Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τιμητική βράβευση Γιώργου Μπίζου και Ιταλού Δημάρχου από τον Περιφερειάρχη Σπυρίδωνα Σπύρου.

Στο πλαίσιο σεμνής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Π.Ε Κέρκυρας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, βράβευσε τον ομογενή διακεκριμένο δικηγόρο Γιώργο Μπίζο και το Δήμαρχο της Κάβα Ντέι Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι, ενώ απένειμε δώρα στον Πρέσβη της Νοτίου Αφρικής στη χώρα μας, S.R Makgetla και στον ομογενή Βουλευτή της Μελβούρνης και πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Πανταζόπουλο.


Σπυρίδων Σπύρου: «Πρέπει να ξεπεράσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να πάμε μπροστά»


Ο Περιφερειάρχης στο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, είπε:
«Με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου διεθνούς μαθητικού τουρνουά Κρίκετ, έχουμε την τιμή να μας επισκέπτονται στη Περιφέρεια, τόσο εκλεκτοί προσκεκλημένοι, όπως ο διακεκριμένος δικηγόρος, Γιώργος Μπίζος, ο οποίος αγωνίστηκε για να βγει από τη Φυλακή ο Νέλσων...
Μαντέλα και να σηματοδοτήσει την ανεξαρτησία της Νοτίου Αφρικής. Κοντά μας ο Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής στη χώρα μας, Makgetla, καθώς και ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού Αυστραλίας, Γιώργος Πανταζόπουλος, που αγαπάει, όπως όλοι οι Έλληνες της διασποράς, τη χώρα μας και αγωνίζεται γι’ αυτήν. Υποστήριξε με θέρμη την παρουσία μας και τις δράσεις μας στην Αυστραλία πριν λίγες ημέρες και επιβεβαίωσε ότι ο Ελληνισμός της διασποράς, είναι άλλη μια Ελλάδα που νοσταλγεί τη πατρίδα, μια Ελλάδα που πιστεύει στις αρχές και στις αξίες αυτού του τόπου, είναι μια Ελλάδα που συμμερίζεται τις δυσκολίες του τόπου μας και τη στηρίζει με κάθε τρόπο.
Και τέλος κοντά μας είναι ο Ιταλός Δήμαρχος, Μάρκο Γκάλντι, που το όνομά του συνδέθηκε με μια κίνηση απλή αλλά τόσο σημαντική, να προσφέρει το μισθό του για την Ελλάδα. Εκφράζει έτσι αυτό που είναι ζητούμενο για την Ευρώπη, για την Ευρώπη των λαών, για την Ευρώπη με έναν ενιαίο πολιτισμό, έναν πολιτισμό που ξεκίνησε από την Ελλάδα και αυτή θα πρέπει να είναι η Ευρώπη, αυτή την Ευρώπη θέλουμε.
Βέβαια βρίσκεται κοντά μας ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ που είχαν την ευθύνη της διοργάνωση του τουρνουά, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Όλοι καθημερινά προβληματιζόμαστε αλλά πρέπει να εκπέμπουμε αισιοδοξία, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή είναι η αποστολή μας, να μπορέσει αυτός ο λαός, ενωμένος μέσα από αυτές τις δυσκολίες, παρακάμπτοντας τις σειρήνες που ακούγονται αυτό τον καιρό, σειρήνες που οδηγούν στο άγνωστο, στο χάος, χωρίς συγκεκριμένε πολιτικές, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μας, να αποδεχτούμε τα λάθη τα οποία υπήρξαν και ο λαός αυτός να προχωρήσει μπροστά».


Γιώργος Μπίζος: «Να μην απογοητευόμαστε»


«Ευχαριστώ πάρα πολύ που μας καλέσατε και θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίο μας υποδεχτήκατε, μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση», είπε στην αντιφώνηση του ο κ. Γιώργος Μπίζος, προσθέτοντας: «Ξέρετε ότι τη ζωή που έχω ζήσει -είμαι 83 χρονών- και αυτό που έχω μάθει είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τη διχόνοια και να ενωθούμε για το καλό, όχι μόνο της μίας πατρίδας ή της άλλης, αλλά για τον κόσμο.
Θέλω να απευθυνθώ στο Δήμαρχο από την Ιταλία, για να του πω ότι, όταν πήγαινα στο σχολείο στη Νότιο Αφρική είχα ένα συμμαθητή τον Ερνέστο Μπουσκάλια από τη Γένοβα, και ο δάσκαλος έλεγε «κοιτάχτε μπορεί η Ιταλία και η Ελλάδα να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά αυτοί είναι καλοί φίλοι».
Ένα παράδειγμα το οποίο μου έχει επηρεάσει τη ζωή. Και άλλη μια λεπτομέρεια: Ο Ερνέστο είχε μητέρα, η μητέρα η δική μου είχε μείνει στην Ελλάδα, όταν τελειώναμε το σχολείο ο Ερνέστο έλεγε, πρωτού να πας στο δωμάτιο που ζεις, να έρθεις σπίτι για να φάμε και η μητέρα του πάντα είχε και ένα πιάτο και για μένα. Και καθόμασταν και έλεγε: «μάντζα, Τζόρτζιο, μάντζα». Κάτι που δεν έχω ξεχάσει ποτέ, γιατί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν πρέπει να έχουν μίσος μεταξύ τους ή μεταξύ χωρών, μεταξύ κυβερνήσεων, μεταξύ θρησκειών. Είμαστε όλοι άνθρωποι τούτου του κόσμου και η φιλία μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και τον κόσμο μας ακόμα πιο ευτυχισμένο. Το παράδειγμα σας με το Κρίκετ, που καλέσατε εδώ στη Κέρκυρα 10-12 ομάδες απ’ όλο τον κόσμο και με χαρά βλέπω ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ εθνικοτήτων, χρώματος, θρησκειών αλλά παίζουμε ένα πολιτισμένο παιγνίδι και γινόμαστε καλοί φίλοι.
Κλείνοντας θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Έλληνες συμπατριώτες μου: Δεν πρέπει να απογοητευτούμε, η απογοήτευση δε λύνει προβλήματα, έχουμε περάσει πολύ πιο δύσκολα χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».


Πρέσβης Νοτίου Αφρικής S.R Magketla: «Να είστε σίγουροι δεν είστε μόνοι»


«Είναι πολύ μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε προσκεκλημένοι εδώ και θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντική όλα αυτή η προσπάθεια που γίνεται εδώ. Μοιραζόμαστε μαζί σας το ίδιο πεπρωμένο και την ίδια μοίρα και ο πόνος σας είναι και δικός μας πόνος και τον νιώθουμε. Είμαστε όλοι φίλοι. Είμαστε φίλοι παντός καιρού, όχι μόνο όταν έχει ηλιοφάνεια αλλά και όταν βρέχει και κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε την παρούσα στιγμή. Ο κ. Μπίζος είναι υποστηρικτής της Νοτίου Αφρικής και ένας εξαιρετικός άνθρωπος που αγωνίστηκε για τη χώρα μας, για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Έφυγα από τη Νότιο Αφρική όταν ήμουν 19 χρονών και πέρασα 27 χρόνια στην εξορία. Ήμουν σε ένα κίνημα το οποίο έδωσε μεγάλες μάχες, έφυγα το 1964 βρέθηκα στην Οδησσό και πάλεψα πάρα πολύ μέχρι να ξαναγυρίσω πίσω στη Νότιο Αφρική. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι όπου πάμε ευχαριστούμε τον κόσμο για την υποστήριξη που έδωσε σε μας και πάντα θα είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Το παράδειγμα που έδωσε ο Δήμαρχος της Ιταλίας είναι μεγίστης σημασίας. Η συμβολή μας θα είναι η φιλία μας και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο να βοηθήσουμε σε όλους του τομείς για να καλυτερέψουμε την κατάσταση. Αλλά να είστε σίγουροι, δεν είστε μόνοι».


Μάρκο Γκάλντι, Δήμαρχος Κάβα Ντέι Τιρένι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα για όσα έχει προσφέρει στον κόσμο»


«Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας του Κρίκετ για την πρόσκληση. Θέλω προς όλους να στείλω το ίδιο μήνυμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ την Ελλάδα που έχει φέρει τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε ευχαριστώ προς την Ελλάδα. Ένας λαός με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Ελλάδας, δεν μπορεί να καταστραφεί ποτέ. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε προς την Ελλάδα και προπαντός σαν Ευρωπαίοι, ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην Ελλάδα και πρέπει να ενωθούμε για να υποστηρίξουμε αυτό το κράτος. Για μένα που έχω στερηθεί αυτό το μισθό, για μένα είναι μόνο μια συμβολική πράξη. Θα ήθελα και άλλοι να ακολουθήσουν αυτή την πράξη. Έχουμε εδώ ένα τρανό παράδειγμα τον κ. Μπίζο, το δικηγόρο του Μαντέλα και πιστεύω ότι εάν είμαστε όλοι ελεύθεροι άνθρωποι και ενωθούμε, μπορούμε να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα».


Γιώργος Πανταζόπουλος, Βουλευτής Μελβούρνης: «Μέσα από τον αθλητισμό οι λαοί έρχονται πιο κοντά»


«Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ και ως βουλευτής αλλά και ως Υπουργός Πολιτισμού και πολυπολιτισμικότητας τα τελευταία χρόνια είχα μια πολύ στενή σχέση και συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ είχαμε δώσει την υπόσχεση να έρθουμε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, ως λαοί και μέσα από το Κρίκετ. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κύριο Μπίζο που μας κάνει την τιμή να βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή. Γνωρίζουμε όλοι πόσο αλτρουιστής είναι και τις ικανότητες του και ευχαριστώ πάρα πολύ και το Δήμαρχο της Ιταλίας, ο οποίος βρίσκεται μαζί μας σήμερα. Πρόσφατα φιλοξενήσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη στην Αυστραλία θα υπάρξει σίγουρα μια στενή συνεργασία μέσα από το Κρίκετ που θα μας φέρει όλους μαζί κοντά, ευχαριστώ και τον Περιφερειάρχη για την στήριξη και για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει και είμαι σίγουρος ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς
Είμαστε εδώ γιατί αναγνωρίζουμε την αξία των αγώνων Κρίκετ. Όλοι μαζί στηρίζουμε αυτή την σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Είναι σημαντικό ότι όλα αυτά τα παιδιά που αποτελούν τη διαφήμιση για την Κέρκυρα κτίζουν μια φιλία δυνατή που ξεκινά από εδώ. Μια σημαντική προσπάθεια με λίγα χρήματα, αλλά με μεγάλη αγάπη και στήριξη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες».