Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου Θ. Γουλή- επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.

1) Για τις Ανεμογεννήτριες στον Παντοκράτορα, πάρθηκε αρνητική θέση κατά πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρόταση μας που ήταν και πρόταση άλλων παρατάξεων και Περι-φερειακών Συμβούλων της πλειοψηφίας πήρε 18 ψήφους, ενώ η πρόταση του κ. Περιφερειάρχη πήρε 13 ψήφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η πρόταση του κ. Περιφερειάρχη άδειαζε κυριολεκτικά
την εισήγηση του κ. Σκούρτη. Από τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τις άλλες παρατάξεις, έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί η ουσία του ζητήματος, που είναι ότι οι ΑΠΕ αξιοποιούνται για την πλήρη απελευθέρωση της παραγωγής και διανομής της ενέργειας και την παράδοση τους στους μονοπωλιακούς ομίλους, για την τεράστια κερδοφορία τους σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Η απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι θετική, βάζει εμπόδια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων μαζί με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ αλλά και δεκάδων φορέων. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα, γιατί την αρμοδιότητα χορήγησης άδειας την έχει η κυβέρνηση με τους διάφορους μηχανισμούς της (ΡΑΕ- Γ.Γ. Επικεντρωμένης Διοίκησης). Κατά συνέπεια χρειάζεται να συνεχιστεί ο αγώνας του Κερκυραϊκού λαού, των φορέων του και των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την απόφαση του Π.Σ., έπαιξε η κινητοποίηση των μαζικών φορέων και των τοπικών συμβουλίων των χωριών του όρους. Θεωρούμε επίσης ότι έπαιξε προωθητικό - θετικό ρόλο η αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης που επί δύο χρόνια αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες για το λαό, της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και την παράδοση της στους μονοπωλιακούς ομίλους. Η διαφοροποίηση αρκετών περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις για την συνολική πολιτική που εκπροσωπούν, η οποία αποδεικνύεται συνεχώς ότι είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού των Ιονίων Νήσων.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να απεγκλωβιστούν από τα αστικά κόμματα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.
Αποδεικνύεται η μαζική λαϊκή δράση σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση φέρνει αποτελέσματα.


2) Για την τροποποίηση του ΕΣΠΑ στην Κέρκυρα.
Στην συζήτηση αποδείχθηκε ότι:
α) το περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο. Τα έργα αποφασίζονται από τους μηχανισμούς της Ε.Ε με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχει καθορίσει η Ε.Ε. έτσι πετιούνται έξω από οποιοδήποτε προγραμματισμό υλοποίησης έργα και δράσεις που καλύπτουν ορισμένες λαϊκές ανάγκες π.χ. αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, βιολογικοί καθαρισμοί, επαρχιακό οδικό δίκτυο, αγροτικό οδικό δίκτυο.
β) Ότι γίνεται τεράστια σπατάλη πόρων: έργα αρχίζουν μένουν ημιτελή, ξαναπροκηρύσσονται, μετά από χρόνια. Έτσι σχεδόν διπλασιάζεται το κόστος τους.
γ) Ότι τα χρήματα είναι λίγα και αυτά δεν αξιολογούνται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά με το τι συμφέρει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Εμείς καταψηφίσαμε τα δύο θέματα για τον γενικότερο πολιτικό προσανατολισμό τους αλλά γιατί στην περίφημη Εθνική Παλ/τσας οι όποιες παρεμβάσεις έχουν περιοριστεί μέχρι το 9ο χμ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της μήκους 14 χμ όπως και ο κεντρικός δρόμος Τζάβρου- Πυργί πετιούνται έξω από κάθε παρέμβαση βελτίωσής τους. Βεβαίως τα έργα αυτά πρέπει να γίνουν, όμως δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο μια απαράδεκτη διαχείριση των λεγόμενων έργων υποδομής.


Κέρκυρα 29/8/2011