Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πρόταση του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ για το χαρακτηρισμό της περιοχής Ερημίτη ως Προστατευόμενης Περιοχής

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 23 Ιουλίου 2011, το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ εισηγήθηκε μέσω της περιφερειακής συμβούλου κας Μάχης Δαγκλή την λήψη απόφασης για την προστασία του σπάνιου και πολύτιμου οικοσυστήματος «ΕΡΗΜΙΤΗΣ» της Βραχονησίδας Περιστέρα («Καπαρέλι») και των τριών λιμνών, παράκτιων υδροβιότοπων, (Άκολη, Βρωμολίμνη, Σαβούρα) στην περιοχή Κασσωπαίων.
Η περιοχή αυτή εκτείνεται κατά μήκος της Β.Α. Κέρκυρας, από τη θέση Αυλάκι μέχρι...
τον Όρμο του Αγ. Στεφάνου 2.000 στρεμ. (489.560 τ.μ. δημόσια δασική έκταση - 1500 στρεμ. ιδιόκτητες δασικές εκτάσεις) συμπεριλαμβανόμενης της Βραχονησίδας Περιστέρα (Καπαρέλι) και της θαλάσσιας έκτασης που την περιβάλλει. Αποτελεί τοπίο φυσικού κάλλους το οποίο διατηρεί στο ακέραιο τη φυσική του ομορφιά (με επτά δαντελωτές πανέμορφες παραλίες) και τον ημιορεινό δασικό όγκο του Ερημίτη, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, σταθμός μεγάλης ποικιλίας αποδημητικών και υδρόβιων πτηνών.
Αποτελεί μία από τις ελάχιστες ελεύθερες φυσικές εκτάσεις του νησιού και είναι σημαντικός φυσικός πόρος, μοναδικός για την ανάπτυξη οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού, συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής της Β.Α. Κέρκυρας και καθοριστικός παράγοντας για την ζωτικής σημασίας ποιοτική αναβάθμιση της τραγικά υποβαθμισμένης τουριστικής και οικονομικής της ανάπτυξης.
Βασικά σημεία της πρότασης είναι τα ακόλουθα:
α) Χαρακτηρισμός της περιοχής ΕΡΗΜΙΤΗ, 2.000 στρεμ. ως «προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός και προστατευόμενο τοπίο» (Protected Natural Formation and Landscape) άρθρο 5 του ν.3937/2011 (αντικαθιστά το άρθρο 19 του ν.1650/1986) παρ. 5, με επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός του, αυτές που εξυπηρετούν την προστασία του οικοσυστήματος και την ανάδειξή του σε πάρκο οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού.
β) Δρομολόγηση και ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων και προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων (αρμόδιος σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.3 του ν.3937/2011).
γ) Όσον αφορά τα 489.560τ.μ. της δημόσιας έκτασης, η οποία βρίσκεται στην περιοχή «Αρταβάνης – Ερημίτης», και τη διαχείρισή της έχει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) προτείνεται όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσει την δρομολόγηση και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών ώστε να γίνει η εκχώρησή του στο Δήμο Κέρκυρας και η μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής, οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού, με Φορέα Διαχείρισης νομικό πρόσωπο στο οποίο θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Γιμαρίου, Νησακίου, Σινιών, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κασσιώπης και εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.