Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Το κοινωνικό κράτος κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της ΔΗΜ.ΑΡ.

Άρθρο του Μάρκου Ψαρράκη
μέλους της Ν.Ε. ΔΗΜ.ΑΡ. Κέρκυρας

Δεν μας αρμόζει μια κοινωνία διαλυμένη. Στον πυρήνα της ελληνικής κρίσης βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, που, με κύρια ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε την κοινωνία των μεγάλων ανισοτήτων, οικειοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση, οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς. Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθερά...
αναδεικνύει ως λύση, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, που βρίσκεται η πατρίδα μας, την μετάβαση, από την «οικονομία της αγοράς» σε μια «δημοκρατική οικονομία», με ίσες ευκαιρίες για όλους και τέλος την δίκαιη κατανομή των βαρών. Ως πρώτο μέλημα όμως του κράτους είναι να προστατέψει τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που πληθαίνουν, όχι με δική τους ευθύνη αλλά με ευθύνη εκείνων, που διαχειρίστηκαν με αναλγησία την εξουσία.
Η ΔΗΜΑΡ καταθέτει δέσμη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση αυτών που έχουν απόλυτη ανάγκη, δεδομένου ότι το 30% του Ελληνικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και η ανεργία καλπάζει. Θεωρούμε, ως κάτι παραπάνω από επείγουσα, την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας των ευπαθών ομάδων. Το κοινωνικό κράτος είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας πρότασης. Βασικός στόχος είναι η διατήρηση του και η ενίσχυση του έτσι ώστε να το καταστήσουμε αποδοτικότερο. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να το προσαρμόσουμε στις νέες ανάγκες και δεδομένα.
Με βάση τις προτάσεις την ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να υπάρξουν:
• Προγράμματα σίτισης για τους έχοντες ανάγκη.
• Πρόνοια για τους άστεγους: Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για δημιουργία χώρων, όπου οι άστεγοι θα μπορούν να βρίσκουν κατάλυμα, συνθήκες υγιεινής, τροφή, ρουχισμό και υποστήριξη για ένταξη.
• Καταγραφή μαθητών με σοβαρά προβλήματα φτώχειας και οργάνωση της μέριμνας, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Άμεση υποστήριξη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα με έμφαση σε μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
• Στήριξη των ΑΜΕΑ. Ενοποίηση των επιδομάτων ΑΜΕΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μορφής αναπηρίας.
• Επαναφορά του επιδόματος ενοικίου για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
• Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο προηγούμενο ύψος, σε συνδυασμό με προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
• Ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων με επέκταση του προνοιακού επιδόματος, ανεξαρτήτως ηλικίας.
• Σχεδιασμός και σταδιακή εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέχρι το τέλος του 2012, μέτρο που λειτουργεί ήδη σε 23 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
• Άμεση αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ένταξη των ανέργων σε θέσεις κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και μαθητείας. Η ΔΗΜ.ΑΡ. αγωνίζεται για μια Ελλάδα ζωντανή, με την κοινωνία όρθια μέσα στην Ευρώπη και την απαγκίστρωση της σταδιακά από το μνημόνιο και τα απαράδεκτα μέτρα του.