Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της, υπό τον Λουκα Παπαδήμο, Κυβερνήσεως

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις μέρες για μια ακόμη φορά περίσσεψε ο πατριωτισμός μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα. Φράσεις, όπως «η σωτηρία της πατρίδας», «η σωτηρία του έθνους», «η σωτηρία της χώρας», «όλοι οι Έλληνες μαζί για την Ελλάδα μας», ήταν σχεδόν σε όλες τις ομιλίες των Βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων, ήταν στις ομιλίες των Αρχηγών των κυβερνητικών κομμάτων και του κόμματος...
της κυρίας Μπακογιάννη, ήταν ακόμα και στις Προγραμματικές Δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού.
Εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος επανειλημμένα έχουμε εξηγήσει ότι τέτοιες φράσεις το μόνο που κάνουν είναι να θολώνουν τα νερά. Δεν είναι ομογενοποιημένες έννοιες ούτε η Ελλάδα, ούτε το έθνος, ούτε η χώρα μας. Σε κάθε χώρα, σε κάθε Ελλάδα, σε κάθε κράτος υπάρχουν δύο Ελλάδες: Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αυτών που παράγουν τον πλούτο και αυτών των ελάχιστων κεφαλαιοκρατών που τους τον κλέβουν και κλέβουν την μπουκιά μέσα από το στόμα του εργαζόμενου λαού. Και όταν κύριοι εσείς επικαλείστε τη σωτηρία της χώρας και του έθνους, επικαλείστε τη σωτηρία του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν γίνεται και τα δύο, και σωτηρία του μεγάλου κεφαλαίου και σωτηρία του ελληνικού λαού. Κάπου λέτε ψέματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ώδινεν πραγματικά ο όρος και έτεκεν μετά από επώδυνες κατάλληλους ωδίνες, μετά από αστειάκια του κ. Καρατζαφέρη για τη Μαιρούλα που βρωμούσε το στόμα της και τον Κωστάκη που βρωμούσαν τα πόδια του και δεν ήθελε ο ένας τον άλλο, και δεν μπορούσε να πάει κουμπάρος και ξαφνικά την επόμενη ώρα βρέθηκε όχι κουμπάρος αλλά σύγαμπρος. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έγινε μια Κυβέρνηση και έγινε μετά από εντολές και επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και της Κομισιόν.
Όλοι ακούσατε την κυνική δήλωση, τη δημόσια, του Προέδρου του ΣΕΒ, όταν έδωσε εντολή στους Αρχηγούς αυτών των τριών κομμάτων «σχηματίστε αμέσως μια Κυβέρνηση, όπως θα μας αρέσει εμάς – του ΣΕΒ δηλαδή- και όχι μια Κυβέρνηση που θα την φοβόμαστε».
Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά. Μερικά τα βάλανε και αρκετά ειλικρινά: οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπαν «γιατί Νέα Δημοκρατία εσύ έρχεσαι τώρα και ψηφίζεις ουσιαστικά τις προγραμματικές δηλώσεις και τις δηλώσεις που έκανε ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τότε Πρωθυπουργός; Διότι οι προγραμματικές δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού ήταν σχεδόν κατά λέξη φράσεις ολόκληρες απ’ ό,τι είπε ο κ. Παπανδρέου μια βδομάδα πριν και μέχρι τώρα ουσιαστικά έπαιζες ρόλο δήθεν αντιμνημονιακού κόμματος».
Κατά την άποψή μας είναι ξεκάθαρο. Η Νέα Δημοκρατία, ακραιφνές κόμμα του κεφαλαίου, όταν πιέστηκε από το κεφάλαιο, αφαίρεσε τη μάσκα του αντιμνημονιακού κόμματος, για να ακολουθήσει μια τακτική να καταψηφίζει επί της αρχής τα Μνημόνια, τους Εφαρμοστικούς νόμους, τα Μεσοπρόθεσμα και στην κατ’ άρθρον συζήτηση να ψηφίζει την πλειοψηφία των άρθρων αυτών.
Στο δεύτερο είναι γιατί μπήκε σαν «μαϊντανός» και ένα κόμμα, το οποίο ουσιαστικά δεν είχαν ανάγκη -αν θέλετε- στο σχηματισμό αυτής της Κυβέρνησης, το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, το ΛΑΟΣ που εμείς το χαρακτηρίζουμε σαν ιδεολογικά απογόνους του Ιωάννη Μεταξά και των βασανιστών της χούντας. Είναι ξεκάθαρο. Το κεφάλαιο ήθελε να στείλει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και κύρια στον ελληνικό λαό. Ήθελε να του πει, ότι προσέξτε καθίστε καλά, διότι έχουμε και άλλες λύσεις εκτός Κοινοβουλίου. Βέβαια λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, διότι από τότε, από τη χούντα, έχουν πολλά πράγματα αλλάξει. Το κυριότερο είναι γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αυτήν τη στιγμή είναι δυνατό με οργανώσεις παντού και δεν θα είναι εύκολο για το μεγάλο κεφάλαιο για μια εκτροπή, για μια νέα δικτατορία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα, ο κύριος Πρωθυπουργός ουσιαστικά απήγγειλε ξανά όσα εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου. Είπε πάλι και εκβίασε τον ελληνικό λαό για μέσα ή έξω από το ευρώ, για την ευρωζώνη ή έξω από την ευρωζώνη, είπε ψέματα, γιατί σαν οικονομολόγος δεν μπορεί παρά να ξέρει ότι εάν δεν πάρουμε την έκτη δόση, τα 8 δισεκατομμύρια, θα έχουμε πάλι στάση πληρωμών και δεν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Διότι ξέρουν και λιγότερο οι οικονομολόγοι από τον κύριο Πρωθυπουργό ότι στο τρίμηνο που εμείς θα πάρουμε την έκτη δόση, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους τοκογλύφους, στους χρεώστες μας, αυτούς που εσείς αποκαλείτε ευρωπαίους εταίρους μας και μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τα 8 δισεκατομμύρια, επομένως, θα πάνε σούμπιτο στους τόκους και θα πάρουν άλλα 7,5 δισεκατομμύρια από τον ελληνικό λαό. Και το κρύβουν, το κρύβει ο κύριος Πρωθυπουργός.
Είπε δε και κάτι άλλο. Είπε μέσα στην Αίθουσα: «Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να είναι ενάντια από την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό ήταν μια χειρίστη λαθροχειρία, διότι δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή δεν ξέρει τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ή τις ξέρει και τις παραποιεί.
Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό, παρ’ όλο που είχα πάρα πολλά να πω. Εμείς έχουμε την πρότασή μας. Άσχετα με το τι είπε η κ. Διαμαντοπούλου χθες που χώρισε, όπως και ο κ. Καρατζαφέρης, όπως και ο κ. Πλεύρης, τα κόμματα στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και σε εμάς της δεκαετίας του ’50 και είναι η πιο σύγχρονη πρόταση, είναι η πλήρης αποδέσμευση πριν μας διώξουν μάλιστα απ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία που τη λέτε «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Είναι η μονομερής διαγραφή, αν θέλετε, του χρέους γιατί κανένας Έλληνας πολίτης δεν χρωστάει μία. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει μέσα από τη λαϊκή εξουσία που θα εκφραστεί με το πιο απλό, ότι αυτοί οι οποίοι παράγουν τον πλούτο με ιδρώτα, αίμα και πολλές φορές με τη ζωή τους, πρέπει και να τον καρπούνται, πρέπει να τον αξιοποιούν προς το συμφέρον της ανάπτυξης.


Μόνο με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη αποκτά και ουσιαστική σημασία προς το συμφέρον του λαού.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε