Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΥΔΗ*

Όταν ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και η παρεμβατική του δραστηριότητα για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη εκφυλίζονται ,τότε έχουμε το φαινόμενο του κρατισμού.
Ο κρατισμός συνιστά κατάχρηση του δημόσιου χώρου και οδηγεί σ΄ ένα κράτος πελατειακό, αφερέγγυο, αναποτελεσματικό και σπάταλο.
Από τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου είναι η εκτεταμένη στρεβλή αντίληψη...
πως για όλα είναι υπεύθυνο το κράτος. Όλοι έχουμε πει ή έχουμε ακούσει τις φράσεις ‘’Τι κάνει το κράτος;’’, Που είναι το κράτος;’’ ή ‘’Το κράτος φταίει’’ για το τάδε και δείνα ζήτημα, αναφερόμενοι σε οτιδήποτε στραβό της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής μας πραγματικότητας.
Η νοοτροπία αυτή που διακατέχει πολίτες και πολιτικούς εκτός από αναχρονιστική είναι και επιζήμια, γιατί οδηγεί στον εφησυχασμό, στην αδράνεια, στην πελατειακή εξάρτηση, στην αναποτελεσματικότητα και στον παρασιτισμό.
Και τούτο διότι υπάρχουν ζητήματα που μπορεί και επιβάλλεται να επιλυθούν με πρωτοβουλίες των πολιτών, των φορέων και κοινωνικών ομάδων με ή και χωρίς την συνδρομή του κράτους.
Αυτό φυσικά δεν υπονοεί την απεμπόληση της μαχητικότητας και διεκδίκησης, αλλά σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα φορτώνουμε όλα στον κόκορα ( κράτος) ή αλλιώς να τρέφουμε την προσδοκία του ‘’πέσε πίττα να σε φάω’’!
Τα παραδείγματα από την τοπική μας πραγματικότητα-για να περιοριστώ μόνο σ’ αυτή- πολλά και δυστυχώς σημαντικά.
Πρόσφατα το Υπουργείο Δικαιοσύνης με έγγραφό του στην Π.Ι. Ν., γνωστοποίησε ότι η Φυλακή της Κέρκυρας πρόκειται να καταργηθεί και ότι πρέπει να κινήσουμε τις διαδικασίες για την εξεύρεση δημοσίων ή δημοτικών εκτάσεων για την ανέγερση νέων Φυλακών. Η απάντηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση των Παξών-με συνοπτικές διαδικασίες μάλιστα- ήταν, ν’ απορρίψει ασυζητητί το έγγραφο του Υπουργείου, να ζητήσει από το κράτος να βρει τα χρήματα, να μας βρει οικόπεδο κατάλληλο για Φυλακές, να το αγοράσει και να μας φτιάξει νέες Φυλακές! Κι΄ έτσι το επιλύσαμε με τον καλύτερο τρόπο κι αυτό το πρόβλημα…
Όταν όμως κλείσει η Φυλακή της Κέρκυρας και μεταφερθεί σε άλλο μέρος της Ελλάδας, γιατί εκεί έχουν βρει οικόπεδο και παρακαλάνε να τους φτιάξουν Φυλακές, εμείς θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ που χάσαμε μια δημόσια υπηρεσία με πολλαπλά οφέλη και θα βρίζουμε το αθηνοκεντρικό κράτος που δεν μας περίμενε άλλα τριάντα χρόνια για να βρούμε οικόπεδο!
Το ίδιο συμβαίνει με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α., γιατί δεν έχουμε ώριμες μελέτες έργων για χρηματοδότηση.
Το ίδιο συμβαίνει με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων- το μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου αυτοδιοικητικό πρόβλημα της Κέρκυρας- γιατί ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα δεν μας αφήνουν να συμφωνήσουμε που θα ρίχνουμε τα σκουπίδια μας.
Το ίδιο συμβαίνει με το περιβάλλοντα χώρο του νέου δικαστικού μεγάρου που το αθηνοκεντρικό κράτος- έστω και καθυστερημένα- τους επόμενους μήνες θα ολοκληρώσει την κατασκευή του, αλλά εμείς δεν έχουμε κατορθώσει ούτε πρόσβαση από τη Villa Rossa να έχουμε ούτε χώρο ν’ αφήνουμε τ’ αυτοκίνητά μας!
Το ίδιο συμβαίνει….
Δεν χρειαζόμαστε πλέον άλλοθι για την απραξία και την ανικανότητα που μας κατατρύχουν.
Μέτωπο κοινής λογικής και συνεννόησης χρειαζόμαστε.

Δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος Ι.Ν. Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.