Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η ομιλία Δένδια στη Βουλή για τα δημοψηφίσματα

Ομιλία του κ. Νίκου Δένδια στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος
Ως ήσσονος σημασίας συρραφή ήδη υφιστάμενων διατάξεων χαρακτήρισε ο βουλευτής Ν. Κέρκυρας και κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, κατά τη...
 σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 5η Οκτωβρίου 2011, καθώς αυτό επαναλαμβάνει, εν πολλοίς, ρυθμίσεις, του υπάρχοντος νόμου του 1976 για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και της νεώτερης νομοθεσίας για τις προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων, τη διεξαγωγή εκλογών και τον έλεγχο του κύρους τους από το ΑΕΔ.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η επίκληση, εκ μέρους της κυβέρνησης, του προεκλογικού της προγράμματος για τη δικαιολόγηση της κατάθεσης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, συνιστά πρόκληση στην κοινή νοημοσύνη: Τίποτε απ’ όσα η ίδια σήμερα κάνει δεν περιλαμβανόταν στις προεκλογικές της υποσχέσεις, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη που έχει η χώρα, λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, να περιορίσει τη δημόσια σπατάλη, αφού μέσα σε δύο χρόνια προέβη σε άνω των 25.000 προσλήψεων, ενώ ταυτόχρονα απομυζά φορολογικά την ελληνική οικογένεια. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, αυτή να απέλθει και η κοινωνία να κληθεί όχι σε δημοψήφισμα αλλά σε εκλογές:
«Μπορείτε, τουλάχιστον, να δεσμευθείτε ότι, εάν η απάντηση του ελληνικού λαού, σε οποιοδήποτε ερώτημα θέσετε, είναι ένα “όχι”, θα αποχωρήσετε επιτέλους; Θα οδηγηθείτε σε εκλογές; Διότι το ζητούμενο αυτήν την στιγμή δεν είναι να θέτετε εγκυκλοπαιδικά ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία, το τι πρέπει να γίνει στον τόπο είναι προφανές, αυτό που επίσης είναι προφανές είναι ότι, αυτό που πρέπει να γίνει στον τόπο, εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε, άρα οποιαδήποτε απάντηση κι αν δώσει ο ελληνικός λαός, σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν θέσετε, είναι απολύτως άχρηστο το συμπέρασμα, εάν κληθείτε να το εφαρμόσετε εσείς.
»Διότι, απλώς, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε οτιδήποτε, διότι δεν έχετε πλέον καμία νομιμοποίηση, αλλά η κυβέρνηση αυτή, λυπάμαι για τη βαριά έκφραση, έχει φανεί παντελώς ανίκανη. Είναι μια κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη χώρα από το κακό στο χειρότερο, κάθε εβδομάδα έχουμε μια κρίση, έχουμε μετατραπεί σε επαίτες της Ευρώπης, οι αστείου τύπου λεονταρισμοί, πλήρεις μεγαλαυχίας, στο εσωτερικό, του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών, συνδυάζονται με την πλήρη κατακραυγή από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πλήρη ανυποληψία και, πλέον, έχετε υποθηκεύσει συνολικά την αξιοπιστία της χώρας να διαπραγματεύεται. Ερώτημα, λοιπόν, εάν η απάντηση είναι “όχι” σε οποιοδήποτε θέμα θέσετε, θα φύγετε; Πρέπει να φύγετε, είστε επιζήμιοι για τον τόπο, η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο για να τον βγάλει από αυτήν την απίστευτη και συνεχώς επιδεινούμενη κρίση».