Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Φοροεπιδρομή σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, ασυλία για τους φοροφυγάδες- ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: ανάγκη για ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, νόμος πλέον, που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ, αποτελεί ένα ακόμη θλιβερό κεφάλαιο στην τραγωδία που διαδραματίζεται εις βάρος του ελληνικού λαού.
Η φοροεπιδρομή που υφίσταται σήμερα ο ελληνικός....
 λαός εντείνεται και κορυφώνεται.
Οι κεφαλικοί φόροι, τα «χαράτσια», η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η εκτίναξη του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η «φοροτιμωρία» όσων έχουν παιδιά, έχουν οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών σε απόγνωση και την ελληνική οικονομία σε «αργό θάνατο».

Και με το νέο νόμο επιβαρύνονται περαιτέρω τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, των φοροαπαλλαγών, και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα παιδιά. Ενώ, από την άλλη, χαρίζονται απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ φόρων στις τράπεζες (με τη ρύθμιση περί αναβαλλόμενου φόρου), στους εφοπλιστές (με τη διατήρηση της πληθώρας των φοροαπαλλαγών τους), στις μεγάλες εταιρείες (με τη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις Α.Ε. στο 32,8% από 40%). Όσο δε για τους φοροφυγάδες και πρωτίστως τους μεγαλοφοροφυγάδες δεν υπάρχει καμία ρύθμιση, κανένα μέτρο, καμία ποινή! Πλήρης ασυλία!

Ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, η οριζόντια φορολόγηση μικρών και μεγάλων θα οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη φοροδιαφυγή ή κατευθείαν στο «λουκέτο». Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα ξένα επενδυτικά συμφέροντα θα απολαμβάνουν θεσμική και πολιτική «φορο–ασυλία», θα απασχολούν σύγχρονους σκλάβους και θα καρπώνονται τα οφέλη της εξαφάνισης των μικρομεσαίων. Όλα αυτά, σε μια χώρα που θα έχει ξεπουλήσει «για ένα κομμάτι ψωμί» τη δημόσια περιουσία της.

Ως ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, απορρίπτουμε τη μνημονιακή φορομπηχτική πολιτική, που αναδιανέμει το εισόδημα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και στέλνει τους εργαζόμενους στο απόσπασμα.

Προτάσσουμε την ανάγκη για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη θα φορολογεί τον πλούτο και θα ενισχύει το λαό.

Απαιτούμε να καταγραφεί, επιτέλους, ο συσσωρευμένος πλούτος μέσω του περιουσιολογίου. Να φορολογηθούν ουσιαστικά η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Να ενισχυθούν οι φοροελεγκτικοί και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ώστε να καταπολεμηθεί επιτέλους η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν οι μεγαλοφοροφυγάδες.