Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – ως μέλος της CPMR – συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός πρότυπου Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιονίων Νήσων, Τζόγια Γρουζή, συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας για τη διαμόρφωση ενός πρότυπου Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στα γραφεία της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης.
Με αφορμή την στρατηγική της Βαλτικής Θάλασσας και την στρατηγική του Δούναβη...
που είναι σε εξέλιξη, τη στρατηγική της Αδριατικής-Ιονίου και του Ατλαντικού τόξου που ξεκινά το 2014, καθώς και τις στρατηγικές για τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μαύρη θάλασσα, την Μεσόγειο την Αρκτική και τις Άλπεις να δρομολογούνται, η Ομάδα Εργασίας, με την ενεργό συμμετοχή της κ. Γρουζή, επεξεργάστηκε την έννοια της στρατηγικής των περιφερειών καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτής, ώστε η CPMR (CONFERENCE OF PERIPHERAL MARITIME REGIONS OF EUROPE), να προσφέρει στα όργανα της ΕΕ μερικές βασικές ενδείξεις για τον καθορισμό ενός ξεκάθαρου και λειτουργικού πλαισίου αναφοράς, που θα υιοθετηθεί από την ΕΕ και θα πρέπει να συμβαδίζει με τους μελλοντικούς οικονομικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με χρονικό ορίζοντα την 40η Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών, που έγινε στις 3-5 Οκτωβρίου στην Πολωνία, η Ομάδα Εργασίας επεξεργάστηκε μια προκαταρκτική έκδοση ενός οδηγού για την εφαρμογή Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει τα σχόλια και τις προτάσεις που έγιναν από τους συμμετέχοντες σχετικά με τα διαφορετικά κεφάλαια: 1. Καθορισμός και στόχοι 2. Γεωγραφικό πεδίο 3. Προτεραιότητες 4. Διακυβέρνηση 5. Χρηματοδότηση
Η παρουσίαση της τεχνικής αυτής έκθεσης σε ό, τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών, έγιναν από τη Γενική Γραμματέα της CRPM , Ελένη Μαριάνου στην Πολωνία στο πλαίσιο των εργασιών της 40ης Γενικής Συνέλευσης της CRPM.
Ακολούθως, εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο, μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της CPMR, θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου καλούνται τα ευρωπαϊκά όργανα να οργανώσουν την Μακροπεριφερεια ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ-ΙΟΝΙΟΥ όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης είναι επίσημο δίκτυο διαβούλευσης και παραγωγής πολιτικών των Περιφερειών της Ευρώπης και επίσημος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνέδριο στην Κύπρο – Συμμετοχή της Π.Ι.Ν.

Σημειώνεται ότι η «Επιτροπή των Νησιών» της Διάσκεψης των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης, η οποία συγκεντρώνει εκπροσώπους από διάφορες Νησιώτικες Ευρωπαϊκές Περιφερειακές Αρχές, θα πραγματοποιήσει στις 5 Νοεμβρίου στην Κύπρο το ετήσιο συνέδριό της για το 2012, στο οποίο θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στόχος του φετινού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της άτυπης συνάντησης των Υπουργών αρμόδιων για θέματα Πολιτική Συνοχής, είναι να συζητηθεί το κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν ή/και θα έπρεπε να επωφεληθούν οι νησιωτικές περιφέρειες της ΕΕ από την Πολιτική Συνοχής 2014-2020.