Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κέρκυρα: πολιτικός αυτισμός

του Χρυσόστομου Μπούκα

Λαμπρό το Πάσχα στην Κέρκυρα!
Πόλη καθαρή, στολισμένη με λουλούδια και αναγεννημένο πράσινο, κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καταγάλανος ανοιξιάτικος ουρανός, κατάνυξη, φιλαρμονικές, χορωδίες, πρόσκοποι, παιδιά, πολλά παιδιά σχολείων, ψαλμωδίες, ιερείς με τα γιορτινά τους άμφια, ευγενείς επαγγελματίες, μπότηδες, βενετσιάνικα νταμάσκα και πλήθος κόσμου, Κερκυραίων και επισκεπτών.
(Ας μη μουτζουρώσουμε το όνειρό μας με την εικόνα στην περιφέρεια του Νομού).
Πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων, ακουσμάτων, σφιχτά δεμένα με το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα, την παράδοση και τα έθιμα του τόπου. Εκδηλώσεις που....
διεγείρουν τις περισσότερες αισθήσεις και καταγράφουν έντονες μνήμες στο μυαλό και την ψυχή. Προσφέρουν φυγή από την μίζερη καθημερινότητα, χαλαρώνουν πνεύμα και σώμα, αναδεικνύουν τις ψυχικές μας αρετές, σηματοδοτούν τα ανθρώπινα συναισθήματά μας.


Πίσω από όλα αυτά, η οικονομική μηχανή -ιδιαίτερα της πόλης- πήρε μπροστά. Επακόλουθο της ανθρώπινης ανάτασης και της θετικής ψυχολογίας μας η οικονομία.


Η Κέρκυρα είναι τόπος που παράγει, που μοχθεί, αλλά παραμένει.. στάσιμος!
Αμύθητος ο πλούτος της: πολιτισμός, ιστορία στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, ήθη και έθιμα που έχουν βαθιές ρίζες, παραδείσια φύση, ήπιο κλίμα, δομημένο περιβάλλον, ιδιοσυγκρασία κατοίκων. Αυτά πρέπει να διαφυλαχτούν και να αναδειχτούν πρώτιστα.


Εμείς, οι “νέο-Έλληνες” πρέπει να γράψουμε την δική μας ιστορία, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα: σεβασμός στο παρελθόν, σχεδιασμός και δράση για το συνεχιζόμενο παρόν και όραμα για το μέλλον. Η δική μας ευθύνη, το παρόν.
Η εποχή μας είναι προσανατολισμένη σε υποδομές και δομές που θα δώσουν λύση και ανακούφιση σε όσα άναρχα, απερίσκεπτα και άπληστα δημιούργησε ο άνθρωπος.


- Οδικό δίκτυο και κυκλοφορία των οχημάτων στον πρώτο στόχο.
- Προγραμματισμός και υλοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
- Φράγματα συλλογής και δίκτυο διανομής νερού.
- Αξιοποίηση του χώρου του παλαιού Νοσοκομείου.
- Συν-αξιοποίηση με το Υπουργείο Πολιτισμού των Φρουρίων μας.
- Επέκταση του λιμανιού μας και των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.
- Χρηστικά λιμάνια για τα Διαπόντια νησιά.
- Χωροταξικός σχεδιασμός και πρόγραμμα χρήσεων γης.
- Ενίσχυση του Πανεπιστημίου.
- Βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών χρήσης του διαδικτύου.
- Ανθρώπινες και σύγχρονες εγκαταστάσεις για την παιδεία.
- Ανάγκη για στήριξη των υγειονομικών και κοινωνικών δομών στο Νομό.
- Διεκδίκηση και υλοποίηση σε έναν συνολικό σχεδιασμό των ενεργειακών αναγκών (φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκές μονάδες).


Σε δεύτερο επίπεδο, ανάδειξη της αναγκαιότητας υλοποίησης του οδικού άξονα Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα με όρους Εγνατίας οδού.
Βελτίωση του νομικού καθεστώτος, ώστε η γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα να προσελκύσει αξιόπιστα, σύγχρονα και γρήγορα πλοία για μεταφορά ανθρώπων, αγαθών και οχημάτων.
Συν-διεκδίκηση με τους γείτονές μας κατασκευής λιμανιού στην Σαγιάδα.


Τέλος, πλήρης ανάδειξη και εκμετάλλευση της γεο-πολιτικής-οικονομικής θέσης της Κέρκυρας, ώστε να καταστεί πρωτεύουσα της Αδριατικής και Ιονίου Πελάγους από όπου θα εξακτινώνονται πολιτιστικές, εμπορικές και οικονομικές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Μεσογείου.


Σε αυτούς τους σχεδιασμούς πρέπει άμεσα να εγκύψει η πολιτική εξουσία ώστε να ιεραρχήσει, να διεκδικήσει και να υλοποιήσει στο (υπέρ)μέτρο του δυνατού.
Αυτό πρέπει να είναι το αποτύπωμα της γενιάς μας. Το σχέδιο αυτό απαιτεί επάρκεια και στράτευση του συνόλου των πολιτικών μας δυνάμεων.


Ανακοινώσεις, συσκέψεις για το θεαθήναι, δελτία τύπου δίκην γραμματέων Υπουργείων με φρούδες υποσχέσεις από καιρό εις καιρό, προσφέρουν τόση “λάμψη” όση η λάμψη της πυγολαμπίδας στην εαρινή μας φύση.
Είναι ο ορισμός της ανεπάρκειας και του πολιτικού αυτισμού.


Ο πολιτικός αυτισμός παραπέμπει στην εσωστρέφεια και η ανεπάρκεια στην στασιμότητα.
Η Κέρκυρα πρέπει και μπορεί να ανοίξει τα φτερά της για να πετάξει ψηλά.
Μπορεί και δικαιούται να ανακτήσει αυτά που της ανήκουν.