Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ:ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA.

Αρθρο του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) Ιόνιων Νησιών ενάντια στο αιολικό Παντοκράτορα αποτελεί μεγάλης σημασία πολιτικό και κοινωνικό γεγονός. Ξεκάθαρα, αποτελεί μία κρίσιμη, σημαντική και αποφασιστική νίκη για την Κέρκυρα και – επίσης – μια κρίσιμη και αποφασιστική ήττα για την γερμανική πολυεθνική ENOVA και τους διάφορους συμμάχους της.
Η απόφαση του ΠΣ, απόφαση με ευρεία πλειοψηφία, έρχεται μετά την ομόφωνη...
απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας και – κυρίως – μετά τη μαζική, μαχητική και συστηματικά εκφρασμένη βούληση του λαού, μέσω πολλών φορέων, συλλόγων, σωματείων, λαϊκών συνελεύσεων περιοχών κλπ. Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον, κάθε σκέψη, κάθε μεθόδευση (στο παρασκήνιο) σχετικά με το αιολικό Παντοκράτορα έχει ματαιωθεί, ακυρωθεί και εξουδετερωθεί, εκτός – πλέον – εάν μιλάμε για διαδικασίες αληθινού «πραξικοπήματος» ενάντια στην απόλυτα κατηγορηματική και σαφέστατη θέση του λαού και κάθε θεσμικού αιρετού φορέα του τόπου μας σε επίπεδο Κέρκυρας και Περιφέρειας. Έτσι η ENOVA, φρονίμως ποιούσα, θα πρέπει να μαζέψει την πραμάτεια και τα παλικάρια της και να δοκιμάσει κάπου αλλού να πουλήσει … Εμείς θα παραμείνουμε εδώ, με τον Παντοκράτορα λεύτερο από ανεμογεννήτριες και με την ανάμνηση των γεγονότων του αγώνα που δόθηκε, με την ανάμνηση των «προθύμων» συνομιλητών της ENOVA, των πολλών και διαφόρων χαμαιλεόντων που «άλλαξαν» στρατόπεδο και πολλών άλλων στοιχείων που ευνοούν την εξαγωγή πολλών ουσιαστικών συμπερασμάτων για το μέλλον.
Όπως φαίνεται, οι Γερμανοί δεν θα πάρουν την Κέρκυρα ( τουλάχιστον σε αυτή την απόπειρά τους να κατακτήσουν την βουνοκορφή της ) για να θυμηθούμε και για να μην ξεχνάμε την περσινή διάσημη δήλωση του γερμανού πολιτικού παράγοντα που απαιτούσε «δώστε μας την Κέρκυρα». Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο, ολόκληρο το κίνημα αντίστασης στο αιολικό Παντοκράτορα να παραμείνει σε πολιτική – αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Η επίσκεψη του γερμανού υφυπουργού οικονομίας την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας, οι αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες που προωθήθηκαν (κυρίως σε θέματα ενέργειας) και οι μετέπειτα δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, προκαλούν βάσιμες ανησυχίες και επιβάλουν αυτήν την επαγρύπνηση.
Θα κάνω δύο, επιπλέον, παρατηρήσεις:
1) Όσοι παρακολουθήσαμε ζωντανά από την αίθουσα, την δωδεκάωρη συνεδρίαση του ΠΣ, σίγουρα έχουμε μια αρκετά «ζωντανή» εικόνα διαφόρων ζητημάτων. Η ΕΝΑΚ δημόσια εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανεξάρτητη και αξιοπρεπή στάση που επέδειξαν στο συγκεκριμένο ζήτημα αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, στάση ακλόνητη που συνέβαλε αποφασιστικά στο αποτέλεσμα. Σχετικά με το ρόλο, τις θέσεις και προθέσεις των πολιτικών χώρων και παρατάξεων ευρύτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκύπτουν πολλά θέματα που ανοιχτά θα αναφερθούμε την επόμενη περίοδο.
2) Η νίκη του Σαββάτου 27/8, ήταν νίκη – αποτέλεσμα ενός συστηματικού, συγκροτημένου στην πράξη κινήματος, ενός κινήματος με στόχευση και κοινωνική δυναμική. Επιβεβαιώνεται μέσα από τις εμπειρίες ότι τα κινήματα με σταθερότητα, ξεκάθαρο πλαίσιο και μαχητική επιμονή μπορούν να έχουν ορισμένα αποτελέσματα σε αντίθεση με τα κάθε είδους ασυνάρτητα μπάχαλα.
Τέλος ως ΕΝΑΚ, θεωρούμε και αυτή τη θετική εξέλιξη σαν ένα ακόμα βήμα μπροστά στην υπεράσπιση του νησιού μας και της χώρας στη συγκεκριμένη περίοδο και σε σχέση με την επίθεση που δέχεται ο λαός. Σαν ένα βήμα στην αντίσταση, στον αγώνα για την πρόοδο και για καλύτερες εξελίξεις. Είναι επίσης, αναπόφευκτα, μια μάχη ενάντια στο ευρύ μπλοκ εξουσίας, το επίσημο και τις εφεδρείες του. Συνεχίζουμε, συγκροτημένα μπροστά.