Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Σημεία συνέντευξης τύπου Λούκας Τ. Κατσέλη με θέμα «Νέο Μνημόνιο: τα όχι – τα γιατί – τα πρέπει»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η Βουλευτής Β΄ Αθήνας κα Λούκα Τ. Κατσέλη με θέμα «Νέο Μνημόνιο: τα όχι – τα γιατί – τα πρέπει» εξήγησε αναλυτικά βασικούς λόγους για τους οποίους καταψήφισε το Νέο Μνημόνιο.
Είπε ότι:
α) Η ίδια δεν είχε καμία έγκυρη νομική διαβεβαίωση ότι με τη Νέα Δανειακή Σύμβαση δεν περιορίζεται σημαντικά η εθνική μας κυριαρχία και δεν παραβιάζονται σημαντικές συνταγματικές ρυθμίσεις.
β) Τα μέτρα που συνοδεύουν τη Νέα Δανειακή Σύμβαση ενισχύουν επικίνδυνα την...
υφεσιακή διολίσθηση στην ελληνική οικονομία και αντιστρατεύονται την βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η κα Κατσέλη συμπλήρωσε ότι τα μέτρα του Νέου Μνημονίου οδηγούν τη χώρα σε επίσημη ή άτακτη χρεοκοπία σε χρόνο επιλογής των πιστωτών μας.
γ) Αντίθετα με τις επιλογές του Πρώτου Μνημονίου , οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Νέο Μνημόνιο, καταπατούν με αντισυνταγματικό τρόπο ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και το σημαντικότερο αποδομούν πλήρως το θεσμικό οικοδόμημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελεί τη βάση προάσπισης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού κεκτημένου.
δ) Τα μέτρα που υιοθετούνται είναι κοινωνικά δυσβάστακτα, και προωθούν μια πρωτόγνωρη ανακατανομή οικονομικής δύναμης σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που εντείνει τις ανισότητες, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή , κάνει την πολιτική διαχείριση του Νέου Μνημονίου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων βαθύτατα προβληματική και υπονομεύει τη δημοκρατία στον τόπο.
Η κα Κατσέλη δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θεωρεί εξαιρετικά επίφοβες διατάξεις, όπως την παραίτηση από ασυλία όχι μόνο του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος που πρώτη φορά επιβάλλεται.
Συμπλήρωσε ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτική πρόταση και υπενθύμισε ότι στοιχεία αυτής της πρότασης «Για έναν προοδευτικό Χάρτη Εξόδου από την Κρίση» τα είχε καταθέσει στην Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 2011. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Από τότε και ιδιαίτερα μετά το Πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου, όταν διέβλεψα σωστά το πού οδηγούμεθα, πρότεινα και δημοσίως και κατ ιδίαν και στον Υπουργό Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό να ετοιμασθεί έγκαιρα ένα “Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης” που θα έπρεπε να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσαμε με αυτό τον τρόπο να προτάξουμε αξιόπιστα εναλλακτικά μέτρα με τη μέγιστη δυνατή δημοσιονομική απόδοση και την ελάχιστη δυνατή υφεσιακή επίπτωση. Δεν εισακούσθηκα».
Επίσης υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου προσήλθε χωρίς το δικό της σχέδιο στις διαπραγματεύσεις επιλέγοντας να δώσει μάχη οπισθοφυλακής και τελικά να συρθεί και να συμφωνήσει με τις περισσότερες απαιτήσεις της Τρόικας, στη βάση αναποτελεσματικών, ξεπερασμένων νεοφιλελεύθερων επιλογών που αντιστρατεύονται τις επιδιώξεις του όλου εγχειρήματος.


Όπως τόνισε η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών :
- να προτείνει αλλαγές στο νέο Μνημόνιο στη βάση ενός Εθνικού Προγράμματος με συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων μας για παροχή ρευστότητας και δεσμεύσεις εκ μέρους μας για αποτελεσματική εφαρμογή


- να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, που είναι αντισυνταγματικές και αντιστρατεύονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο


- να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης προς όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς, και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας απέναντι σε μέτρα και πολιτικές που ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και καθιστούν μη βιώσιμη τη διαχείριση του χρέους.


Αφού σημείωσε ότι «Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα» η κα Κατσέλη έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας οι θέσεις αυτές να γίνουν αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης και διαλόγου τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στα θεσμικά όργανα όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα όσων στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.


«Στο ΠΑΣΟΚ έχουν δοθεί μάχες για ένα ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα, δεν μπορούν να εξοβελιστούν ιδέες και προτάσεις από τα συλλογικά όργανα. Η αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων είναι απαραίτητη όσο ποτέ, πρέπει να γίνει μέσα στα συλλογικά όργανα με τη συμμετοχή όλων.


Μόνο μετά από ένα ανοιχτό και επίπονο διάλογο μπορεί να αναδειχθούν νέες προγραμματικές προτάσεις, να νομιμοποιηθούν διαδικασίες ανάδειξης θεσμικών οργάνων και εκλογή νέου Προέδρου του κινήματος από τη βάση.


Όσοι αποφασίσουν διαφορετικά θα σηκώσουν στους ώμους μια βαριά ιστορική ευθύνη γιατί διασπώντας το κίνημα, προσβάλουν την ιστορία του και ακυρώνουν την προοπτική του», κατέληξε.