Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα. Η μάχη δόθηκε στις πύλες των ξενοδοχείων με τους εργαζόμενους να δηλώνουν την απόφασή τους να μη δεχτούν την μείωση των μισθών τους κατά 15% όπως προβλέπει η κατάπτυστη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι προδοτικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον κλάδο. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κόντρα στις πιέσεις και στην τρομοκρατία απέργησαν απαιτώντας:
• καμιά μείωση μισθών και δικαιωμάτων – υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης
• επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά απασχολούμενους που από 1/1/2013 πρακτικά καταργείται, λόγω των κριτηρίων που μπαίνουν
• άμεση καταβολή δεδουλευμένων
• ανάκληση των απολύσεων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς
Οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία ενημερώνοντας τους τουρίστες των ξενοδοχείων για τους λόγους των κινητοποιήσεων και τους κάλεσαν σε συμπαράσταση και εργατική αλληλεγγύη, καθώς τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό πηγάζουν από την ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέληξαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κέρκυρας όπου μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες του νησιού. Η ανακοίνωση ήταν γραμμένη στα Αγγλικά και στα Γερμανικά και κατέληγε με την προτροπή «Εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε». Οι τουρίστες άκουγαν με ενδιαφέρον και πολλοί έδειχναν την συμπαράστασή τους με διάφορους τρόπους, ενώ κάποιοι συζητούσαν για τα εργατικά προβλήματα στον τόπο τους.
Μετά την κινητοποίηση μεγάλη αντιπροσωπεία του ταξικού Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και του ΠΑΜΕ, επισκέφτηκε απολυμένο οδηγό λεωφορείου που κάνει απεργία πείνας, εκφράζοντας την απόγνωσή του, καθώς η επιχείρηση στην οποία εργάζεται του χρωστάει μισθούς ενός έτους και όταν τους απαίτησε τον απέλυσε. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του εργοδότη του τουριστικού πράκτορα. Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ τόνισαν την ανάγκη της ταξικής συσπείρωσης όλων των εργαζομένων στον τουρισμό, ξενοδοχοϋπαλλήλων, οδηγών τουριστικών λεωφορείων, υπαλλήλων τουριστικών γραφείων, ξεναγών, εργαζομένων σε επισιτιστικά και άλλα τουριστικά καταστήματα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό που πλήττονται από τα μονοπώλια του Τουρισμού και την πολιτική του «all inclusive».
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους όσο διαρκεί η αδιάλλακτη στάση των μεγαλοξενοδόχων, να μην δέχονται την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς καμιά μείωση σε μισθούς και δικαιώματα. Οι επόμενες προγραμματισμένες απεργίες είναι για τις 31 Αυγούστου και τις 7 και 14 Σεπτέμβρη.