τελειώματα του Γ! ΚΠΣ αναζητούσαμε μελέτες για να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιηθούν τα έργα. Συνεπώς θα πρέπει όλοι με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα να δώσουμε τις προτεραιότητες, να εκπονήσουμε τις μελέτες μέσα σε χρονικά περιθώρια τα οποία να επιτρέπουν την υλοποίηση των έργων και βεβαίως οι μελέτες αυτές να είναι όσο το δυνατό πιο άρτιες».

ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Κερκυραίων που προβλέπει πόρους ύψους 54,9% από το ΕΣΠΑ, ο κ. Βόσδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατ’ αρχήν θέλω να σας πω ότι η υποχρέωση των Δήμων δεν είναι η εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Αλλά επιχειρησιακών σχεδίων για τους δήμους ανεξάρτητα από πηγή χρηματοδότησης. Αρα θα πρέπει όλοι οι φορείς να καθορίζουν τις προτεραιότητες τις οποίες έχουν και μετά από αυτό να αναζητείται η πηγή χρηματοδότησης γιατί οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι μόνο από το ΕΣΠΑ. Εχω τονίσει ότι στόχος μας είναι να αναζητήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες πηγές χρηματοδότησης. Και σε αυτό πρέπει να έχουμε στραμμένο το μυαλό μας και σε άλλες πρωτοβουλίες με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις όπως πχ το Interreg. Και βεβαίως υπάρχουν κι άλλα προγράμματα της ΕΕ τα οποία χρηματοδοτούν ανάλογες δράσεις. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε, να στοχεύουμε καθώς τα χρήματα που διατίθενται από το ΕΣΠΑ είναι πεπερασμένα. Αντιθέτως η αναζήτηση από άλλες πηγές χρηματοδότησης θα μας δώσει επιπλέον κονδύλια για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε περισσότερα έργα». Ερωτηθείς εκ νέου για το θέμα, ο κ. Βόσδου τόνισε ότι «αυτές είναι προτάσεις και σκέψεις που κάνει ο κάθε φορέας. Από κει και πέρα θα πρέπει να διεκδικήσει τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ: Πρώτον να είναι συμβατές με τους στόχους που έχουν τεθεί και με τις στοχεύσεις και δεύτερον με την ωριμότητα των μελετών. Είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα και ο καθένας μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του για τον τομέα ευθύνης τον οποίο έχει».

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Για χρηματοδοτήσεις σε σχέση με τους χώρους στάθμευσης, ερωτηθείς αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία πολιτικού χαρακτήρα, για το θέμα, είπε: «Ο κάθε φορέας έχει την δική του υπευθυνότητα και αρμοδιότητα. Αρα την ενεργοποίηση αυτού ή του άλλου τομέα είναι ευθύνη αυτών που έχουν και την αρμοδιότητα. Αρα αυτοί έχουν την υποχρέωση «να τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν θέσει. Εμείς είμαστε συμπαραστάτες σερ όλους αυτούς τους φορείς αρκεί να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται και στις πρέπει να είμαστε συνεπέστατοι».

ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Γ! ΚΠΣ

Σχετικά με την πορεία του Γ! ΚΠΣ και αν είναι ικανοποιημένος από την απορροφητικότητα των κονδυλίων, τόνισε ότι: «Η απορροφητικότητα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και οι αποπληρωμές των έργων συνεχίζονται. Υπήρξε ένα διάστημα το οποίο κάθε χρόνο δε γίνονται πληρωμές, ήδη έχει ξεκινήσει και πληρώνονται λογαριασμοί που έχουν κατατεθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί ούτε ένα ευρώ, θα καλυφθούν πλήρως και οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, δηλαδή θα ικανοποιηθούν οι δείκτες του προγράμματος μας και δε θα υπάρξει απώλεια πόρων. Τώρα αν η υλοποίηση του Γ! ΚΠΣ ικανοποίησε τις απαιτήσεις της περιοχής, θα σας πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος. Θα μπορούσαν να είχαν χρηματοδοτηθεί από την αρχή του προγράμματος πιο βασικά έργα, τα οποία να ήταν άμεσης προτεραιότητας και όχι τελικά αυτά τα έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν. Δε σημαίνει ότι τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν δεν ήσαν απαραίτητα. Δεν ήσαν όμως προτεραιότητας που είχαν κάποια άλλα έργα. Αρα θεωρώ ότι δεν πετύχαμε σαν χώρα και σαν περιφέρεια τους στόχους που θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει από την αρχή του προγράμματος».