Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Στο Μπάρι της Ιταλίας ο Δήμαρχος

Στο Μπάρι της Ιταλίας, μετέβησαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής και ο Πρόεδρος της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ. Γιώργος Μάμαλος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013», στο οποίο η Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο « Smart Built» με επικεφαλής το Πολυτεχνείο του Μπάρι.
Συνάντηση με το Δήμαρχο Μπάρι και κοινή συνέντευξη τύπου
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας κατά τη διάρκεια της παραμονής του, προγραμμάτισε επίσημη συνάντηση με το Δήμαρχο του Μπάρι Michelle Emigliano, με στόχο την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, που έχουν συνάψει οι δύο πόλεις κατά το παρελθόν και...
 την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο Δήμαρχοι, στα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Τρεπεκλής ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην αδελφοποιημένη πόλη του Μπάρι, για να επιβεβαιώσουμε τους δεσμούς φιλίας με την πρωτεύουσα του Ιταλικού Νότου, να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το απόθεμα, να διευρύνουμε τη συνεργασία μαζί σας».
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος του Μπάρι ευχαρίστησε τον κ. Τρεπεκλή για την πρωτοβουλία αυτή και συμφώνησε στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας ενώ από την πλευρά του ο κ. Μάμαλος ανέφερε ότι η Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ θα εντείνει τις διαδικασίες για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Δήμο του Μπάρι.


Σύσκεψη για την ανάπτυξη του τουρισμού
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια ευρύτατη σύσκεψη με στόχο τη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τις δύο περιοχές, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την προώθηση θεματικών μορφών τουρισμού.
Έτσι, για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού, ο Δήμαρχος Κέρκυρας πρότεινε την άμεση συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για δημιουργία εκπτωτικού «εκπαιδευτικού» πακέτου με στόχο την προσέλκυση της μαθητικής κοινότητας από την ευρύτερη Περιφέρεια της Απουλίας ενώ εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την κοινή προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο συνεργαζόμενες πόλεις.
Επίσης, στοχεύοντας κυρίως στην Ρωσική αγορά, πρότεινε την προσέλκυση τουριστών μέσω θρησκευτικού τουρισμού, δεδομένου ότι οι δύο πόλεις συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη δημιουργία κοινών «πακέτων» προώθησης.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μπάρι
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας και ο Πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΚ, συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Μπάρι Dott. Giuseppe Riccardi, και συζήτησαν την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τρεπεκλής πρότεινε τη διοργάνωση έκθεσης κερκυραϊκών προϊόντων, από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς, στα καταστήματα της πλέον εμπορικής οδού του Μπάρι, της Via Sparrano.


Ο Δήμαρχος Κέρκυρας τέλος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει μία συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στην Κέρκυρα, με προσκεκλημένους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξετάσουν οι εκπρόσωποι των δύο περιοχών, τις αντικειμενικές δυνατότητες αποτελεσματικής και αποδοτικής υλοποίησης των αναπτυξιακών τους στόχων.