Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΖΕΟΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ 2011 – 2012 - 2013- Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στην Κέρκυρα

To ΖΕΟΝ κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 διοργανώνει την δράση-έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ σε πόλεις της Ελλάδας.
Στόχος της δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι να αναδείξει μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής και να καταλήξει μέσα από συλλογική προσπάθεια σε απλές προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας μας. ΔΡΑΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΖΕΟΝ
• Στην ΑΘΗΝΑ την άνοιξη του 2011, πραγματοποιήθηκε φωτογραφικό δρώμενο με θέμα: «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;».
• Στην ΑΘΗΝΑ στο χώρο του ΖΕΟΝ τον Οκτώβριο 2011 πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση- performance της Αννέττας Σπανουδάκη με τίτλο....
 «1:1250»
• Στην ΑΘΗΝΑ τον Ιανουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκε έκθεση στον χώρο του ΖΕΟΝ. Το φωτογραφικό υλικό με θέμα «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;» που προέκυψε από την δράση, κατηγοριοποιήθηκε σε τρεις θεματικές ομάδες: «μου αρέσει», «δεν μου αρέσει» και «δεν ξέρω», και παρουσιάστηκε στην έκθεση που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στο χώρο του ΖΕΟΝ.
• Στις 18 Ιανουαρίου του 2012 οργανώθηκε από το ΖΕΟΝ ημερίδα με θέμα ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στο αμφιθέατρο της σχολής ΑΚΤΟ.
• Τον Ιούνιο του 2012, το ΖΕΟΝ και η δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ φιλοξενήθηκε από την ομάδα p_public που διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ στα ΧΑΝΙΑ, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων.
• Τον Νοέμβριο του 2012 η ομάδα ΖΕΟΝ και το forfree.gr συμμετέχουν στην αρχιτεκτονική έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012». Το ΖΕΟΝ και το for free, βασισμένοι στη δράση-φωτογραφικό δρώμενο του ΖΕΟΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, θα παρουσιάσουν από κοινού προβολές φωτογραφιών με θέμα: «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας».
Οι προβολές των φωτογραφιών των συμμετεχόντων και η έκθεση, θα πραγματοποιηθούν στον Άγιο Φραγκίσκο, στο ΡΕΘΥΜΝΟ από τις 5 έως και τις 12 Νοεμβρίου. Παράλληλα, στο διάστημα Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012, το ΖΕΟΝ διοργανώνει το φωτογραφικό δρώμενο με θέμα: «Τί σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;» για την πόλη της ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Το υλικό των φωτογραφιών θα παραχθεί από τους κατοίκους - επισκέπτες της Κέρκυρας.
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να αποτυπώσουν στο φωτογραφικό τους φακό, όψεις της πόλης και στιγμές της καθημερινής ζωής: τί τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει στην πόλη της Κέρκυρας: κτίρια, δρόμους, πεζοδρόμια, τοίχοι, πάρκα, δέντρα, παραλίες, μέσα μεταφοράς, ΙΧ και συγκοινωνίες, κοινωνική ζωή κτλ. Η συλλογή του υλικού θα γίνει με δύο τρόπους:
• με αποστολή των φωτογραφιών στο ΖΕΟΝ - μέσω e-mail και σε μορφή jpeg και μέγεθος 13x18 σε 300 dpi, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: markox@tee.gr αλλά και ami.theod@gmail.com. το e-mail αυτό θα πρέπει να περιέχει: - ένα επεξηγηματικό σχόλιο για την κάθε φωτογραφία - δηλ. ΓΙΑΤΙ το θέμα της κάθε φωτογραφίας αποτελεί στοιχείο θετικό ή αρνητικό για τον κάθε «φωτογράφο» - πού και πότε τραβήχτηκε η κάθε φωτογραφία - το όνομά του «φωτογράφου» - πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του (κατά προτίμηση e-mail) και - μια διαβεβαίωση για το ότι τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε ανήκουν στον αποστολέα ή / και
 • με αποστολή/παράδοση στην οδό Πλατεία Σκαραμαγκά 7 στη Κέρκυρα, α’ όροφος γραφείο αρχιτέκτονος Μαριλένας Κοσκινά, τηλ. 2661028522. - ενός CD με 1 ηλεκτρονικό φάκελο που θα τιτλοφορείται με το όνομα του φωτογράφου και μέσα σε αυτόν θα υπάρχουν δύο υποφάκελοι, ένας με τις φωτογραφίες του τι τον ευχαριστεί και ο άλλος με τις φωτογραφίες του τι τον ενοχλεί, στην πόλη της Κέρκυρας. -
 Επιπλέον, θα παραδώσουν και μία διαβεβαίωση εγγράφως ότι «τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε ανήκουν στους ίδιους και ότι παραχωρούν το δικαίωμα χρήσης τους για τους σκοπούς της φωτογραφικής δράσης». έως και τις 30 Νοεμβρίου 2012

Σκοπός της όλης δράσης, είναι να σκιαγραφηθούν κοινά προβλήματα στην διαχείριση του δημόσιου χώρου αλλά και αντίστοιχες θετικές εικόνες του αστικού τοπίου. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μία συλλογική κίνηση και πρόταση για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας.
Οι εικόνες αυτές θα αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θα θέτουν εύστοχα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες σύγχρονης ζωής αλλά και την ανάγκη σε πολλές περιπτώσεις αναδιαμόρφωσης, επανασχεδιασμού και χρήσης εκ νέου του δημόσιου χώρου.
Οι πόλεις μας, περιμένουν από εμάς φροντίδα και πρωτοβουλίες. Το ΖΕΟΝ διατηρεί το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού στο πλαίσιο της συνολικής δράσης (εκθέσεις, κατάλογοι, workshops). Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να εμπλουτίσουν την δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ και τον όλο προβληματισμό και προσπάθεια.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@zeon.gr.
 Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ σας καλούμε να επισκεφθείτε τo site: http://www.zeon.gr/