Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Τόλιος: Με κινηματική δράση, με ενεργούς πολίτες, για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών- Με επιτυχία διεξήχθησαν οι Τοπικές Συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Κέρκυρα

Με επιτυχία διεξήχθησαν οι Συνελεύσεις  των Τοπικών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Κέρκυρα, με αντικείμενο την πολιτική διακήρυξη και τις οργανωτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του σχήματος. Την Παρασκευή 16/11 διεξήχθη η Συνέλευση στην Πόλη της Κέρκυρας, ενώ την Κυριακή 18/11 στο Σιδάρι και στα Βραγγανιώτικα. Η...
συμμετοχή στη διαδικασία ήταν μεγάλη και οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελεί έναν πολιτικό χώρο ανοιχτό στη διαβούλευση και σε θέσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για την επικείμενη μετεξέλιξη σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.
Ενόψει των Συνελεύσεων βρέθηκε στην Κέρκυρα το μέλος της Ε.Γ. του Συνασπισμού και της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Τόλιος ο οποίος, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε:
«Μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου και του Προϋπολογισμού, η χώρα δεν οδηγείται σε πορεία εξόδου από την κρίση, αντιθέτως η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, πρέπει να ανατραπεί. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση.
Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με αυτά τα οποία υποσχέθηκε πριν από έξι μήνες, δηλαδή ότι θα διαπραγματευθεί για το χρέος, ότι δε θα εφαρμόσει ή θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο και τόσα άλλα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να προσφύγουμε πάλι στη λαϊκή ετυμηγορία.
Επί της ουσίας, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μνημόνια. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, απαιτείται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, να καταργηθούν τα Μνημόνια και να εφαρμοστεί μια πολιτική προοδευτικής εξόδου από την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την περίοδο βρίσκεται παράλληλα σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και ενοποίησης σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Ασφαλώς, υπήρχε μια δεκαετής διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ που εκτυλίχθηκε σε διάφορα επίπεδα συνοχής και συγκρότησης. Ακολουθεί μια πανελλαδική συνδιάσκεψη στις αρχές του Δεκέμβρη, όπου θα συζητηθούν οι αρχές και η πολιτική πρόταση του κόμματος οι οποίες συνοψίζονται σε μια διακήρυξη, ενώ θα συζητήσουμε και το οργανωτικό σκέλος. Μετά από 6 μήνες, θα πάμε στο ιδρυτικό μας συνέδριο.
Αυτή η πορεία δεν είναι εσωστρεφής. Πρόκειται για μια εξωστρεφή διαδικασία κινηματικών δράσεων και, πάνω απ’ όλα “γείωσης” στην κοινωνία. Χιλιάδες μέλη έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστημα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που θίγεται απ’ τα εφαρμοζόμενες πολιτικές, προκειμένου να συνταχθεί πολιτικά αλλά και οργανωτικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση αυτής της εναλλακτικής πολιτικής στηρίζεται στην αρχή της ενεργητικής συμμετοχής και στήριξης, χρειαζόμαστε δηλαδή ενεργούς πολίτες έτσι ώστε να πετύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει υποδομή και συγκρότηση τέτοια που του επιτρέπει να ανταποκριθεί στη διακυβέρνηση της χώρας. Στο επόμενο διάστημα, που θα κλιμακωθούν οι αγώνες αντίστασης σ’ αυτά τα μέτρα, ο Λαός θα κληθεί να εκφράσει και πάλι την ετυμηγορία του.
Αντίστοιχο κίνημα αντίστασης κατά της πολιτικής των μνημονίων αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τρία τελευταία χρόνια, τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και στις αδύναμες χώρες της περιφέρειας. Το μήνυμα της πανευρωπαϊκής αντίστασης είναι ελπιδοφόρο και θεωρούμε ότι αυτό που εκπορεύεται από την ευρωζώνη είναι υπόθεση όλων των Λαών να ανατραπεί, ώστε να αλλάξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πορεία των πραγμάτων.
Είμαστε αισιόδοξοι, παρότι η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί ανησυχία και απογοήτευση. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο ελληνικός Λαός και εκείνες οι ζωντανές δυνάμεις οι οποίες θέλουν μιαν άλλη πορεία για τη χώρα».