Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Διαχρονικές οι ευθύνες της Πρυτάνεως για την απαράδεκτη κατάσταση του Ιονίου Πανεπιστημίου.-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας: Ενδεδειγμένη η παραίτησή της.

Η υπηρεσιακά εκλεγμένη Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά από την αστυνομική επέμβαση μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και την προσαγωγή 28 φοιτητών, εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση, με την οποία στοχοποιεί ευθέως τους φοιτητές. Πρώτον, τους καθιστά υπαίτιους της υποβάθμισης του πανεπιστημίου, δεύτερον τους χαρακτηρίζει φορείς ψυχολογικής τρομοκρατίας και τρίτον τους παρουσιάζει δυνάστες των “ακαδημαϊκών ηθών”.

Με την ανακοίνωση αυτή, η Πρυτανεία, και βεβαίως η Πρύτανης κα Σαλή-Παπασαλή, ορίζει την ειρηνική συνάθροιση φοιτητών ως....
“παραβατική συμπεριφορά”. Θεωρεί την ελεύθερη διαβούλευση ως αυτόφωρο έγκλημα. Θεωρεί την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου ως δημοκρατική κατάκτηση της σημερινής κυβέρνησης. Επιλέγει τον εκφοβισμό και την αστυνομοκρατία ως μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων. Καθιστά τους φοιτητές υπαίτιους για την απαξίωση των ελληνικών πανεπιστημίων, για τη χρόνια υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε στέγαση και υποδομές, για τις επικείμενες καταργήσεις-συγχωνεύσεις των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η κα Σαλή-Παπασαλή, συντάσσεται απροκάλυπτα με τη γραμμή του κ. Δένδια και η ίδια αποτελεί το φορέα διείσδυσης της ψυχολογικής τρομοκρατίας, μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Λειτουργεί όχι ως ακαδημαϊκός δάσκαλος αλλά ως πολιτευτής. ‘Όχι ως κατεξοχήν θεματοφύλακας της πανεπιστημιακής διαδικασίας γνώσης, προόδου και δημοκρατίας, αλλά ως πρύτανης της συντήρησης και του αυταρχισμού.

Η διαχρονική συμπεριφορά της έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ένωσης Διδασκόντων και των Φοιτητικών Συλλόγων, των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τις σοβαρές παραλείψεις της όσον αφορά τα διοικητικά και οικονομικά θέματα του Πανεπιστημίου. Δείχνει αδυναμία να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, δεν έχει επιδείξει καμία ευαισθησία σε ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, σε ζητήματα δημοκρατικής και δίκαιης διαχείρισης των φοιτητικών αιτημάτων, σε ζητήματα διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας θεωρεί ότι η κα Πρύτανης ευθύνεται τα μέγιστα για τη σημερινή κατάσταση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η διάστασή της με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τα συμφέροντα του Ιδρύματος, καθώς και με την τοπική κοινωνία, είναι πλήρης. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει εποικοδομητικά στη θέση στην οποία έχει εκλεγεί, και την καλούμε να προχωρήσει στη μόνη ενδεδειγμένη εκ μέρους της επιλογή, που θα ήταν η άμεση παραίτησή της.