Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας: Δεν συναινούμε στο Μουσείο Τυπογραφίας, αν δεν μας παραδοθούν τα στοιχεία που ζητάμε

Με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την συζήτηση για την εγκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Τυπογραφίας συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής αναφέρθηκε διεξοδικά και με στοιχεία στις αλλεπάλληλες προσπάθειες για επικοινωνία του Δήμου Κέρκυρας με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα...
πολιτισμού, ανάμεσα σ’ αυτά και το Μουσείο Τυπογραφίας (επιστολή στις 20/1/2011 προς τη γ.γ. κ. Μενδώνη, στις 8/2/2011 επιστολή προς τον υπουργό κ. Γερουλάνο, στις 31/3/2011 προς την κ. Μενδώνη κ.ο.κ.).
Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη άρνηση του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς να προσκομίσει στοιχεία που ζητά ο Δήμος Κέρκυρας, ώστε να έχει γνώση του έργου που σχεδιάζεται να γίνει και τόνισε ότι «πρέπει να συμπεριφερθούν όπως αναλογεί στο θεσμό που εκπροσωπούμε». Ζήτησε δε, από το Σώμα να σταθεί στο πλευρό του, και να μην συναινέσει στη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο, για όσο χρόνο το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς δεν παρουσιάζει τα στοιχεία του έργου.


Για εκβιαστικούς χειρισμούς και κίνδυνο να αναλάβει ο Δήμος Κέρκυρας δέσμευση εν λευκώ χωρίς γνώση της μελέτης, καθώς και περίεργη επιμονή να μην δοθούν στοιχεία από το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Μωραΐτης.


«Να κληθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, οι βουλευτές, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα γίνει εκτενής ενημέρωση για το θέμα» ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αλέκος Αυλωνίτης.


Την κάθετη αντίθεσή του στην παραχώρηση δημοσίων χώρων αλλά και χρηματοδότησης σε ιδιώτες και πολύ περισσότερο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπάμπης Χαραλάμπους. Η Λαϊκή Συσπείρωση παρουσίασε δική της πρόταση στην οποία αναφέρεται η αντίθεση στο έργο από το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και η δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας στην Κέρκυρα, από δημόσιο όμως φορέα, σε χώρο άλλο από το Νέο Φρούριο που καμία σχέση δεν έχει η ιστορία του με Μουσείο Τυπογραφίας. Την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε, εκτός των δημοτικών συμβούλων της παράταξης, και ο επικεφαλής της «Εμπρός μ’ Εσένα για την Κέρκυρα» Στέφανος Σαμοΐλης.


Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους όλων των υπολοίπων παρόντων δημοτικών συμβούλων, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας μετά τη συνεχιζόμενη εμμονή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς να μην παραδίδει τα στοιχεία που θα καταστήσουν σαφή την εγκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Τυπογραφίας στο χώρο των Αγγλικών Στρατώνων του Νέου Φρουρίου, ήτοι:
1. Αρχιτεκτονικές μελέτες, τεχνική τεκμηρίωση, κάλυψη χώρου και μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας.
2. Σχέδιο Τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης, στο οποίο θα καθίσταται σαφής ο ρόλος του Δήμου Κέρκυρας και κατ’ επέκταση του κοινωνικού και οικονομικού οφέλους που θα προκύψει από την συγκεκριμένη πράξη για την Κέρκυρα,
και για όσο χρόνο δεν εκπληρώνονται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, δεν συναινεί σ’ αυτήν.