Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη συνεδρίαση της Βουλής γραφείων της Νέας Δημοκρατίας

Θα σεβαστώ τα δύο λεπτά και θα μιλήσω ίσως λιγότερο. Αντιλαμβάνομαι απολύτως την αποχώρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς,  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ακούσει αυτά που έχω να πω σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν θα μιλήσω σήμερα για την πράξη...
 νομοθετικού περιεχομένου. Οι ελάχιστες διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι περίπου αυτονόητες. Θέλω να πω απλώς δύο πράγματα,  σε αυτά τα δύο λεπτά που το Προεδρείο μου δίνει.
Η χώρα βρίσκεται όλο τον τελευταίο καιρό «επί ξηρού ακμής». Το έχουμε συνομολογήσει σε αυτή την αίθουσα. Πάρα πολλά πράγματα στο τόπο έχουν γίνει στραβά από το 1974 μέχρι σήμερα. Όμως, δεν υπάρχει πιθανότητα να σώσουμε τη χώρα και να την οδηγήσουμε σε μία οικονομική ανάκαμψη εάν δεν αποδεχθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου ορισμένες αυτονόητες αλήθειες. Η πρώτη εκ των οποίων είναι ότι η νομιμότητα πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Θεωρούσα αυτονόητο, αυτονόητο και αναμενόμενο, ότι όλος ο πολιτικός κόσμος θα καταδικάσει την επίθεση, με δύο όπλα παρεμπιπτόντως, όχι με ένα, κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας σήμερα.
Και ομολογώ ότι με έκπληξη, με οδύνη αν θέλετε, είδα τόσο σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε τοποθετήσεις βουλευτών εντός της αιθούσης, καινοφανείς θεωρίες περί «παρακρατικών της Δεξιάς» και μάλιστα προερχόμενες από τους ίδιους  εκείνους που προ ολίγων ημερών έλεγαν ότι τα ευρήματα στη Βίλα Αμαλία, οι αντισφυξιογόνες, οι κάσκες, οι βόμβες μολότοφ, τα υλικά, τα παλούκια, ήταν στοιχεία απαραίτητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Δεν ήρθα εδώ παρά για να διατυπώσω βαθύτατη έκκληση στον πολιτικό κόσμο της χώρας να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης της νομιμότητας στο κέντρο των πόλεων. Να γίνει κατανοητό, ότι δεν είναι δικαίωμα οιουδήποτε να πετάει βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, να σπάει, να λεηλατεί.
Παρακαλώ θερμά να αποκηρυχθούν απόλυτα,  χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς προϋποθέσεις,  πρακτικές οι οποίες είναι απαράδεκτες σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου.
Αλλιώς ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της. Όμως δεν αρκεί. Εάν δεν υπάρχει πλήρης κοινωνική στήριξη, δεν θα πετύχουμε να σώσουμε τη χώρα.