Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

H 1η συνεδρίαση του «Δικτύου για την «Έξυπνη Εξειδίκευση» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Απριλίου η 1η συνεδρίαση του «Δικτύου για την «Έξυπνη Εξειδίκευση» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αντικείμενο του οποίου είναι η διαμόρφωση της Περιφερειακής Στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» με αιχμές...
την Καινοτομία, την Τεχνολογία και την Έρευνα, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους άλλους τρείς νομούς της Περιφέρειας, την Γενική Γραμματεία Έρευνας –Τεχνολογίας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.  Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου (Πρόεδρος του Δικτύου), ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Κέντρου «Εύδοξος»  Σ. Κουρής, οι εκπρόσωποι του Ιονίου Πανεπιστημίου Κ. Οικονόμου, Π. Βλάμος και Α. Πατέλη, οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γ. Σαμαράς, Χ. Χρυσομαλίδης και Νικ. Μπούκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γ. Χονδρογιάννης και το μέλος της Δ.Ε. Π. Κοντός, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Νικ. Τσιπήρας, ο εκπρόσωπος του Ξ.Ε.Ε. Σπ. Γαλτιατσάτος, ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Κέρκυρας Α. Μιχαλάς, από το Δίκτυο Παραγωγών «Η Κέρκυρα παράγει» η Β. Καρούνου, από τον Συν/μό Ρομπόλας ο Δ.Προβολισιάνος και ο Γ. Μπατζίγος, από το Μελισσοκομικό Συν/μό Κεφαλληνίας η Ευ. Βολτέρρα, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ο Γ. Κρεμμύδας, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Γ. Γιαννούλης, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Θετικών Εφαρμογών Κέρκυρας Γ. Ζουπάνος, η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Λ. Γιαννακοπούλου, τα στελέχη της Π.Ι.Ν. Κ.Σκορδίλης και Θ. Λαζαρίδου, ο εμπειρογνώμονας Νικ. Παπαδάτος, καθώς και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Π. Οικονόμου, Θ. Σπίγγος, Λ. Ρούσσου και Γ. Φελούκας.
Από τη Διαχειριστική Αρχή, παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της Έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για την Στρατηγική «Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία εντοπίζει ως «δυνατά» σημεία-τομείς της Περιφέρειας την γεωργία, τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία, τον τουρισμό, τη φιλοξενία, τη δημιουργία ταυτότητας και τον πολιτισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενθάρρυνση και τη δημιουργία δικτύων και συνεργατικών σχηματισμών (clusters).
Στόχος των συναντήσεων και της διαβούλευσης είναι η διερεύνηση των αναγκών του επιχειρηματικού κόσμου της ΠΙΝ και οι δυνατότητες συνεργασιών με την ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα.
Εκ μέρους των συμμετεχόντων διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και προτάσεις και αναδείχθηκε ο σημαντικός επιστημονικός - ερευνητικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ΠΙΝ, καθώς και οι λοιποί ερευνητικοί φορείς. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγικούς και δημόσιους φορείς και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ.  
Οι επαφές των μελών του Δικτύου θα συνεχιστούν μέχρι την εξειδίκευση της Στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τέλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων της ΠΙΝ για τα θέματα της «Έξυπνης Εξειδίκευσης», πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες επιμέρους συναντήσεις της Διαχειριστικής αρχής με το ΔΣ του Επιμελητηρίου Κερκύρας και με τα μέλη του δικτύου «Η Κέρκυρα παράγει».