Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κούβα: από σήμερα ελεύθερη η έξοδος από τη χώρα

ΠΗΓΗ:http://www.left.gr

Οι Κουβανοί έχουν από σήμερα το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χάρη σε μια μεταρρύθμιση του νόμου περί μετανάστευσης που υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο
 Η μεταρρύθμιση ανακοινώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από τον Ραούλ Κάστρο και τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής (07:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Ετσι,..
για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, κάθε Κουβανός άνω των 18 ετών μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό, αν είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο. Οι ανήλικοι μπορούν επίσης να βγαίνουν από τη χώρα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τη σχετική άδεια των γονιών ή των κηδεμόνων τους.
Ο νέος νόμος είναι ένας από τους σημαντικότερους από τότε που ο Ραούλ Κάστρο διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ, τον Ιούλιο 2006. Έκτοτε εισήγαγε διάφορες μεταρρυθμίσεις δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα.
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση της Κούβας να βάλει τέλος στην υποχρεωτική άδεια εξόδου για τους Κουβανούς. Ωστόσο η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεταναστευτική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες. Σ' ένα μέτρο-κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ χορηγούν το καθεστώς του κατοίκου της αμερικανικής επικράτειας στους Κουβανούς που φτάνουν στο έδαφός τους.
Εξάλλου δεν θα μπορούν όλοι οι Κουβανοί να μετακινούνται ελεύθερα. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου, ορισμένοι ηγέτες και "ουσιώδεις" επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την έξοδό τους από τη χώρα.
Η κυβέρνηση δικαιολόγησε αυτούς τους περιορισμούς υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ ευνοούν εδώ και δεκαετίες τη "φυγή εγκεφάλων" και τις αποσκιρτήσεις των σταρ του αθλητισμού.
Οι αρχές διευκρίνισαν πως οι γιατροί θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς εμπόδια.
Οι διαφωνούντες, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι είναι "μισθοφόροι" στην υπηρεσία των ΗΠΑ, φοβούνται ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στα ταξίδια τους στο εξωτερικό, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει πως η έξοδος από τη χώρα μπορεί να απαγορευθεί για λόγους "εθνικής ασφάλειας".

Πληροφορίες από ΑΠΕ