Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΝΑΚ:Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρθρο του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ


Πρέπει να τονίσουμε ότι θεωρούμε θετική εξέλιξη και ότι χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα. Θετικός - επίσης - πρέπει να εκτιμηθεί και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Παράλληλα, εκφράζουμε την...
άποψη ότι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναμφίβολα βαρύνουσα σημασία, δεν είναι όμως ούτε αρκετή, ούτε επαρκής, σχετικά με ένα τόσο σοβαρό για το νησί της Κέρκυρας θέμα, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου μας, που θα μπορούσε να χαντακώσει το νησί για πολλές δεκαετίες. Και επιπλέον ένα, ακόμα και σήμερα, ανοιχτό θέμα, καθώς με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού και όταν φυσικά «αποφασίσει» το αιρετό όργανο της Περιφέρειας και οι αρμόδιοι της Ημερήσιας Διάταξης να συζητήσει το θέμα, που τόσο πολύ, τόσο περίεργα πολύ, αποφεύγει μέχρι σήμερα να συζητήσει. Όμως, αναπόφευκτα θα το κάνει και τους προειδοποιούμε ότι άμεσα οφείλουν να εγκαταλείψουν οι «υπεύθυνοι» του Περιφερειακού Συμβουλίου τους πολιτικαντισμούς και τα παρασκηνιακά, γιατί σε τόσο σοβαρά θέματα δεν χωράνε τέτοιες πρακτικές, ενώ η «υπομονή» μας, όλων των πολιτών, εξαντλείται. Μία και μόνο, καθαρή θέση - δέσμευση οφείλει να λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο: ΝΑΙ η ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα, με βαρύ και απόλυτο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, την ζωή, τις επόμενες γενιές.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, επαναλαμβάνουμε, είναι θετική, όχι - όμως - και ικανοποιητική εξέλιξη εάν περιοριστεί σε μία απλή, τυπική ανακοίνωση άποψης και θέσης. Μιά τέτοια πολιτική συμπεριφορά θα ήταν συμπεριφορά «ποντίων πιλάτων». Εμείς περιμένουμε από το Δημοτικού Συμβούλιο να μετατρέψει την απόφαση του ενάντια στην δημιουργία αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα σε απόφαση ενάντια σε κάθε σκέψη δημιουργίας αιολικών πάρκων σε οποιαδήποτε βουνοκορφή και σε οποιοδήποτε θαλάσσιο τμήμα του νησιού μας. Να μετατρέψει την απόφαση του σε σημαία αγώνα και δράσεων που να περιέχει όλα τα επιβαλλόμενα στοιχεία και κινήσεις τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε μία τέτοια κατεύθυνση καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας η ΕΝΑΚ.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να θέσω ορισμένες πολιτικές επισημάνσεις:
1. Καθοριστικό ρόλο στις μέχρι εδώ εξελίξεις έχουν διαδραματίσει οι κάτοικοι των «κόκκινων ζωνών» οι κάτοικοι του Σπαρτύλα, της Άνω Κορακιάνας και της ευρύτερης περιοχής, που με την ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση, τις λαϊκές συνελεύσεις , την ενότητα και τον ανοιχτό διάλογο - προβληματισμό τους, έβαλαν και βάζουν την σφραγίδα τους στα γεγονότα, αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα.
2. Η ΕΝΑΚ, θέτοντας δημόσια, άμεσα, επίκαιρα και αποφασιστικά, τις τελευταίες και σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των αιολικών πάρκων και επίσης, με όλες τις - επιβεβλημένες- ενωτικές πολιτικές κινήσεις και άλλες δραστηριότητες της, έκανε, μέχρι εδώ, το καθήκον της. Ένα καθήκον που θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή την επόμενη περίοδο. Τα συμπεράσματα είναι πολλά και θα δημοσιοποιηθούν στους πολίτες την ώρα που πρέπει. Τώρα έχει σημασία να σταματήσουμε τις ορέξεις και τις μπίζνες των λύκων της «πράσινης ανάπτυξης» και να διαφυλάξουμε τον τόπο μας από τις καταστροφικές καταστάσεις και επιπτώσεις που αποτελούν το αντίτιμο της «κοινωφελούς προσφοράς» των εταιριών.