Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ο Σωτήρης Κουρής πήρε μέρος σε ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σωτήρης Κουρής την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, παραβρέθηκε σε ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας δια Bίου Mάθησης και Θρησκευμάτων, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου. Στην Ημέρίδα παραβρέθηκε εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Πρόεδρός αυτού κ. Χρήστος Άνθης.
Στην Ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα που είχαν σχέση με τη Νέα Εκπαιδευτική Πολιτική, την Δια Βίου Μάθηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Νέο Πλαίσιο Συνεργασίας Α΄/Βάθμιας και Β΄/Βάθμιας Εκπαίδευσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, την Αναπληρωτή Υπουργό κυρία Φώφη Γεννηματά και την Υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Επίσης, αναπτύχθηκε το νέο πλαίσιο.....
παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης στο χώρο της εκπαίδευσης, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ντόλιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Εκπαιδευτικών Υποδομών από τους αρμόδιους που διαχειρίζονται το πρόγραμμα.
Κατά την διάρκεια παρέμβασής του, σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την αγωνία των μαθητών αλλά και των γονέων της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, αλλά και όλης της ΠΙΝ, η οποία εκφράστηκε εντονότατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Σαββάτου 26/2, και ζήτησε από τον Υφυπουργό κύριο Γ. Ντόλιο την άμεση λύση του θέματος με την Νομοθετική Ρύθμιση που είχε υποσχεθεί. Διεμήνυσε στους επικεφαλής των Υπουργείων ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων απεφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία των Υπηρεσιών της Π.Ι.Ν. εάν μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν ρυθμιστεί Νομοθετικώς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών που αφορούν την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά.
Ο Υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος ανέφερε, απαντώντας, ότι η Νομοθετική Ρύθμιση θα συμπεριλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις που έχουν προκύψει ανά την Ελλάδα και αυτό το εγχείρημα απαιτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθ’ ότι τα προβλήματα που προέκυψαν ανά Νομό είναι διαφορετικής μορφής. Κάλεσε δε, τους αναδόχους του έργου της μεταφοράς μαθητών να συνεχίσουν τα δρομολόγια, με την υπόσχεση ότι εντός του επομένου δεκαημέρου θα κατατεθεί ή ψηφιστεί η τροπολογία.
Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής κατέθεσε υπόμνημα που αναφερόταν στις Συγχωνεύσεις των Εκπαιδευτικών Μονάδων (ιδιαίτερα για το Γυμνάσιο Λύκειο Σκριπερού, το Δημοτικό Δειλινάτων και το Τρίτο Γυμνάσιο Αργοστολίου κ.α.) από τις οποίες δημιουργούνται προβλήματα στην κοινωνία και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.
Τόνισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που αναφέρει ότι δεν πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις, αλλά οι οποιεσδήποτε αλλαγές και τροποποιήσεις πρέπει να έχουν κοινωνική συναίνεση και επιστημονική τεκμηρίωση.
Στο ίδιο υπόμνημα ζήτησε να δοθούν απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών της Α΄/Βάθμιας και Β΄/Βάθμιας Εκπαίδευσης, τη διαχείριση των ενοικίων κ.α.
Ως προς τις συγχωνεύσεις των σχολείων υπήρξε η διαβεβαίωση, από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ότι θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Για τα λειτουργικά έξοδα και τα ενοίκια θα εκδοθούν κανονιστικές πράξεις από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης κα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.