Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στον Υπουργό Υγείας ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας σε όλα τα νησιά του Ιονίου, μετά τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων, περιέγραψε λεπτομερώς ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο είχε συνάντηση χθες το πρωί.
«Το σύστημα υγείας τελεί υπό κατάρρευση», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σπύρου στον κ. Λοβέρδο, τονίζοντάς του ότι «η παροχή υπηρεσιών υγείας σε νησιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οριζόντιες περικοπές, καθώς», όπως είπε, «εκτός από τις...
ελλείψεις που υπήρχαν σε νοσοκομεία και Κ.Υ. τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και μηχανήματα, προστέθηκαν επιπλέον προβλήματα, όπως οι απλήρωτες εφημερίες γιατρών, ελλείψεις σε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό και μειώσεις εσόδων που καθιστούν τη λειτουργία των μονάδων υγείας δυσχερείς».


Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης μετέφερε στον Υπουργό τα αιτήματα των διοικήσεων των νοσοκομείων, κυρίως εκείνων που η κατάστασή τους είναι οριακή.


Στη συνέχεια ο κ. Σπύρου συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και ιδιαίτερα είχε συνεργασία με τον κ. Θεόδωρο Κομματά από την Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής χρεών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων για τη χρονική περίοδο 2010 – 2011.


Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Υπουργείου, 358.000 ευρώ για το νοσοκομείο της Κέρκυρας και 82.000 ευρώ για το Ψυχιατρείο (β’ κατανομή) βρίσκονται στο δημοσιονομικό έλεγχο και σύντομα θα διατεθούν προς χρήση.
«Μπορεί να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, «ωστόσο», πρόσθεσε, «τα προβλήματα υφίστανται και καλό είναι να μην υπάρξει χαλάρωση σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις των Υπουργείων προς τους πολίτες και κυρίως σε εκείνα που σχετίζονται με ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία».