Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Για τις αναφορές του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κου Νικητιάδη

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στη Βουλή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κου Νικητιάδη, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Κέρυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Διονύσης Στραβοράβδης ανέφερε:
Ο Υφυπουργός κος Νικητιάδης επέδειξε απαράδεκτη άγνοια (για να μην πούμε προκλητική εχθρότητα) για την κατάσταση που υπάρχει όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, τα μνημεία, την ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
Μετά από 4 χρόνια καθυστέρηση και αδιαφορία, μας λέει τώρα ότι η σύσταση του...
Φορέα Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης είναι ευθύνη του Δήμου Κέρκυρας!
Αγνοεί τις αρμοδιότητες του Υπουργείου του; Αγνοεί τις διαμαρτυρίες των φορέων της Κέρκυρας (και του Δήμου, και της Περιφέρειας);
Εμείς τις γνωρίζουμε. Έχουμε θέσει το θέμα σε συναντήσεις και με τον πρώην Περιφερειάρχη κο Γεωργαλίδη, και με τον νυν κο Σπύρου, και με τον Δήμαρχο κ. Τρεπεκλή. Αυτά πρόσφατα, κατά την επίσκεψη στην Κέρκυρα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Αλλά και παλαιότερα, συνεχώς επί τέσσερα χρόνια, με παρεμβάσεις μας. Όλοι εξέφραζαν την απαίτηση να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης, και την ανησυχία τους για τον κίνδυνο απένταξης της Κέρκυρας από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Από πού προκύπτει τώρα ότι η ευθύνη είναι δική τους;
Απαράδεκτος, λοιπόν, ο κος Νικητιάδης. Και προκλητικός, όταν μιλάει για πακτωλό χρημάτων που δίδονται για τα μνημεία της Κέρκυρας. Πότε δόθηκαν; Σε ποιούς δόθηκαν; Τα Μνημεία ρημάζουν, το Αρχαιολογικό Μουσείο καταρρέει, το Φρούριο καταρρέει, η Ανουντσιάτα γκρεμίζεται, το Αγγελόκαστρο βάζει λουκέτο, και ο κος Υφυπουργός μιλάει για εκατομμύρια. Τα οποία δίνει απλόχερα στην Τράπεζα Πειραιώς.
Αντί άλλων σχολίων, σημειώνω την αναφορά του κου Νικητιάδη σχετικά με την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Είπε κατά λέξη: "Κλείνουμε διακόσιες Εφορείες, γιατί δεν χρειάζονται. Πρέπει, δηλαδή, να ανοίγεις υπηρεσίες; Πρέπει επιτέλους αυτό το κράτος να μικρύνει, να μην δαπανάμε τόσα χρήματα."
Αυτό είναι το ενδιαφέρον του Υπουργείου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την Κέρκυρα, την ΟΥΝΕΣΚΟ, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία μας.
Τους παραδίδουμε στην κρίση των συμπολιτών μας.