Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η λαθρομετανάστευση υπονομεύει την κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση διαβούλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα

Ο βουλευτής Κέρκυρας και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ) κ. Νίκος Δένδιας (ΝΔ – ΕΛΚ) άνοιξε την Πέμπτη 5 Μαΐου τις εργασίες της διήμερης συνάντησης διαβούλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και εθνικών αρχών και φορέων των ευρωπαϊκών χωρών για θέματα μετανάστευσης.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών...
αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνη με τις παραδοσιακές αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και της ανεκτικότητας. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι, συνέχισε, ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ο κύριος παράγοντας που υπονομεύει την επίτευξη αυτής της προτεραιότητας, διότι με τις παρενέργειες που προκαλεί στα κράτη υποδοχής διεγείρει ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις ακόμη και σε κοινωνίες παραδοσιακά φιλικές προς τους ξένους. Πρέπει, επομένως, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης και εφαρμογής μιας συνεκτικής και ρεαλιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση διαβούλευσης στη Αθήνα, και οι ανάλογες πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν, μπορούν να συμβάλουν στην αμοιβαία ενημέρωση του Συμβουλίου της Ευρώπης και των εθνικών αρχών και φορέων που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως, στη χώρα μας, ο Συνήγορος του Πολίτη, με στόχο την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών αντιμετώπισης των προβλημάτων της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.