Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πάμε για πετρέλαια...

ΠΗΓΗ:http://www.neakriti.gr
«Κοντός ψαλμός αλληλούια...», διαμήνυσε ουσιαστικά από το βήμα του συνεδρίου του "Εκόνομιστ" ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιας και, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη βδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα πετρελαίου στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Από το ίδιο βήμα, πλήθος επιστήμονες εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως στη νότια Κρήτη...
υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και κάλεσαν την κυβέρνηση να επιταχύνει τόσο τις γραφειοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες όσο και την κήρυξη της ΑΟΖ, με τον υφυπουργό πάντως να κρατά... μικρό καλάθι, παραπέμποντας στις διερευνητικές γεωτρήσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του διαγωνισμού μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να γίνεται πλέον κουβέντα επί χειροπιαστών αποτελεσμάτων και όχι στη θεωρία...
«Ό,τι έχει λεχθεί τα τελευταία 15 χρόνια για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα θα κριθεί από την πραγματικότητα σε ελάχιστους μήνες», ανέφερε ο υφυπουργός. «Θα ξέρουμε αν έχουμε, πού και πόσο, με ακρίβεια και αξιοπιστία. Δε θέλω να θεωρήσει κανείς ότι η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημα του χρέους της βρίσκοντας πετρέλαιο. Δε θα πάμε τον πήχη εκεί που δεν το επιτρέπει ούτε το πιο αισιόδοξο σενάριο», τόνισε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" ο κ. Μανιάτης, με φόντο τη δημόσια διαβούλευση που ξεκινά από την επόμενη βδομάδα για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών με σκοπό την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου σε νότια Κρήτη και Ιόνιο.
Η όλη διαδικασία θα γίνει, όπως έχει γράψει η "Ν.Κ.", με τη μέθοδο των "μη αποκλειστικών δεδομένων". Με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα που ανακαλύπτουν σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Μανιάτης ανέφερε εξάλλου ότι σε λίγες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία που τέθηκαν σε διαγωνισμό, καθώς και ότι τα κοιτάσματα ουρανίου στο Κιλκίς και το Παρανέστι της Δράμας είναι υπαρκτά μεν, αλλά σύμφωνα με το ΙΓΜΕ δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ωστόσο, έχει δοθεί εντολή να επαναξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, καθώς επιλογή της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί το σύνολο του ορυκτού πλούτου της χώρας.


Κρύβει θησαυρό η Κρήτη


Ξέχωρα από τα λεγόμενα του κ. Μανιάτη, ο φημολογούμενος ορυκτός πλούτος της Κρήτης βρέθηκε για τα καλά στο επίκεντρο του συνεδρίου, όπου διατυπώθηκαν ποικίλες και άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις.
Την άποψη ότι υπάρχουν πολλές περιοχές με ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εξέφρασε ο Αβραάμ Ζελιλίδης, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ". Ο κ. Ζελιλίδης προσδιόρισε τις περιοχές αυτές στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό Κόλπο, στην περιοχή από νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς μέχρι τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης, καθώς και στα ανατολικά της Κρήτης, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία και τις έρευνες που έκανε το ίδιο το πανεπιστήμιο. Πρότεινε μάλιστα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία.
Ο κ. Φώσκολος, καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, δήλωσε αισιόδοξος ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα «είναι πάρα πολύ μεγάλα». Όπως είπε, γειτονικές χώρες της Μεσογείου με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα. Ο κ. Φώσκολος είπε πως η ΑΟΖ πρέπει να οριοθετηθεί όχι μόνο για να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα αυτά, αλλά και για να διέλθουν οι αγωγοί που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ευρώπη.