Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εισήγηση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ για τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

1. Στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως και κάθε πηγή ενέργειας έχει αξιολογηθεί από τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους σα μια νέα και μεγάλη πηγή κερδοφορίας και επένδυσης συσσωρευμένων κεφαλαίων. Το ξεπούλημα και η τριχοτόμηση της ΔΕΗ υπηρετεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ώστε να κυριαρχήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Για να ακουμπήσουν και...
 να χαϊδέψουν τη γενικευμένη λαϊκή ευαισθησία για τη μόλυνση του περιβάλλοντος (από τα ίδια τα μονοπώλια), βάφτισαν τις επενδύσεις τους στις ΑΠΕ «πράσινη ανάπτυξη». Μάλιστα, στο ντοκουμέντο που ψήφισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. το Μάρτη του 2010, με τίτλο «Ατζέντα 2020», η αποκαλούμενη πράσινη ανάπτυξη θεωρείται βασικός πυλώνας της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. στη δεκαετία 2011 – 2020. Με βάση αυτές τις κεντρικές επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων και των κομμάτων τους έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προτάσεις από εταιρίες για την κατασκευή αιολικών πάρκων (ανεμογεννητριών) σε όλη την Ελλάδα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μεταξύ αυτών και 20 προτάσεις για αιολικά πάρκα στο νησί της Κέρκυρας και στη θαλάσσια περιοχή των διαπόντιων νησιών. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης κατασκευής των αιολικών πάρκων το Σεπτέμβρη του 2009 από το ΚΚΕ ξεκίνησε μια διαδικασία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των κατοίκων και φορέων της Κέρκυρας εναντίον της κατασκευής τους. Επειδή οι ενδιαφερόμενες εταιρίες και τα επιτελεία των δύο κυβερνητικών κομμάτων εκτίμησαν ότι τυχόν έναρξη κατασκευής των θαλάσσιων αιολικών πάρκων θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων, έκαναν ελιγμό και έδωσαν προτεραιότητα στην κατασκευή αιολικού πάρκου 12 ανεμογεννητριών στο οροπέδιο του Παντοκράτορα (υπάρχουν άλλες τρεις αιτήσεις για τον ορεινό όγκο από Παντοκράτορα μέχρι Κράτσαλο).
Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρία Enova εξασφάλισε δύο άδειες από τον πρώην Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Γεωργαλίδη (στις 13/12/10) και από το γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας στις 30/6/11.
Τυχόν εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα (κάθε ανεμογεννήτρια έχει ύψος 120 μ.) ανοίγει το δρόμο και για την αδειοδότηση για τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα στη στεριά και τη θάλασσα. Οι αρνητικές συνέπειες από την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας είναι πολλές:
Α) Παραδίδουν τους φυσικούς πόρους (γη – αέρα – θάλασσα) στο μεγάλο κεφάλαιο για νέα μεγάλη κερδοφορία. Ισχυροποιείται έτσι η θέση του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας και ζημιώνουν τον λαό.
Β) Εμποδίζουν ή ακυρώνουν άλλες δραστηριότητες (γεωργία, αλιεία, τουρισμός). Ουσιαστικά αλλάζει η οικονομική δραστηριότητα στη Κέρκυρα και τα διαπόντια νησιά και από αγροτική-τουριστική-αλιευτική γίνεται βιομηχανική.
Γ) Αλλάζουν τη χρήση της γης, ρίχνοντας κατακόρυφα την αξία της. Π.χ. ποιος θα αγοράσει γη για γεωργική χρήση ή κατοικία ή τουριστική χρήση σε ένα νησί γεμάτο τεράστιες σιδερένιες κεραίες;
Δ) Οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχουν εξασφαλίσει τεράστιες επιδοτήσεις, που υπερβαίνουν το 50% της επένδυσης από πόρους της ΕΕ και εθνικούς πόρους (από χρόνια υπάρχει ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ). Επίσης έχουν εξασφαλίσει κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ κατά πολύ ανώτερη από ότι κοστίζει η κιλοβατώρα στη ΔΕΗ.
Αυτή είναι εξήγηση που έχουν πέσει σαν τα κοράκια στην Κέρκυρα και τα διαπόντια νησιά οι εταιρείες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι το δήθεν ενδιαφέρον τους για τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Είναι σίγουρο ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια. Έτσι ο λαός θα χρηματοδοτήσει διπλά την κερδοφορία των εταιρειών ΑΠΕ: με την τεράστια επιδότηση στην κατασκευή (οι πόροι της ΕΕ είναι οι κλεμμένη υπεραξία των λαών της Ευρώπης) και τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ε) Γίνεται σοβαρή καταστροφή του περιβάλλοντος, στη πανίδα και χλωρίδα. Αλλοιώνεται ριζικά το κατά γενική ομολογία πανέμορφο φυσικό περιβάλλον από ελαιώνες και δασικές εκτάσεις της Κέρκυρας.
ΣΤ) Η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι το μέγιστο 25 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το ξήλωμά τους. Άρα θα παραμείνουν μόνιμα τα τσιμεντένια-σιδερένια κουφάρια τους.
Ζ) Με βάση νόμο που ψήφισε πέρυσι το ΠΑΣΟΚ οι καμένες περιοχές κηρύσσονται αναδασωτέες και απαγορεύεται κάθε προϋπάρχουσα δραστηριότητα. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση ανεμογεννητριών!!!
Η) Τα θαλάσσια πάρκα ανεμογεννητριών έχουν πολύ πιο σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον στην ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, στη αλιεία. Απαιτούν πολύ μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και συντήρησης και αυτό θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Συμπερασματικά: Τυχόν εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση όλων των άλλων. Έτσι αλλοιώνεται ριζικά το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Γι’ αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Κέρκυρα, στα Διαπόντια και τη Λευκάδα που αναπτύσσονται στα πλαίσια μιας πολιτικής η οποία αντιμετωπίζει την ενέργεια ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την κερδοφορία των ιδιωτικών εταιρειών που επενδύουν στα Αιολικά Πάρκα στην Κέρκυρα, στα Διαπόντια και γενικότερα στη χώρα μας
2. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, είναι μια εναλλακτική πηγή παραγωγής ενέργειας που με τα σημερινά επιστημονικά – τεχνικά δεδομένα μπορούν να έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της; χώρας.
Για την αξιοποίησή τους απαιτείται:
α) Πανελλαδικός Σχεδιασμός για τη χωροθέτηση τους, η οποία πρέπει να παίρνει υπόψη:
- Το υφιστάμενο αιολικό δυναμικό (ανεμολογικά δεδομένα, ορογραφία, τραχύτητα εδάφους κλπ.) με έμφαση στον προσδιορισμό του αιολικού δυναμικού με την πειραματική μέθοδο που είναι ακριβέστερη.
- Την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. δάση και λίμνες), των αρχαιολογικών χώρων και των κατοικημένων περιοχών (π.χ. οριοθέτηση αποστάσεων), την ασφάλεια των κατοίκων .
- Να μην εκτοπίζει και εμποδίζει προϋπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες, Π.χ. γεωργία, τουρισμός .
- Να μην έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
β) Εγκατάσταση και διαχείρισή τους από έναν ενιαίο κρατικό – αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας ούτως ώστε: να υπάρχει το μικρότερο δυνατό κόστος, να εξασφαλίζεται συνολικός σχεδιασμός της αξιοποίησης όλων των πηγών ενέργειας και τελικά να χορηγείται φτηνό ρεύμα για το λαό.


Μια τέτοια αξιοποίηση των ΑΠΕ μπορεί να γίνει σ’ ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την λαϊκή ευημερία όπου τα συγκεντρωμένα μεγάλα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία.