Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ως Σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμμετείχαμε κατά την 15η Δεκεμβρίου 2011 στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την κατάληψη του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματός μας. Θα θέλαμε, καταρχήν, να αναφερθούμε στο γενικό κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο το οποίο όλοι βιώνουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε σε ένα ζοφερό τοπίο, όπου οι πιστωτές μας και οι κερδοσκόποι επιβάλλουν τη θέλησή τους...
, αδιαφορώντας για τη συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη, τα κοινωνικά δικαιώματά μας καταπατούνται, τα εισοδήματα μας μειώνονται και τα μεσαία στρώματα πληβειοποιούνται, η ανεργία εκτοξεύεται, το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει πολύ πριν από την οικονομική χρεοκοπία, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταστεί αφερέγγυο και συνένοχο με το πολιτικό προσωπικό, οι συλλογικότητες έχουν κατακερματισθεί και στη θέση τους ανθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός, ενώ ο απλός πολίτης κατέχεται από το φόβο, την ανασφάλεια, τη δυσπιστία και την ενοχή που αισθάνεται για όσα δεινά τον κατατρέχουν. Άραγε, μοναδική ελπίδα αναδύεται η καθυστερημένη έστω, ακηδεμόνευτη και άναρχη βοή της μάζας, η αμορφοποίητη ακόμη οργή και αγανάκτηση που ξέσπασε το καλοκαίρι και την 28η Οκτωβρίου; Η εξουσία, όπως αποδείχτηκε είναι πανούργα, και διαθέτει απεριόριστες εφεδρείες. Τέλος, η κονιορτοποίηση των κομματικών παρατάξεων, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, και η αδιέξοδη, αδυσώπητη και ανατροφοδοτούμενη οικονομική κρίση, επιβάλλουν, πιστεύουμε την επίλυση του προβλήματος της γνήσιας αντιπροσώπευσης και της επανάκτησης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο λαό και στην κυβέρνησή του, με εκλογές το συντομότερο, ώστε να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς.
Όλα αυτά, τα αναφέρουμε γιατί πιστεύουμε πως μόνο διαθέτοντας μια γενική εικόνα της πραγματικότητας είμαστε σε θέση να κινηθούμε και να δράσουμε αποτελεσματικά μέσα σ’ αυτήν. Τα πιο σημαντικά και επείγοντα θέματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε ως Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Ιονίου Πανεπιστημίου στην παρούσα φάση είναι:
Α) η άμεση συγκρότηση του υπηρεσιακού μας συμβουλίου, το οποίο, δε λειτουργεί σχεδόν για ένα χρόνο, με αποτέλεσμα τα αιτήματα των συναδέλφων μας προς αυτό να μη τίθενται σε συζήτηση και να σωρεύονται. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στο Υπουργείο Παιδείας, που καθυστέρησε να εκδώσει τη σχετική απόφαση, που αφορά τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Β) η έλλειψη προσωπικού του Πανεπιστημίου, η οποία επιτείνεται από την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την εργασιακή τύχη των συναδέλφων μας, που εργάζονταν με συμβάσεις και οι οποίοι θα καλυφθούν οικονομικά έως το τέλος του χρόνου. Δίχως τους συναδέλφους αυτούς, τόσο η Δ/νση Διοικητικού όσο και η Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν.

Καλούμε, λοιπόν, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου να επιληφθεί το συντομότερο για την επίλυση αυτών τα δύο ζωτικών ζητημάτων για τη λειτουργία του Ιδρύματος.
Κατά το τελευταίο διάστημα ψηφίστηκαν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, τα οποία μας αφορούν. Το πρώτο αναφέρεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το δεύτερο, μεταξύ άλλων, στο ενιαίο μισθολόγιο και στο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και στην εργασιακή εφεδρεία.

Έτσι, μέσα σε αυτή τη ρευστή και μεταβαλλόμενη ραγδαία και απρόβλεπτα πραγματικότητα, ίσως μας θίξουν τόσο τα επόμενα κύματα της εργασιακής εφεδρείας, όσο, και σε ένα μεσοπρόθεσμο μέλλον, ο λεγόμενος “Καλλικράτης” στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις εκπαιδευτικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει για αυτό το θέμα επίσημη ενημέρωση, παρά μόνο ακριτομυθίες και φήμες.
Όσον αφορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να τονίσουμε όχι μόνο τη σύνδεσή του με τον κοινωνικό ιστό της πόλης, αλλά και την οργανική σχέση του με την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό της.
Έτσι, η ύπαρξη των αρχείων της εποχής της Βενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας υποστηρίζουν το Τμήμα Ιστορίας και το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομίας, η πλούσια μουσική παράδοση του νησιού το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ενώ το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, είναι το μοναδικό στη χώρα, μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και το Αρχειονομίας και το νεώτερο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας.
Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, και της κερκυραϊκής κοινωνίας ευρύτερα, σε συντονισμό, συμπόρευση και κοινό αγώνα για:
- το δημόσιο Πανεπιστήμιο
- την απόκρουση των βίαιων μέτρων των μνημονίων, της κλιμακούμενης κοινωνικής βαρβαρότητας και της λεηλασίας των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ