Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΕΝΑΚ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ- (Η ΕΝΑΚ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ)

Η προώθηση της διοικητικής συγχώνευσης του Γενικού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας αποτελεί εξέλιξη με σειρά αρνητικών συνεπειών, με μοναδική, ας πούμε, «θετική» την αποφυγή συγχώνευσης με το πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων. Μόνο που ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές και τελεσίδικο γεγονός, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής. Η ΕΝΑΚ...
πιστεύει και αγωνίζεται για ένα σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε το νοσοκομείο, τους εργαζόμενους σε αυτό, τον δημόσιο χαραχτήρα του. Τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν εκεί είναι τα αποτελέσματα μακρόχρονων επιλογών που αφορούν τη δομή του ελληνικού καπιταλιστικού μοντέλου, των διαχειριστικών νοοτροπιών, καθώς και των νεοφιλελεύθερων – σοσιαλφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται.
Κεντρική θέση – εκτίμηση της ΕΝΑΚ είναι ότι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών ιδρυμάτων αποτελούν ένα κρίσιμο μέτρο, στο πλαίσιο μιας μεγάλης δέσμης μέτρων και ρυθμίσεων που έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση, στην πράξη, του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας. Σε αυτή την φάση η κυβέρνηση μεθοδεύει και ολοκληρώνει την διαμόρφωση ενός υποβαθμισμένου, υπό δημόσιο – κρατικό έλεγχο, ιδιωτικού όμως – στο περιεχόμενο – συστήματος υγείας. Σε επόμενες φάσεις το αντιδραστικό – αντικοινωνικό σχέδιο θα προωθηθεί παραπέρα εάν δεν εκφραστεί ισχυρή λαϊκή κοινωνική αντίσταση.
Γενικότερα, η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, του Γενικού και του Ψυχιατρικού, αποσκοπεί στην μείωση του κόστους λειτουργίας τους σε βάρος της παροχής υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Στην περίπτωση, ειδικά του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (Ψ.Ν.Κ.), ενός ιστορικού ιδρύματος για τον τόπο μας, δεν υπάρχει απλά θέμα μόνο σχετικά με την υποβάθμιση των πολυσύνθετων και ευαίσθητων υπηρεσιών που προσφέρει στον τομέα της ψυχικής υγείας και όχι μόνο. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ότι προκαλούνται και ανοίγουν θέματα που αφορούν την εντυπωσιακά μεγάλη περιουσία του Ψ.Ν.Κ. η οποία θα όφειλε να αξιοποιείται αποκλειστικά προς όφελος των ασθενών και της αναβάθμισης της ψυχικής υγείας.
Η ΕΝΑΚ καλεί τον λαό και τους φορείς να παρακολουθούν στενά αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Επίσης σε ότι αφορά το Ψ.Ν.Κ. και την προοπτική της συγχώνευσης του, δημιουργούνται συγκεκριμένα ερωτήματα όπως:
α) Τι θα γίνει με τις υπάρχουσες δομές; Η κατάργηση ή η κατάτμηση των δομών της ψυχικής υγείας θα περιθωριοποιήσει τους ασθενείς;
β) Θα προωθηθούν τελικά τα κέντρα αυτισμού, αλκοολισμού, ατσχαιμερ, πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και ποιος θα έχει την ευθύνη;
Με βάση όλα τα νέα στοιχεία και τις νέες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί, θέτουμε δημόσια ορισμένα από τα πολύ σοβαρά και επίκαιρα προβλήματα που αφορούν το Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Επίσης δηλώνουμε ότι τα προβλήματα αυτά θα βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της προσοχής μας, ασκώντας παράλληλα δημόσιο έλεγχο. Σήμερα, οι εργαζόμενοι, αρχής γενομένης με αυτούς του ΨΝΚ, αντιδρούν και κινητοποιούνται εναντία στη συγχώνευση. Αναμένεται και η επίσημη θέση των εργαζομένων του νοσοκομείου που και εκεί υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις. Έτσι, εάν τελικά δεν ματαιωθεί η συγχώνευση, σαν αποτέλεσμα των κοινωνικών αντιδράσεων, θα προκύπτουν στην πράξη ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα:
1. Είναι βασικό θέμα η πολιτική που θα ακολουθήσει το νέο Δ.Σ. σχετικά με την νέα δομή που θα προκύψει μετά την συγχώνευση. Θα επιχειρήσει να καλύψει «κενά» του νοσοκομείου υποβαθμίζοντας τις ψυχιατρικές κλπ υπηρεσίες; Πως γενικότερα θα κατανεμηθεί το προσωπικό; Θα χρησιμοποιηθεί η νέα δομή για μετακινήσεις προσωπικού στα διάφορα τμήματα, στη βάση παλαιών πρακτικών, του ρουσφετιού και της εξυπηρέτησης υμετέρων; Πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα, καθώς το ζητούμενο είναι, ένα ορθολογικό, αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο οργανόγραμμα.
2. Στον τομέα των ιατρικών μηχανημάτων και του αξονικού τομογράφου. Είναι ανάγκη να δοθεί τέλος στη παρακμιακή – παλαιοκομματική πρακτική με τις συνεχείς δημοσιοποιήσεις των βλαβών, των προβλημάτων με τα εξαρτήματα κλπ που οδηγούσαν στο γνωστό «κατόπιν ενεργειών μας». Απαιτείται μια αναβάθμιση του τμήματος ιατρικών μηχανημάτων, επανδρωμένου επαρκώς με κατάλληλους τεχνικούς (σήμερα υπάρχει μόνο ένας τεχνικός ενώ προβλέπονται περίπου επτά), με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να διοχετεύονται για επιδιορθώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Επισημάνουμε π.χ ότι ο αξονικός τομογράφος έχει πλέον εξαντλήσει τη διάρκεια ζωής του (δέκα και πλέον χρόνια), παρουσιάζει βλάβες (τώρα αλλάχτηκε η λυχνία του), είκοσι μέρες το νοσοκομείο δεν είχε αξονικό τομογράφο και οι ασθενείς πήγαιναν σε ιδιώτη. Έτσι υπάρχει άμεση ανάγκη για νέο αξονικό. Ακόμα ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης των κατάλληλων χειριστών.
3. Σχετικά με την παθολογική κλινική. Η πιθανότητα συγχώνευσης των δύο κλινικών, της ( Α΄και Β΄) καταρχήν δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη καθώς οι δύο κλινικές λειτουργούν με μεγάλη πληρότητα και δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα, παρά τα διάφορα αντικειμενικά προβλήματα που εκεί, στην αντιμετώπισή τους, πρέπει να στραφεί η προσοχή. Σε ότι αφορά, τώρα, την λειτουργία των εργαστηρίων. Θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις; Είναι σοβαρότατο ότι παρουσιάζεται στα εργαστήρια σε τακτά χρονικά διαστήματα, έλλειψη αντιδραστηρίων (απαραίτητα για την διενέργεια εξετάσεων), με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να μεταφέρονται σε ιδιώτες.
4. Σχετικά με το ΕΚΑΒ. Πως θα αντιμετωπίσει το νέο ΔΣ την κατάσταση που αναγκάζει το ΕΚΑΒ να απασχολείται με τη μεταφορά στα Γιάννενα δεκάδων ασθενών (συνοδευμένων κάποιες φορές και από γιατρούς) μηνιαίως (60 έως 80) με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσφορά του στη Κέρκυρα και να μεγαλώνει το κόστος;
5. Παρουσιάζεται ταχτική έλλειψη απολύτως αναγκαίων υλικών (πχ για μικρά διαστήματα δεν υπάρχουν τα βασικά είδη όπως: ρολά χαρτί, πάνες, επαρκείς σύριγγες, ξυριστικές μηχανές κλπ). Επίσης στο φαρμακείο παρατηρείται μερική έλλειψη των απολύτως αναγκαίων γαντιών όπως επίσης και γάζες. Εξ ίσου σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα πλυντήρια (μηχανικός εξοπλισμός εγκαταλελειμμένος, χωρίς μέτρα συντήρησης) με αποτέλεσμα οι λειτουργίες τους να μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, συσσωρευμένα προβλήματα παρουσιάζονται στα κέντρα υγείας (σε προσωπικό και τεχνικά μέσα) που απαιτούν μια συνολική αντιμετώπιση.
Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένες αναφορές που παρουσιάζουν ένα μόνο τμήμα της γενικότερης κατάστασης και λειτουργίας του νοσοκομείου της Κέρκυρας στην περίοδο πριν την συγχώνευση. Επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί άμεση αναγκαιότητα η αύξηση (και όχι η μείωση δαπανών), η ουσιαστική αύξηση του ιατρικού - νοσηλευτικού και ευρύτερου προσωπικού, η ορθολογική και αποτελεσματική, ως προς το δημόσιο συμφέρον, διαχείριση και διοίκηση. Η ΕΝΑΚ στηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία και παλεύει σταθερά για την βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας πού σήμερα οι αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές θέλουν να τις καταργήσουν. Στηρίζουμε πρωτίστως τις προσπάθειες των εργαζομένων και των σωματείων τους γιατί οι εργαζόμενοι αποτελούν τον σταθερό προασπιστή και εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος σε αυτόν τον νευραλγικό για τις ανθρώπινες – λαϊκές ανάγκες τομέα.