Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας για τον τραγικό θάνατο κρατούμενου σε αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Ακόμη ένας κρατούμενος έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στα κρατητήρια, αυτή τη φορά σε ένα από τα αστυνομικά τμήματα του νησιού μας. Ο 38χρονος ήταν κρατούμενος ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία απέλασης βάσει διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.
 Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη χώρα μας, και πολύ φοβόμαστε ότι...
δεν θα είναι ούτε και η τελευταία. Δυστυχώς, η αξία της ανθρώπινης ζωής, ειδικά όταν πρόκειται για αλλοδαπούς αλλά και γενικότερα όταν πρόκειται για κρατούμενους, υποβιβάζεται, αφού πρόκειται για πολίτες «β’ κατηγορίας». Ιδίως σε καιρούς κρίσης, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα πρώτα που χτυπιούνται βάναυσα, μέσα και έξω από τα κρατητήρια και τις φυλακές, σε ολόκληρη την κοινωνία.
 Η έλλειψη Ιατροδικαστή στο νησί, προκειμένου να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του κρατουμένου, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τις μεγάλες ελλείψεις υποδομών και την υποβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εκτιμούμε ότι υπάρχουν ευθύνες και στο εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα όπου θα έπρεπε να διαφυλάσσεται η ασφαλής κράτηση. Είναι κατανοητή η αντικειμενική δυσκολία των αστυνομικών στη διαφύλαξη της ζωής όταν ο κρατούμενος έχει αποφασίσει να αφαιρέσει τη ζωή του, ωστόσο θεωρούμε ότι θα έπρεπε να διασφαλίζεται πάση θυσία η ασφάλεια των κρατουμένων και η ταχεία παραπομπή τους στα όργανα της Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές προκύψουν.